Biroul Permanent Național al PSD a decis, la începutul săptămânii trecute, cu unanimitate de voturi, susținerea uninominalului pur în discuţiile cu partenerii din USL pe tema Legii electorale. Social-democrații au anunțat prin vocea președintelui Victor Ponta că în cazul în care nu vor găsi sprijin din partea liberalilor pentru modificarea legii electorale vor căuta sprijin la alte partide. "De fapt, e legea pe care am depus-o anul trecut, domnul Antonescu şi cu mine. Dacă nu există o majoritate pentru această lege, mergem la pasul următor, însă prima opţiune - nu singura, nu se pune problema de nenegociat aici - dar prima opţiune a PSD este legea pe care de altfel am şi promovat-o anul trecut şi am adoptat-o", a spus Ponta, citat de Mediafax.
Prim-vicepreședintele PNL Klaus Johannis s-a declarat împotriva adoptării uninominalului pur ca formă de alegere a parlamentarilor. A subliniat însă că acest comentariu îl face în nume propriu, pentru că nu a discutat această problemă în cadrul partidului.”Nu-mi place ideea, mie personal. Nu sunt adeptul uninominalului pur, dar aici evident vor exista discuții mai ample, și se va lua o hotărâre”, a declarat Johannis. El a explicat că prin uninominalul pur nu se asigură proporționalitatea votului în legislativ. ”Alegerile parlamentare trebuie să asigure într-o măsură rezonabilă proporționalitatea, iar un uninominal pur, după părerea mea, nu garantează acest lucru, nici măcar uninominalul așa cum e în vigoare acum nu garantează acest lucru, în cadrul unui număr prestabilit de parlamentari și rezultatul îl știm cu toții: un mega-parlament, care cu siguranță nu e mai eficient decât cel de dinainte, ca să nu formulez altfel. În țările cu apă caldă, aceste lucruri au fost analizate decenii de-a rândul și nu întâmplător unul din sistemele pe care Forumul german le-a propus, și în continuare am aceeași părere, este cel al sistemului german, care prevede ca fiecare cetățean să aplice două ștampile, una pe un nume și una pe un partid, este un sistem uninominal mixt. Astfel se asigură reprezentarea proporțională a partidelor, garantat și asigură pe de altă parte intrarea în parlament a politicienilor care sunt foarte bine văzuți, pentru că primesc un foarte mare număr de voturi. Inclusiv ordonează politicienii în interiorul partidului, pentru că partidele țin cont de câte voturi a primit fiecare pe listă”, a mai spus Johannis.
Președintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, susține uninominalul pur ca modalitate de alegere a parlamentarilor. ”Este cel mai corect, este o soluție care ar trebui să fie regulă”, susține liderul PSD Sibiu. Votul uninominal pur ar avantaja, în acest moment, organizația pe care o conduce, admite Cindrea. ”Dar nu astfel de avantaje reprezintă scopul. Cine ia cele mai multe voturi acela trebuie să câștige, după cum se întâmplă la primari sau președinți de consilii județene. Asta ar trebui să se întâmple și la nivel de Parlament”, a declarat la începutul săptămânii trecute liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea.
În 27 iunie 2012, Curtea Constituţională a decis că Legea uninominalului pur este neconstituţională. CC a discutat atunci sesizarea PDL în cazul legii privind sistemul uninominal de vot propusă de USL, care prevedea că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat şi prin care pragul electoral a fost eliminat.
Dacă ar fi existat uninominal pur la alegerile parlamentare de anul trecut, Sibiul ar fi avut acum trei senatori și șase deputați USL. Dacă această lege ar fi funționat în 2008, atunci am fi avut trei senatori PDL, cinci deputați PDL și un deputat PSD, în persoana lui Ioan Cindrea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ioan Cindrea , Victor Ponta , Klaus Johannis , Curtea Constituţională , Biroul Permanent Național
Vizualizari: 325
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Gastronomul
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Muresan
Acum 2 ore
Till Eulenspiegel
Acum 3 ore
Micu Klein