Vineri,
26.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Da. E naspa!

În fiecare an, dar fără nicio excepție, apar diverși lideri de grup sau de opinie, editorialiști sau comentatori cu un relativ iz de critic de teatru care încep să povestească poporului cum Festivalul Internațional de Teatru e nașpa. Și cum e, el, de fapt, o tichie de mărgăritar. Pentru că, vezi Doamne, dacă un oraș n-are toate gropile astupate, rețelele de apă și canal schimbate și șomajul pe zero, asemenea „circăraie” n-are ce să caute. Că se „aruncă” bani pe parade și pe circ în loc să se investească în crearea de noi locuri de muncă sau în te miri ce alt domeniu utilitar. Chiar, oare de ce nu se alocă banii FITS-ului la ajutorul de stat?

Curios, niciunul dintre cavalerii investiților în altceva nu văd festivalul ca o investiție. Pentru că, economic vorbind, Festivalul cam întoarce orașului banii pe care îi primește, dacă nu cumva și mai mult. Căci zecile de mii de turiști, sute în opinia stimabililor, se cazează, mânâncă, ba folosesc chiar și toaletele publice cu plată. Și, din câte știu eu, fac toate astea pe bani.

Apoi, revenind la calitatea actului artistic. A devenit deja un clișeu faptul că toată lumea se leagă de paradele de pe Bălcescu. Cumva, din cele peste 100 de spectacole, nenumărate dintre ele premiate național, internațional și probabil și interplanetar dacă s-ar băga marțienii, ceea ce rămâne în conștiința publicului ar fi aceste parade. Care, e adevărat, nu sunt un act artistic de pus pe agenda unui festival de teatru. Dar au aceeași importanță cu adevăratele spectacole, pentru că, de ce să nu recunoaștem, tocmai aceste parade și spectacole de stradă creează atmosfera pentru care cu toții participăm la FITS. Niciun spectacol de teatru în adevăratul sens al cuvântului nu ar reuși ceea ce reușesc paradele și muzicanții stradali. Că e loc de mai bine? Sigur! Am auzit și multe critici la adresa unor spectacole. Cei mai mulți se plângeau de faptul că teatrul clasic e din ce în ce mai slab reprezentat în programul FITS. Sunt încă multe de reglat, chiar și după 20 de ani. Dar țineți cont. Niciunde, în România, n-o să vedeți ce vedeți la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 280

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

5 comentarii

ovidiu

Acum 10 ani

corect
Raspunde

Ruvin

Acum 10 ani

Problema \"cavalerilor investiților în altceva\" este ca habar nu au de faptul ca suma investita de la buget este jenant de mica. Atat de mica incat si in limbaj binar are prea putine zerouri... Majoritatea banilor sunt obtinuti din sponsorizari. Si daca un privat iti da bani din putinul greu obtinut, o face pentru ca stie ca sunt bani bine investiti. E greu de crezut ca teatrul \"produce\". E si mai greu de crezut ca o institutie de cultura finantata de consiliu\' Elfilor \"produce\". Dar pana una alta, TNRS produce cu un randament mult mai mare decat orice alta institutie publica. Dar, daca contesti importanta locala a FITS, probabil ca nu stii ce inseamna randament...
Raspunde

Mircea D

Acum 10 ani

... si cum zicea Andi Moisescu: \"Ne cerem scuze ca FITS este doar al treilea eveniment de gen, ca importanta, din Europa\". Si catalogarea asta, n-o facem nici noi sibienii, nici noi romanii, ci unii ceva mai avizati decat noi si decat diverșii \"lideri de grup sau de opinie, editorialiști sau comentatori cu un relativ iz de critic de teatru\"
Raspunde

lake

Acum 10 ani

un motiv de bucurie pentru plictisitii de serviciu, sa stea cu gura cascata pe centru si sa se uite la circ. Un motiv de bucurie pentru editorialisti pro sau contra festival, mai zgarie si ei pe tema asta si se duc acasa cu 5 lei.
Raspunde

quimbra

Acum 10 ani

ce moacă cu bot îmlănit și-a tras brylynski !!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus