Luni,
29.11.2021
Innorat
Acum
5°C

Eugen Simion a anuntat la Sibiu ca a fost dat in judecata pentru publicarea operei lui Emil Cioran in romana

Academicianul Eugen Simion a declarat vineri, la Sibiu, că a făcut ce trebuia, împreună cu Eleonora Cioran, publicând opera în limba română a filosofului Emil Cioran, chiar dacă au fost daţi în judecată de un editor "foarte lacom".

"Sunt foarte bucuros că aţi putut veni aici, doamna Eleonora Cioran. Mă leagă de domnia voastră o prietenie în ultima vreme şi o cauză comună. Amândoi suntem părtaşi într-un proces, pentru că am fost reclamaţi, după ce am reuşit să apară un mare spirit al lumii româneşti, născut de aici, Emil Cioran, să apară toată scrierile sale în română. Şi, când să zicem şi noi că am făcut ceva pentru lumea românească, s-a găsit un editor foarte lacom să ne dea în judecată. Eu îi mulţumesc doamnei Cioran că a înţeles la început că asemenea fenomene se petrec în lume, dar ce e de făcut trebuie făcut. Noi am făcut şi să avem răbdare în istorie", a spus acad. Eugen Simion, la primirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu.

Eugen Simion nu a dat numele editorului care l-a dat în judecată, pe el şi pe Eleonora Cioran, cumnata filosofului, însă este vorba despre Editura Humanitas şi Gabriel Liiceanu, potrivit senatorului PNL de Sibiu, regizorul Sorin Ilieşiu, autor al documentarului "Apocalipsa după Cioran".

"Eu ştiam de problema asta, în principiu. Am fost acum trei luni la o emisiune la Antena3, (...) atunci domnul Eugen Simion mi-a povestit de procesul acesta şi într-adevăr eu am rămas uluit", a precizat vineri, pentru AGERPRES, Sorin Ilieşiu.

După părerea sa, nici nu era cazul să fie un proces. "Eu nu ştiu în ce măsură domnul Liiceanu are exclusivitate, dar chiar dacă are exclusivitate, eu cred că nu era niciun motiv să-l dea în judecată pe Eugen Simion, pentru că ce a făcut domnul Eugen Simion este o acţiune non-profit, în sensul că dânsul a editat toată opera lui Cioran în limba română, în tiraj foarte mic, destinat numai bibliotecilor, deci nu se poate cumpăra cartea", a explicat senatorul PNL Sorin Ilieşiu.

Potrivit acestuia, "singurul profit al lui Eugen Simion în acest demers este cel cultural".

Contactată telefonic vineri de corespondentul AGERPRES pentru a-şi exprima un punct de vedere despre declaraţiile lui Eugen Simion, PR Executive, Alice Ene, de la Humanitas, a refuzat să comenteze. Nici avocata Ştefania Ricman, cea care cunoaşte procesul dintre Editura Humanitas şi Eugen Simion şi Eleonora Cioran, nu a dorit vineri să facă niciun fel de declaraţie.

Academicianul Eugen Simion şi Eleonora Cioran au fost daţi în judecată de Editura Humanitas pentru că au publicat opera în limba română a lui Emil Cioran, cărţile nefiind comercializate, ci date gratis criticilor literari şi bibliotecilor din România, susţin avocaţii Academiei Române, citaţi de site-ul www.medierenet.ro.

Comentarii

1 comentarii

joseph

Acum 8 ani

Un troglodit securist si comunist, care isi inchipuie in continuare ca traieste in comunism unde isi putea permite orice, mana in mana cu o baba senila si hrapareata. <br> Asa si-a construit cariera academiciana, numai pe astfel de furturi intelectuale, vezi Doamne, fara profit. Pai, profitul a fost ca a ajuns in fruntea Academiei, vai de ea...<br>Ca Iliesiu a ramas uluit, nici nu-i de mirare, e habarnist de profesie, probabil ca madam Cioran(care e a saptea roata de la caruta) a vandut de mai multe ori drepturile de editare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus