Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Verde-n fata cu directorul de la Pediatrie: Medicul ORL-ist aflat in concediu fara plata nu-i raspunde la telefon

Tragedia familiei lui Alexandru Bogdan, băiețelul de 3 ani care a murit în urma unei operații de polipi, a pus pe jar autoritățile sanitare din Sibiu. Chiar dacă micuțul nici nu a trecut pe la Pediatrie, a ieșit la iveală faptul că oricum nu s-ar fi putut opera acolo, pentru că singurul medic de pe secția ORL nu poate interveni chirurgical fără să fie asistat de încă un specialist. Culmea este că Spitalul are angajat un alt medic pe post, căruia, însă, i-a fost aprobat un concediu fără plată. Directorul Spitalului de Pediatrie, Alexandru Mihuț, a răspuns sincer, pentru Turnul Sfatului, întrebărilor legate de problemele de sistem, cât și de plângerile pe care le au mamele la adresa instituției.

Rep.: Una dintre cele mai mari probleme reclamate de mame, în ceea ce privește Spitalul de Pediatrie, este faptul că unele dintre ele nu pot sta alături de copiii internați. Nu sunteți de părere că oricum este o traumă foarte mare pentru copil să fie internat, darămite să mai stea și fără mamă? Se poate rezolva această problemă?

A.M.: Categoric. Eu întotdeauna am fost de partea mamelor în această problemă și am fost de acord ca mămicile să fie internate cu copiii lor, în spital. Mai ales că legea ne și obligă în acest sens. Mămicile care alăptează trebuie să stea lângă copiii lor. Această prescripțiune legală noi am îndeplinit-o absolut de fiecare dată. Dar au fost și situații când mămicile nu au putut să fie internate, pentru că mai aveau 2-3 minori acasă și nu avea cine să-i îngrijească. Deci în aceste situații, motivate, de altfel, din partea mamelor... Problema este că noi, în limita spațiilor pe care le avem la dispoziție, în limita paturilor care sunt alocate pentru mame am făcut acest lucru de fiecare dată când a fost nevoie. Este adevărat că am avut nemulțumiri din partea mamelor, pentru că am avut situații în care spitalul era supraaglomerat, aveam și câte doi copii într-un pat și vă dați seama ce însemna o aglomerație pe paturile rezervate acestora – pentru că spitalul este, până la urmă, un spital de copii și nu de adulți. Vă dați seama, când ai o supraaglomerație de populație pediatrică internată în saloane, de câte doi într-un pat, ce ar însemna și câte două mămici într-un pat de copii... Este greu. În situația aceasta, am încercat să discutăm amiabil cu mămicile și să le facem să înțeleagă că nu avem spații de internare și pentru dumnealor. Este foarte greu pentru mămici să înțeleagă și este firesc și sunt de acord cu dumnealor, dar la fel de bine trebuie să înțeleagă și mămicile că, într-o situație de supraaglomerare, riscul de infecții nozocomiale, într-un spital de copii crește substanțial. Și riscăm să avem alte probleme, atunci.

Rep.: O altă problemă semnalată de mămici este situația în care ele nu se pot interna, fie pentru că au un alt copil acasă sau sunt însărcinate sau din orice alt motiv. De ce nu i se permite, atunci, tatălui, să fie internat cu micuțul bolnav?

A.M.:  Nici nu s-a pus problema. Am avut și tați, și bunici și chiar și bone care au fost internate, atunci când au solicitat. Cu acordul aparținătorilor legali, în limita locurilor disponibile. Am internat și tați, nu s-a pus această problemă.

Rep.: Eu cunosc cel puțin un caz în care i s-a spus tatălui că nu poate fi internat, pentru că salonul în care este internat copilul lui este unul în care există mame care alăptează.

A.M.: Este perfect adevărat, am avut și situații de genul ăsta. Acum un an sau cu doi în urmă, când noi aveam un salon rezervat mamelor care alăptează, vă dați seama ce însemna să avem și un tătic care să stea cu 6-7 mame în același salon. Puneam, oarecum, intimitatea femeilor  în pericol. Era destul de indecent. Dar acum să zicem că problema este rezolvată parțial, nu total, pentru că noi avem rezerve. Cu ajutorul Primăriei, am reușit să modernizăm Clinica de Pediatrie, în parte, pentru că nu am finalizat-o. O vom termina spre finalul acestui an și vom avea mult mai multe spații destinate aparținătorilor, pentru internare. Trebuie să avem un pic de răbdare. Noi am făcut apel la presă, am făcut apel la Asociația Mâini Unite și am găsit înțelegere până acum, nu am mai avut probleme de acest gen. Spațiile de cazare pentru aparținători vor fi mult mai mari decât ce am avut până acum, aproape duble. Dar nu s-a pus niciodată problema să nu internăm tătici. Numai în situația specială în care nu am avut o rezervă specială, în care să stea tăticul cu copilul. Nu puteam să-l punem să stea alături de mămici.

Rep.: La Spitalul de Pediatrie este internat de mult timp un medic anestezist care a avut probleme în Galați (n.red. – Pantelie Nicolcescu). A fost acuzat de ucidere din culpă, pentru moartea a două fetițe pe care le-a anesteziat.

A.M.: Da, cunosc...

Rep.: Credeți că e în regulă ca el să intre în sala de operație, în Sibiu?

A.M.: Nu știu pentru ce a fost acuzat medicul Nicolcescu. El a venit la noi prin examen, a luat un punctaj peste 90 de puncte, deci era îndreptățit să-și ocupe postul prin concurs. Nu cunosc acuzațiile care i se aduc de la Galați. Dar doctorul Nicolcescu a părăsit Spitalul de Pediatrie și, momentan, nu mai este la noi, lucrează în Spitalul Clinic Județean.

Rep.: Și cât timp a fost aici, au fost probleme?

A.M.: Niciun fel de probleme, a lucrat cu profesionalism, nu am avut niciun fel de sesizări și reclamații.

Rep.: Și atunci, odată cu plecarea sa, nu s-a creat o deficiență la acest capitol? A fost, mult timp, o problemă cu lipsa de medici anesteziști la Sibiu...

A.M.: Noi am avut, ani la rândul, lipsă de medici anesteziști. Chiar atunci când a venit medicul Nicolcescu nu aveam pe nimeni încadrat. A fost singurul pe post, o perioadă. Însă avem acum un medic anestezist specialist al spitalului și un medic rezident în ultimul an, care în octombrie își termină rezidențiatul și devine specialist, pe post. Mai avem încă doi medici anesteziști rezidenți pe post, care urmează să vină peste 3 ani, peste 2 ani, când își termină rezidențiatul.

Rep.: Bun, dar spitalul are în continuare un deficit de personal, și la medici, și la asistente. Nu luați în considerare ca alternativă, mai ales pentru posturile de infirmiere, o colaborare cu biserica sau cu servicii de voluntariat?

A.M.: Serviciile de voluntariat, la ora actuală, nu sunt definite foarte clar printr-o lege, fapt pentru care, din experiența altor instituții spitalicești din țară, care le-au încercat, după care au renunțat la ele... Noi am încercat, prin asistentele care au lucrat la noi și au intrat în pensie, pentru că ele cunosc profilul spitalului, însă toate cele pensionate nu au mai vrut să se întoarcă. Din diverse motive, mai mult sau mai puțin subiective. Așadar cu voluntariatul am încercat, dar nu am avut succes. Lipsa acută este, la ora actuală, la personal mediu. Avem peste 30% deficit față de statul de funcții aprobat și peste 40% la personalul sanitar auxiliar. Am căutat soluții și am găsit. Atunci când posturile erau blocate, printr-o firmă angajatoare, am reușit să angajăm infirmiere și îngrijitoare de curățenie și funcționăm pe acest sistem, încă.

Rep.: Câte persoane sunt angajate cu sistemul acesta?

A.M.: Cred că 10 sau 11. Pentru că erau posturile blocate și nu am avut ce face. Am auzit că și alții în țară au recurs la sistemul acesta și ne-am inspirat și noi din experiența altora și am căutat firme și...

Rep.: Nu credeți că ar fi nevoie și de un psiholog la Spitalul de Pediatrie, pentru copii este o traumă...

A.M.: Dar spitalul are un psiholog de câțiva ani de zile și e un psiholog foarte bun. Permanent se specializează pe problemele de patologie pediatrică.

Rep.: Și are întâlniri zilnice cu pacienții?

A.M.: Categoric, are program, atât la patul spitalului, cât și la cabinetul lui din ambulator.

Rep.: Da, dar să știți că dintre toate mămicile care au fost internate cu copiii, pe care le-am chestionat, niciuna nu a avut vreo întâlnire cu psihologul.

A.M.: Este, este.

Rep.: Cazul Alexandru Bogdan, îl cunoașteți (n.red. – micuțul în vârstă de 3 ani și 5 luni care a decedat, la începutul lunii iunie, la Spitalul Clinic Județean, în urma unei operații de polipi). Nu vă afectează direct, însă indirect, au ieșit la iveală unele probleme de sistem, inclusiv de la Pediatrie. Unul singur dintre medicii de la ORL este, să spunem, în deplinătatea funcțiilor, celălalt este în concediu fără plată. Credeți că ar fi trebuit să i se aprobe acest concediu, în condițiile în care acest lucru blochează, parțial, activitatea secției? Pentru că un singur medic nu poate interveni chirurgical, așa că lipsa celui de-al doilea medic afectează grav activitatea de la ORL...

A.M.: Compartimentul de ORL a funcționat, până în octombrie anul trecut, cu doi medici. Specialiști oreliști. O doamnă doctor și-a cerut concediu fără plată, din motive personale, pe care nu le cunosc în mod deosebit și nici nu le-am putut afla și poate nici nu este normal să intervenim în viața personală a oamenilor. Am fost nevoiți să-i acordăm acest concediu fără plată, pentru că, dacă nu, se bloca postul. Doamna doctor a cerut pentru un an de zile. Noi am aprobat și, din discuțiile pe care le-am avut personal cu dumneaei, am sperat că, după o perioadă de câteva luni, se va întoarce. Iacătă că nu s-a întors nici până la această dată. O caut insistent la telefon, nu-mi răspunde, probabil că este plecată din oraș, am vrut să reglementăm. Tot în urma necazului cu copilașul acela, am vrut să vedem dacă nu poate să vină mai repede și nu am putut lua legătura. Însă, din spusele colegilor dumneaei, cu care s-a mai întâlnit, doamna doctor se va întoarce în luna octombrie. Dacă nu-i aprobam concediul fără plată, postul se bloca și nu câștigam nimic. Dar faptul că am rămas cu un singur medic este foarte greu. La copii, patologia ORL este destul de frecventă, adresabilitatea este foarte mare. Doamna doctor are ore atât în ambulator, cât și la patul bolnavilor, depășește capacitatea și puterea dumneaei de a rezolva absolut toate problemele și doamna doctor a refuzat să intre în blocul operator. Intră, dar însoțită de un alt coleg. Au fost situații când colegii de la Spitalul Județean au răspuns afirmativ la apelul doamnei doctor și s-au efectuat intervenții.

Rep.: Ultima întrebare. Dacă puteți să-i acordați un calificativ, de la 1 la 10, Spitalului de Pediatrie din Sibiu. Având în vedere condițiile, servicii și dotări.

A.M.: Dacă este sub aspectul serviciilor și al dotărilor, să nu mi-o luați ca o lipsă de modestie, dar eu aș acorda între 9 și 10. Avem dotări foarte bune. Avem probleme cu personalul sanitar mediu și auxiliar, nu avem medic la oftalmologie...

Rep.: Este scos la concurs?

A.M.: L-am scos la concurs, nu a venit nimeni. Repetăm procedura de scoatere la concurs. Am căutat chiar și soluții, să vorbim cu rezidenți din județele limitrofe, din țară. Nu știu de ce nu vine nimeni să lucreze. De fapt, eu am un răspuns. Activitatea în spital a devenit foarte grea, plățile sunt destul de slabe, salariile sunt sub nivelul unui venit modest cu care să poată trăi medicul, să-și poată cumpăra cărți, să se poată prezenta la congrese. Activitatea, în sănătate, este în continuă schimbare, or, un medic, dacă nu se ține la curent, dacă nu citește ultimele studii de specialitate, nu se prezintă la conferințe, nu face față cerințelor.
Dar, în general, spitalul are dotări foarte bune și condiții foarte bune și vor fi și mai bune. Acolo unde nu avem ce ne trebuie, avem colaborări foarte bune cu Spitalul Județean, cu Spitalul Militar, cu clinicile private... Acest spital nu a avut, în ultimii 12 ani, datorii la furnizori. Permanent am avut șantiere de construcții, pentru igienizări, modernizări, ca să asigurăm toate condițiile și dotările cu aparatură modernă, pentru a avea un diagnostic cât mai precis și mai rapid. Am reușit să scădem durata medie de spitalizare. Dacă, la nivelul țării, este de 6 zile, noi avem și situații în care avem și 3,5 zile de spitalizare.

Rep.: Mulțumesc!
 

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

cugetator

Acum 8 ani

atunci sa-i zica MANAGER de garaj , sef de magazie , manager cimitir , de ce mai ia spor de conducere ? sa fie clasificat dispensar - dormitor . O zi spitalizare si tratament un algocalmin , in 24 ore , 5 miloane . Oare ministerul sanatati , casa de sanatate , nu verifica clasificarea spitalului si pentru ce dau bani . APLICAREA IMEDIATA A CARDULUI DE SANATATE , singura solutie , atunci se stie in U. E. toata medicatia aplicata si de cine , pacientului . Orce sofer are card , in sanatate cind se aplica ?
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

un om de rind, muncitor intr-o firma anonima de apartament nu primeste concediu fara plata oricit de mari si de vitale probleme ar avea de rezolvat, pe o perioada atita de lunga. cum e posibil atunci ca un medic pediatru dintr-un spital sa primeasca asa ceva, cind e singurul spital din judet care are orl pentru pediatrie??? cum e posibil?? o fi plecat la munca prin alte tari...dupa ce se intoarce cit trebuie sa stea ca sa plece din nou, pentru ca acest om va mai pleca....rusine...pentru ca s-a facut medic intr-o facultate subventionata de stat cu bani grei. cum e posibil sa se aprobe asemenea concedii fara plata. chiar daca legea permite, directorul putea si era obligat moral sa nu aprobe asemenea concediu. el explica ca medicul oricum ar fi plecat...chiar asa..nu cred ca ar fi plecat oricum....nu e chiar asa. e bine asa ca o sa tot ceara concedii fara plata...ani in sir....un om condamna un spital si mii de copii?? AR TREBUI DAT AFARA MANAGERUL CARE A SEMNAT ASEMENEA CONCEDIU FARA PLATA. MAI SUNT SI ALTE POSTURI IN SPITAL, IN ACEEASI SITUATIE??
Raspunde

sanitar

Acum 8 ani

un manager de paie care trebuie sa se pensioneze.nu are viziune ,nu el hotareste ce se intampla in spital ci stim noi ce profesor!un fost cadru militar ce mai avea cativa ani pana la pensie si conduce un spital!!!!este in afara subiectului.ar trebui sa-si dea demisia-indirect.
Raspunde

bravo

Acum 8 ani

oare MUNTENEGRENI , au fost la fel ca la noi ? UN POPOR CIT UN JUDET , cu onore si simt al datoriei . Acolo exemplu ordine si corectitudine . Din saracia lor , au facut efort , material , cu benzina , masini , medicamente , singe , au tratat corect si salvat vieti . De la noi un strain a facut mai mult decit medici nostri . Iar turisti erau in concediu , nu la servici . Oare citi copii din judet , au ramas cu infirmitati , din cauza ,ticalosilor , care au depus juramintul medicului .
Raspunde

mihai leonida

Acum 8 ani

Mihut este un om de paie al doctorului mafiot Neamtu, seful clanului, care lingind adinc a transformat spitalul de copii in afacere de famile. Cei care nu le cinta in sruna sunt exclusi indiferent de competenta lor. Desigur ca pacientii sunt cei care pierd. Este grav ca cei in drept inchid ochii si tolereaza asa ceva
Raspunde

alexandru

Acum 8 ani

La Luther a scazut semnificativ competenta profesionala in ultimii ani, numele de clinica nu se mai potriveste. Aici nu se pot efectua decit interventii chirurgicale simple.Pentru restul,Dumnezeu cu mila.
Raspunde

maria

Acum 6 ani

oare ce functie are sotul sau sotia medicului plecat in strainatate la munca
Raspunde

maria

Acum 6 ani

oare ce functie are sotul sau sotia medicului plecat in strainatate la munca
Raspunde

maria

Acum 6 ani

oare ce functie are sotul sau sotia medicului plecat in strainatate la munca
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus