Miercuri,
25.05.2022
Acum
0°C

In weekend Feeric Fashion Days transforma Sibiul in capitala modei

Şi pentru acest weekend se anunţă o mulţime de evenimente care nu trebuie ratate, dar poate cel mai aşteptat este Feeric Fashion Days , care a adus la Sibiu 25 de designeri din Europa, care îşi vor prezenta cele mai noi colecţii.

Feeric a debutat în 25 iunie, în curtea Palatul Brukenthal din Avrig cu prima prezentare prin apă din Feeric Fashion Days. Manechinele îmbrăcate în noua colecție semnată Bianca Popp au defilat pe cursul pârâului din curtea Palatului. Prezentările de joi s-au dovedit şi ele o adevărată provocare. Pentru designeri, pentru modele, pentru echipa de organizare dar mai ales pentru public. Ploaia a întins la maxim limitele rezistenței, însă, după celebrul dicton „arta cere sacrificii”, toți participanții la prezentări au strâns din dinți, s-au ascuns sub umbrele și sub pelerine, pentru că „the show must go on”.

Zeci de spectatori au dat piept cu urcușul anevoios spre Cetatea Cisnădioara ieri după-amiază, pe o ploaie puternică, pentru a vedea noua colecție realizată de designerul sibian Anca Stănilă.

„Colecția Rose Garden celebrează vara prin culoare și prin dinamica volumelor. Am adus în cetate o grădină de trandafiri, o bicicletă cochetă împodobită cu flori, am udat o zi de vară cu o ploaie măruntă și cu un strop de Pink Martini și am adus în fața dumneavoastră o colecție bogată cromatic și plină de viață”, a spus Anca Stănilă.

Prezentarea Anamariei Șut, din Piața Aurarilor, a fost o provocare și mai mare pentru că a avut loc în ploaie. Colectia Dis-connection sfidează ideea de sezon datorită contrastului dintre materiale: stofe de lână și voaluri. Complet atipică, prezentarea nu a avut un back-stage, cum se obișnuiește în prezentările de modă. Cele 16 modele au fost împărțite în patru grupe, iar fiecare grupă a intrat în prezentare de pe una dintre cele patru căi de acces în piață, creând un „haos” controlat. Iar piața a fost plină, semn că publicul răsplătește curajul și devotamentul.

Astăzi, de la ora 17:00, unul dintre cei mai în vogă designeri sârbi, Pedja Neric, va arăta publicului noua sa colecție într-o prezentare la hala de producție a dropsurilor din cadrul companiei Boromir. Liniile de producție vor fi funcționale, iar cuvele metalice se vor umple de dropsuri. După ce anul trecut a impresionat cu o colecție de inspirație rusă, în hala Boromir, Natalia Vasiliev revine la Feeric Fashion Days într-un decor medieval, pe liniile perfecte ale Pasajului Scărilor. Prezentarea de seară va începe la ora 21:30.

Cele mai spectaculoase prezentări individuale ale acestei ediții de festival se anunță a fi cele din ultimele două zile. Sâmbătă, în 29 iunie, în Depoul CFR, 20 de fotomodele vor defila de-a lungul liniilor de cale ferată, plecând din depoul de reparații spre placa turnantă, unde șina de cale ferată va roti în fața spectatorilor, întreaga colecție, la 360 de grade.

Duminică dimineața, apa din bazinul Băii Neptun se va „retrage” pentru a face loc unei prezentări de modă în bazin. Secția de design vestimentar din cadrul Universității Lucian Blaga prezintă o colecție colectivă ce reunește creații ale studenților din cei trei ani. O parte dintre spectatori vor lua loc de-o parte și de alta a pasarelei, chiar pe fundul bazinului.

Weekendul continuă cu film, la cinema Arta, unde va rula „After Earth”, în regia lui M. Night Shyamalan, cu Will şi Jaden Smith. O aterizare forţată îi aduce pe adolescentul Kitai Raige (Jaden Smith) şi pe legendarul său tată, Cypher (Will Smith), pe Pământ, la 1.000 de ani după cataclismul care îi forţase pe oameni să-şi părăsească planeta. Cypher fiind grav rănit, Kitai trebuie să pornească singur după ajutor, confruntându-se cu un teren necunoscut, specii modificate de animale, care stăpânesc în prezent planeta, şi o creatură extraterestră, care a evadat în timpul aterizării forţate.

Filmul va rula vineri, sâmbătă şi duminică, de la orele 14:00, 16:30. 19:00, 21:30, la cinema Arta. Preţul unui bilet este de 12 lei.

Tot în acest weekend se va desfăşura şi Festivalul Internaţional "Hermannstadt Fest”.

În perioada 28-30 iunie va avea loc la Sibiu, în sala Teatrului Gong festivalul organizat de Asociaţia MeridianeSocio Culturale şi Palatul Copiilor Sibiu prin Centrul Cultural Virtual. Festivalul are secţiune de muzică uşoară, populară, clasică şi folk. De asemenea are o secţiune de Creaţie.

Preşedintele de onoare al festivalului este binecunoscutul compozitor Adrian Ordean. Din juriu fac parte Mihai Traistariu, Radu Nechifor, Olimpia Urs, Valentina Margaras, Dragoş Popa, reprezentanţi ai organizatorilor, ai inspectoratului Şcolar Sibiu şi ai Palatului Copiilor Sibiu.

Weekend-ul aduce cântec, joc şi mâncare bună la muzeul Astra. Producătorii care vor fi prezenţi între orele 10:00-18 :00 la Târgul de Ţară, atât sâmbătă, 29 iunie, cât şi duminică, 30 iunie, şi-au propus ca alături de cunoscutele produse tradiţionale - bânzeturi, preparate din carne, pâine proaspătă, miere și produse apicole, să „îndulcească” cumpărătorii cu plăcinte, prăjituri de casă, siropuri de fructe şi din petale de trandafiri.

„De asemenea, în cele două zile, vizitatorii vor avea parte de demonstraţii culinare prin care se încearcă reconstituirea meselor practicate în satul românesc. Producătorii din satul Cristian, judeţul Sibiu, vor prepara zamă de porc cu tarhon şi măcriş, pomana porcului, tochitură de purcel şi lichiu cu brânză la cuptor. De asemenea, vor fi pregătite platouri reci, care reamintesc hrana ţăranilor aflaţi la munca câmpului: slănină, sortimente de brânză, cârnaţi de casă”, spun organizatorii.

Programul „Animă Astra!” va oferi şi în acest weekend între orele 10:00-18:00, prezentări de produse meşteşugăreşti şi demonstraţii practice cu ateliere ad-hoc, coordonate de următorii meşteri populari: Florin Ţopa-pictură pe sticlă, Iulia Sava- modelaj în lut, Valentin Negoiţă-măşti tradiţionale, Rodica Ispas-ţesături şi împletituri. Momentele de muzică şi joc popular vor fi susţinute de un ansamblu alcătuit din tineri dansatori şi instrumentişti, elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna” din Sibiu. Meşterii, dansatorii şi instrumentiştii vor fi coordonaţi de către formatorul Daniela Popa.

Sfârşitul de săptămână se încheie cu Concerte Estivale - Zilele Muzicale Româno Americane, care vor aduce în faţa publicului sibian un concert cameral “Potpuriuri muzicale”. Pentru acest eveniment muzicienii americani şi solişti ai Filarmonicii de Stat Sibiu au pregătit un program ce cuprinde lucrări muzicale inedite din creaţia contemporană românească şi aranjamente orchestrale pe teme muzicale americane. Interpretează John McElroy- trompetă (SUA), Gheorghe Brănici - trompetă, Alexandru Szasz - trompetă, Antonio Mihail - corn, Ion Palagniuc - trombon; Simion Ianţa - tubă; Teodora Cîrciumaru - pian; Valentin Desagă - contrabas; Alexandru Crăciun – percuţie - 4 clarineţi: Ciprian Dancu, Florin Greluş, Vasile Petcu, Radu Greluş , Daniel Szasz la vioară.

Concertul va avea loc duminică, de la ora 19:30, la sala Thalia. Preţul unui bilet este de 7 lei.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus