Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

“Zbuciumul scrisului nu o sa fie niciodata stavilit"

Ioana Vintilă are doar 16 ani și privind-o pe fata timidă cu zâmbet inocent, cu greu poți să ghicești că ea este una dintre cele mai talentate poete din Sibiu, membră a cenaclului Zona nouă, moderat de poetul Radu Vancu. Ioana scrie nu pentru că pomele ei ajung să fie aplaudate și să câștige premii, ci pentru că eacrede că “poezia încă poate schimba mentalități, iar eu nu pot să-mi închipui viața de zi cu zi fără poezie”.

Viitorul medic și versurile

Ioana a început “povestea scrisului” în copilărie și de-a lungul timpului a reușit să o împletească ciudat de frumos cu cealalta pasiune a ei – dorința de a deveni medic. “Eu sunt elevă la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr”, specializarea Ştiinţe ale naturii. Am compus în jurul mai multor teme – familia cu relațiile ei virusate, diforme, contextual social, apoi un ciclu de peome despre universul bolilor. Uneori mă deranjează felul în care primesc oamenii poeții, că sunt prea boemi, mai puțin realiști, dar eu sunt la profil real și vreau să dau la Medicină. Ca să aleg o școală care să favorizeze poezia ar fi trebuit să aleg Literele, ori aceasta nu e o profesie care să mi se potrivească, ar trebui să fac o muncă repetitivă. Eu am o parte boemă și am nevoie și de o parte mai realistă, iar medicina ar putea fi acea parte”, spune Ioana.

În 2012 Ioana a ajuns în grupul “zoniștilor” lui Radu Vancu. La cenaclu a învățat mult și a ascultat mult depre poezie și prietenie. Primele versuri publicate în revista Zona nouă au însemnat “ceva aparte, însemna că era OK poezia mea”. “Primul poem l-am scris la 4-5 ani, a fost aşa un joc, apoi am continuat să scriu o perioadă după care m-am oprit. În clasa a VII-a, când m-am mutat la “Gheorghe Lazăr”, fosta dirigintă Corina Ciobotă m-a încurajat foarte mult să scriu şi am început să muncesc cu mai mult interes şi să văd scrisul ca pe ceva serios în care am început să investesc. La cenaclu am intrat în februarie 2012. Acolo am ajuns tot la insistenţele doamnei Ciobotă, care a vorbit cu cineva despre mine, apoi cei de la cenaclu l-au rugat pe Vlad, membru al cenaclului să se întâlnească  cu mine şi să vadă ce scriu, dacă am talent şi are rost să intru în cenaclu sau nu. I-am arătat textele mele şi s-a declarat impresionat în condiţiile în care scriam fără să am prea multă lectură din poezia contemporană. Apoi m-a invitata să citesc la cenacul chiar în săptămâna următoare”, își amintește zâmbind tânăra poetă.

“Plouă. Noi doi, goi, întinși într-un lan de zăpadă.”

“Plouă. / ochii îți ies din orbite./  mă imploră să-mi aduc aminte/ de vară aceea petrecută în/ lanul de secară./ noi doi, amândoi goi,/ stând întinși și strivind corole fine/ de zăpadă, jucându-ne cu norii de vată./  plouă./  mă implori să-mi aduc aminte de iarna când/eram amândoi goi, pe o colină, strivind/ zăpada cu trupurile înghetate,/ și uitându-ne unul în ochii celuilalt./ plouă./și inima ta nu mai bate./ dar a mea bate de două ori acum./ și plouă” sunt o mică parte din versurile cu care Ioana Vintilă a câștigat numerose premii, printre care și locul III la concursul “Literatură lasa-ne să te citim”, sau care i-au dat ocazia să își citească scrierile alături de nume mari precum Octavian Soviany.

Ioana spune că a moștenit pasiuea pentru poezie de la mama sa, care a scris în tinerețe, la fel ca și bunicul și crede că de aceea probabil “zbuciumul scrisului nu o să fie niciodată stăvilit”.

“Acum lucrez la un proiect, dar încă nu am un volum de publicat, doar când o să mă simt pregătită o să îmi fac debutul, nu vreau să fie unul prematur. Când scriu nu mă relaxez, ci sunt într-o stare febrilă, e un zbucium interior care persistă și bineînțeles trebuie să ascult muzică. De când sunt în Zona nouă viața mea s-a schimbat radical. Tot timpul, înainte făceam lucruri noi căutând să văd ce îmi place, ce mi se ptrivește, iar poezia a venit așa fără să mă aștept și simt cum evoluez alături de acești poeți sibieni minunați. Îi admir enorm pe Claudiu Komartin, Radu Vancu, Rita Chirian, Dan Coman, Angela Marinescu, Ioan. Es. Pop. Noi, cei de la Zona Nouă, credem în ceva și încercăm să materializăm acest lucru. La cenaclu suntem unii lângă alții și ne susținem reciproc, iar poezia reușește să ne apropie unii de alții, dar și de public”, mai spune Ioana.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

6 comentarii

george calinescu

Acum 10 ani

Felicitari tinerei! Totusi, putin cam macabra treaba cu ochii...
Raspunde

george calinescu

Acum 10 ani

Felicitari tinerei! Totusi, putin cam macabra treaba cu ochii...
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Auzi, drăguţă, părinţii tăi stiu ca tu ai stat, la nici 16 ani, goală, in lanu de secară, lângă un hăndrălău gol şi el, cu ochii ieşiţi din orbite???Băi, frate, câtă decadenţă la tinerii ăştia...
Raspunde

@ joseph

Acum 10 ani

Parintii ei sunt \"De veghe in lanul de secara\".
Raspunde

usor

Acum 10 ani

dupa poza mi-am dat seama ca-i de la Lazar. acolo de cand lumea, toti au cosuri pe fata.
Raspunde

Andrei

Acum 10 ani

Nici Goga nu e mai prejos!! ***nonudavid.wordpress.com/ ***regasireabook.wordpress.com/ ***endless2storm.blogspot.ro/ Sunt si mai multi care nu au/nu mai au bloguri :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus