Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Turist in trei orase: Sibiu vs. Brasov vs. Alba Iulia

Sibiul e scump, Brașovul e mai bine organizat, Alba Iulia are un centru istoric mai bine pus în valoare. Trei prejudecăți des întâlnite pe care am vrut să le testăm pe propria piele și propriul buzunar. Așa că, zilele trecute, am trecut granițele județului pentru a compara, prin ochiul unui turist de o zi, cele trei orașe. Am găsit brașoveni care laudă Sibiul, un centru al Alba Iuliei cam puțin animat și un Brașov ”rege al orașelor în România”.

Brașov. Regele orașelor în România

Nu aruncați cu roșii în autor. ”Brașov – regele orașelor în România” este brandul cu care Ursus a ocupat întregul centru istoric al orașului vecin și prieten. Piața Sfatului și pietonala Republicii sunt încărcate cu umbrele personalizate cu acest brand. Și doar bere Ursus se găsește la toate terasele din centru, plus ceva bere de import: Grolsch, Peroni, Corona, Pils și Efes. O fi un lucru bun. Sau nu. Depinde de gusturi. Pentru un sibian, centrul Brașovului pare încărcat, strâmt și uniform, față de Sibiu. Pentru un brașovean, probabil, Sibiul îi va părea larg și dezordonat, cu terase fiecare după stilul cârciumarului.

Ca și în Sibiu, traficul în centru s-a ordonat foarte mult. Există aproape pe fiecare stâlp câte un indicator care îți arată ce poți păți dacă parchezi aiurea: hingherii de mașini. Un plus față de Sibiu este sistemul de parcare. Până la un punct. Ca să parchezi în zona centrală, ai nevoie de multe monezi de 50 de bani. Sistemele de eliberare a tichetelor nu funcționează decât cu astfel de monezi, dar dacă nu ai, există o alternativă: poți da un SMS. Poți trimite un mesaj la un număr special cu numărul de identificare al automobilului și pleci liniștit. Doar că un mesaj care sa-ți ”acopere” parcarea pentru o oră costă 40 de cenți plus TVA. Pentru o zi, parcarea prin SMS costă 2,6 de euro plus TVA. Și nu funcționează decât în rețelele Orange și Vodafone.

Pe strada Republicii, terasele sunt înghesuite pe mijlocul drumului, sub umbrelele inscripționate cu berea Ursus. Prețurile sunt în general extrem de apropiate cu ce găsim în Sibiu: un espresso – 5,5 lei, o bere Ursus: 7,5 lei, tot la fel un Ursus Black, iar Ursus la draft costă cu un leu mai puțin. În ceea ce privește mâncarea: un papricaș de pui – 19 lei, un cotlet de porc săsesc – 31 lei, un șnițel de pui – 24 lei, o porție de papanași – 11 lei, iar un ciolan săsesc – 44 lei, dar o porție are 350 de grame. Dar dacă nu găsești nimic ce să-ți placă, în Brașov poți opta rapid pentru Mc Donalds, pentru că există un astfel de restaurant în zona centrală.

Ca atmosferă generală, într-o zi de duminică, centrul orașului este destul de animat, dar cu sinceritate vă spun că nu am găsit decât un singur grup de turiști străini, niște spanioli. Am întâlnit însă sibieni care admirau centrul orașului și făceau comparații cu Sibiul. Fix în Piața Sfatului.

Cetatea Alba Carolina – liniștită ca o vară la țară

Se poate vedea de la o poștă că Alba-Iulia găzduiește Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Cetatea Alba Carolina arată impecabil din punct de vedere turistic, așa cum ar trebui să arate toate centrele istorice din România. În ultimii ani autoritățile au investit zeci de milioane de euro atât în reabilitarea, cât și în promovarea cetății Alba Iulia. De la cele șapte porți de intrare mereu deschise, unde te întâmpină cu amabilitate cel puțin un domnișor în straie cavalerești, până la piețele impunătoare și statuile recent amplasate, în cetate chiar ai ce face și te poți simți bine cu ușurință. Plus priveliștea asupra orașului, de-a dreptul superbă.

Într-o zi obișnuită, în miez de săptămână, am băut o cafea la Carolina Cafe, exact în mijlocul cetății.  Prețurile în Alba-Iulia sunt simțitor mai mici decât cele practicate în centrul istoric al Sibiului, dar nici n-au același flux de turiști. Exemple: pizza de la 13 la 16 lei, o cafea cu lapte costă 5,5 lei, o bere Becks doar 4,5 lei, o bere Stella Artois 6 lei, tot 5,5 lei costă o bere Staropramen iar o Coca-Cola 5 lei. O altă deosebire de Sibiu este că la terase vând și saleuri la 2,5 lei sau pateuri cu brânză la 3 lei.

Dacă ajungeți prin Alba-Iulia nu ratați ”Platforma de artilerie”, unde sunt dispuse trei tunuri de epocă funcţionale ce pot fi văzute "la lucru" în fiecare sâmbătă, la ora 12:00. De asemenea, merită văzut Bastionul Sașilor, cu Sala Armelor, mai merită văzută temnița, celula lui Horea, locul de supliciu, și evident Catedrala Încoronării.

Un lucru negativ la Cetatea Carolina este faptul că au prea puține terase. Chiar le poți număra pe degete.  Cineva de-al locului ne-a explicat că primăria Alba-Iulia organizează licitații pentru fiecare terasă în parte și nu închiriază spațiul, așa cum se întâmplă în Sibiu. Și cum nici turiști nu sunt extraordinar de mulți, patronii încă nu se înghesuie. Dar, în general, cetatea Alba Carolina merită vizitată.

Ce vede un turist brașovean la Sibiu?

Ce poți spune despre Sibiu sibienilor? Că majoritatea teraselor din centru au ridicat de mai bine de doi ani prețul cafelei la cinci lei, că taxează suplimentar laptele și că un prânz consistent (în afara meniurilor zilei la 11 – 12 lei) este greu de găsit la mai puțin de 30 de lei de persoană?

Prin urmare, am cerut părerea unor turiști care ajung la Sibiu, fie pentru o zi, fie pentru o vacanță întreagă. L-am găsit mai întâi pe Robert, aflat pentru a doua oară în ultima lună la Sibiu: Robert e din Brașov. Nu se plânge de prețurile pe care le găsește comparabile cu cele din Brașov. ”Atât la mine acasă, cât și aici la Sibiu, prețurile sunt un pic mari, pentru nivelul de trai al românilor. Dar, având în vedere că vorbim de orașe turistice, cred că sunt prețurile corecte. La mine în Brașov știu locurile unde se vinde, de exemplu, bere ieftină aproape de centru și se mănâncă ieftin și bun. Rămâne să descopăr aceste lucruri și la Sibiu”.

Robert vine destul de des la Sibiu, fie cu mașina, fie cu trenul. ”Nu am mulți prieteni care vin la Sibiu, în afara celor pe care îi știu că vor să ajungă la Aeroport pentru a ajunge în Germania. Dar când vin cu trenul, văd de fiecare dată mulți brașoveni care vin pentru o zi sau două la Sibiu. Pentru că la voi e altceva: în fiecare săptămână se petrece ceva diferit, de la Teatru la Film, la Artmania, la concerte în cluburi sau alte festivaluri. E ok la voi pentru că e mișcare”, încheie Robert.

Pentru aproape o săptămână a venit la Sibiu și Alex, după cum se recomandă un tânăr britanic ce tocmai încheie alături de trei prieteni un tur al României. ”Foarte frumos, cu prețuri decente, chiar și la cazare. Nu îmi place faptul că am văzut cerșetori și câini, chiar dacă nu la fel de mulți ca în alte părți ale României. Sunt doar de o zi, poate greșesc”. Alex a ales să petreacă ultimele zile de vacanță la Sibiu deoarece a citit ”undeva prin ziare” că acesta ar fi cel mai frumos oraș din România.

Alin Bratu

Ștefan Dobre

Traian Deleanu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

31 comentarii

din Regat

Acum 10 ani

Poa\' sa coste berea , coca-cola sau alta aia cat vreti voi, cu okiu\' liber se vede ca Alba Iulia trebuia sa fie de mult Capitala Romaniei. Pentru capitala regiunii Centru, chiar ca n-am partizanate.
Raspunde

Incalcitu\'

Acum 10 ani

Mai reporteras, tu ce-ai comparat din Brasov si Alba Iulia cu Sibiu? Strazile din centru oraselor? sau cetatile intre ele? Din articolul tau nu se intelege nimic.
Raspunde

Sibian

Acum 10 ani

Cele trei orase sunt cele mai frumose din tara.Dar in sibiu prin evenimentele care se intampla il transforma in metropola culturala.Sper din suflet sa fie ales sibiul capitala regiunii.Si nu se putea sa fie alba capitala culturala ca nu este potenta financiar si nu a fost ea invitata de Luxembourg sa fie impreuna.O zi faina!
Raspunde

viorel

Acum 10 ani

A fost nevoie de trei jurnalisti pentru a scrie un articol fara cap si fara coada din care nimeni nu intelege nimic
Raspunde

copy paste

Acum 10 ani

atentie mare proiectelor care le duceti spre aprobare si validare la alba iulia copiaza astia in draci ca la asta se pricep cel mai bine s-au nu se observa ca tot ce se intimpla ma refer la infrastuctura din centru sibiului se face identic la tara la alba ASTIA SUFERA MAI CEVA DE GRANDOMANIE DECIT IASOVU si mai astia de la turnu statului ce are sula cu prefectura numai bateti cimpi ca pe noi adevarati sibieni nu ne itereseaza de ce se intimpla in alte localitati din afara judetului ma mai uit si eu pe presa locala din alte sate ale tari zise orase dar nu vad nici o stire dinspre sibiu ,SIBIU CAPITALA REGIONALA DACA NU FARA FALSA MODESTIE POATE FI CAPITALA TARI CU BRIO ARGUMENTE ATIT PRACTICE CIT SI TEHNICE AR FI O MULTIME
Raspunde

@5

Acum 10 ani

Un moment am crezut ca tu suferi de asa numitul complex Brasov.. Dar m am inselat..tu suferi ca nu ti aI luat portia de Xanax... Cum e Alba Iulia fura proiectele din Sibiu...?...si atunci sa le depuna la ARD codificate..hahaha... Hai liniste te , ceva Xanax, si uite cartea de gramatica pentru clasa intai, ca la modul de exprimare..asta e nivelul tau...\"Atit\"
Raspunde

pt.regat

Acum 10 ani

mai zdreanta penala si jegooasa ce esti..unde te crezi????hahalera ordinara dispari in regatu tau de ciori..nu-ti da tu cu parerea prin arbeal...booule
Raspunde

gogu

Acum 10 ani

Brasovul da clasa Sibiului, o spun cu regret! Magazine frumoase, servire civilizata, oameni bine imbracati...Magazinul lor universal, Star arata super, nu se poate compara cu Dumbrava unde crezi ca esti in targ numai ca nu poti negocia pretul...
Raspunde

alex

Acum 10 ani

NU AI VAZUT TURISTI STRAINI IN BRASOV PENTRU CA MAREA MAJORITATE A TURISTILOR SUNT IN POIANA BRASOV . BRASOVUL ESTE LIDERUL REGIUNII LA NUMARUL DE TURISTI STRAINI URMAT DE JUD . MURES SIBIUL ESTE PE LOCUL 3 . ZIARIST DE 2 LEI
Raspunde

salistean

Acum 10 ani

pretul cafelelor, papanasilor, berii nu sunt motive pentru care un turist alege un oras sau altul. Faceti comparatie intre obiective turistice, standuri si material de informare, orar de deschidere, limbi vorbite de personal, amabilitate, mijloace de transport, cazare, closete publice, si pe urma berea.
Raspunde

@salistean

Acum 10 ani

mare dreptate ai :)
Raspunde

ala

Acum 10 ani

articolul este fara cap si fara continut. o sa fac eu o comparatie. am locuit 6 ani in brasov si 9 luni in sibiu. de ce am plecat din sibiu, desi am venit cu gandul sa raman? pentru ca nivelul de gandire, de deschidere la nou si progres este cu 5 ani in urma brasovului, ca civilizatie, ca mod de promovare a turismului. faceti o comparatie intre magazinele din cntru celor doua orase. se compara starul din bv cu dumbrava din sibiu. eu am ramas interzisa si nu stiam cum sa ies mai repde din bazarul de prost gust din dumbrava. in sase ani in brasov nimeni nu mi-a intrat in fata la coada, in sibiu in prima zi niste cetateni nicivilizati cu apucaturi de ciobani se comportam ca si cum eu nu existam, pentru ca astptam civilizat randul. socul a fost prea mare, parca ma aflam la targul de la tara. apoi oamenii au un complex inexplicabil si au duvere frustrari. la locul meu de munca am cunoscut numai incompetenti, desi la brasov colegii mei din domeniu erau elita. sibiul este un oras invechit in care mai functioneaza mentalitatile de oras cu un profund aer de provinvie.
Raspunde

calator

Acum 10 ani

Prin natura jobului pe care l- am avut am fost de cel putin o data pe saptamina la Brasov si va spun fara ranchiuna sau patriotism local-e groznic.Abia asteptam sa vin acasa.
Raspunde

@13

Acum 10 ani

Calator te cred... Doar ca ...se spune am fost (de) cel putin o data pe sapama (I) na... Asa ca stai acolo acasa, invata limba romana..si apoi mai vedem!
Raspunde

brasoave

Acum 10 ani

bv,iasov , STALIN fiti mindri sunteti urmasii conducatorilor iubiti dej,ceasca care au faurit un oras mare,industrializat,dar plin de salahori, voi nefiind deajuns ati importat si de dincolo de carpati.Ati ramas cu totii in marele oras,gri,cu supermegamagazinul star si cam atit.Mai cititi statisticile adevarate nu facute de voi frustatilor.Top orase din Romania veti vedea adevaruri si da sunteti un oras mare si prost nu stiu precis mai mult mare sau mai mult prost.
Raspunde

@15

Acum 10 ani

Pe cine din familia ta a violat Nicu Ceausescu..de ai asemenea \"frustari\"? Abia astept sa maI postezi ceva..ca sa vad pana la ce limita merge agramatismul si incultura in comuna ta.. Vorba lui johannis..la ce nivel a ajuns competitia dintre cele doua orase.. Insa el cred ca stia prea bine nivelul de cultura a slugilor lui valahe... Ce bine ma simt cand iti citesc postarile ..
Raspunde

Andreea

Acum 10 ani

Pentru inceput am sa spun ca un om cult nu s-ar preta la a arunca cu injurii dupa o singura zi petrecuta in orasele vecine si \"prietene\"! Din pacate exista astfel de persoane si drept urmare am sa raspund pe intelesul sau! \"Prietene\", din cate am vazut cea mai importanta parte a \" micutei tale analize turistice\" a Brasovului a fost \"papica\", ai mentionat chiar si de Mc Donalds, foarte important si mai ales sanatos! In al 2 lea rand, sau ma rog poate ma lamuresti tu, care e pe primul loc papica sau berica? Sa revenim la berica, sau mai bine sa nu mai comentam.... ma gandesc ca oricine realizeaza ca intr-un oras ca Brasovul nu se vinde doar Ursus... Cred ca primele 2 criterii din asa zisa \"analiza\" a oraselov au spus mai multe despre gandirea SIBIANULUI decat orice alt comentariu.... Mai mult decat atat din moment ce o companie multinationala asa cum este Ursus a \"desemnat\" in felul acesta ( prin umbrele ), Brasovul ca fiind \"Regele oraselor din Romania\" au avut un motiv, asa ca publicitatea ta negativa s-a transformat in publicitate pozitiva fara ca tu macar sa realizezi! Ce ma face pe mine sa fiu indignata este cum de nu ai observat Biserica Neagra sau Prima Scoala Romaneasca , Poarta Schei, Bastionul Tesatorilor, Poiana Brasov, Cetatea Brasovului, Zidurile Cetatii, Turnul Alb, Turnul Negru sau chiar marele Tampa, etc, etc la infinit? In al 3 lea rand ma intreb cum de nu citesti statisticile pentru a vedea ca Brasovul este primul oras turistic din tara? Mai mult decat atat ar trebui sa va uitati in propria gradina atunci cand vine vb despre a copia orasele vecine! Oricum ar fii tare bine sa copiati Brasovul la ponderea de asfalt din oras sau chiar din judet! E drept in Sibiu e Festivalul de Teatru, o data pe an dar in rest Sibiul e gol... Mentionez faptul ca am stat 6 ani in Sibiu si consider ca imi pot da cu parerea spre deosebire de \"prietenul\" meu vecin de judet! Vorbeai de divertisment? Cam ce vrei sa compari, Strandul din Sibiu cu Paradisul Acvatic sau cu Smile Aqua Parc? Natura Parc cu ce sa o compar? Cluburile din Sibiu sunt goale in orice zi, exceptie facand ziua de sambata? Vrei oare sa comparam Poiana Brasov cu minunata statiune Paltinis care desi a fost prima statiune de ski din tara in ceea ce priveste dezvoltarea a ramas cam ultima? Cam atat despre Sibiu cred ca faptele vb mai mult decat vorbele cand vine vba despre \"harnicia Sibianului\"!
Raspunde

Jiji

Acum 10 ani

Cred ca se aluneca foarte usor in patriotism local desantat. Toate cele trei localitati au plusuri si minusuri. Asta e un motiv sa ne invrajbim? La ce ne foloseste?
Raspunde

@17

Acum 10 ani

brasoave,brasoave,brasoave.Brasov-un oras respingator,chiar nu simti.
Raspunde

@17

Acum 10 ani

Statiune Paltinis....?.....Eu am fost acolo dar n am gasit statiunea, sau poate am gresit locatia....unde am fost erau 2-3 cladiri, si niste damburi pentru sanius...probabil statiunea e in alta parte
Raspunde

Cristi (oltean)

Acum 10 ani

1292 - A fost atestat primul spital de pe teritoriul actual al României. 1350 - La Sibiu se înființează prima monetărie din Transilvania. 1380 - A fost documentată prima școală de pe teritoriul actual al României. 1494 - Prima farmacie de pe teritoriul actual al României. 1494 - Primul orologiu instalat în turn pe teritoriul actual al României.[5] 1534 - Prima fabrică de hârtie de pe teritoriul actual al României. 1544 - A fost tipărită la Sibiu prima carte în limba română. 1551 - Primul experiment cu rachete din lume, realizat de Conrad Haas. 1692 - Sibiu (Hermannstadt) a devenit capitala Transilvaniei (până în 1791). 1782 - Franz-Joseph Müller von Reichenstein a descoperit elementul chimic teluriu. 1788 - Primul teatru de pe teritoriul actual al României. 1795 - Primul paratrăsnet din sud-estul Europei este instalat în Cisnădie. 1797 - Samuel Hahnemann deschide primul laborator homeopatic din lume. 1817 - Primul muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal este deschis la Sibiu. 1896 - Prima linie electrică din Sud-Estul Europei. 1928 - Prima grădină zoologică din România. 1989 - Al doilea oraș participant la Revoluția din 1989. 2007 - Capitală Culturală Europeană 2007 PS: restul e can-can.
Raspunde

@21

Acum 10 ani

Ceva nu e in regula in prezentarea ta...care are multe multe greseli... Tu esti un oltean ajuns ca de multi altii sluga la sasul din Sibiu.. Deci sa revenim cu urmatoarele intrebari.... Unde se afla primul Colegiu in limbile germana si romana din Romania Unde se afla prima moara de hartie din Romania..cu ajutorul careia a fost uitilata fabrica de hartie din Sibiu. In care din orasele Romaniei s au bazele a doua mari confesiuni ( evanhelica CA si unitariana) Unde se afla Prima Scoala Romaneasca Unde se afla prima tiparnita si unde s au tiparit primele carti in limba romana Unde a infiintat Andrei Saguna pe considerente strict economice primele doua institutii de invatamant licean in Romania. Unde s atiparit primul ziar in limba romana de pe teritoriul Transilvaniei.. Unde sa tiparit primul Almanah romanesc Unde s atiparit primul manual de istorie Unde s a tiparit prima carte de de muzica... Si ca sa terminam cu toate cele...UNDE S A TIPARIT PRIMUL ATLAS MONDIAL ...CARE A FOST MANUAL PANA IN SEC 17 UNDE S A SCRIS IMNUL NATIONAL..SI PE MUZICA CUI.. RASPUNSUL E UNUL SINGUR BRASOV... Din pacate pentru cei a si tine care se dau olteni dar , asa sunt de slugariti de nici nu vad ca tot ce scriu se referra strict la cultura germana..repetaticu obstinatie neadevaruri... ( teluriul atat cat e acceptat Reichenstein e descoperit la Brad)...care nu au deloc legatura cu romanii.. Asa ca sa le spui oltenilor tai din Sibiu ca atunci cand vin in Brasov si se duc la Prima Scoala Romaneasca sa fie mandrii ca muzica imnului national e scrisa de Anton Pan oltean , profesor la respectiva scoala.. Asta daca sasii a caror slugi ati ajuns va permit..daca nu nu , asta e .. In rest cum ai zis si tu..e revista FRAU SAU HERR..ma rog la voi la primarie, tot nu se stie diferenta ..hahaha
Raspunde

@22

Acum 10 ani

Ceea ce scrii tu in comentariul tau, sunt doar MINCIUNI...nimic din ceea ce ai scris nu este adevarat... doamne dumnezeule... cum poti sa scrii asa ceva? nu iti este rusine? oare cine esti tu...cine ai putea fi tu baiete... sa scrii asa ceva. PRIMA TIPARNITA... wtf?! esti ok? Chiar atat de mult va doriti treaba asta? Nu intelegeti ca nimeni din SIBIU nu va vrea... noi nu vrem sa facem parte din NIMIC atata timp cat o facem cu voi? Nici pentru o secunda n-am zis ceva de rau de oltenia, SUNT MANDRU CA SUNT OLTEAN, dar nu de bine am plecat de acolo! Hai, lasati prostiile... ANULATI REGIONALIZAREA... nimeni nu o doreste.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Mai, de ce esti magar? Asa-s brasovenii? Omu\' a venit si a prezentat niste date, daca nu-s adevarate, dovedeste-o, dar nu-l jigni. Asta e nivelul tau de dialog? Te credeam mai altfel...
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Si dacă chiar vrei să ştii, asta ca să crapi de ciudă, tot aici a fost inventat salamul de Sibiu si pixul care îşi lasă pasta în buzunar! (la FLARO)
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Pixul l au inventat nemtii..dar nu aici ci in germanica... Stiloul petrache poenaru La Flaro faceau pixuri..desi cred ca mai mult sugeau...pixuri ..sincer era vraiste intreprinderea aia ca de altfel multe intreprinderi din Brasov. Cu Salamul de Sibiu insa aveam alte pretentii de la tine.. Salamul de Sibiu a fost creat la Sinaia Mai bine educa l pe olteanul tau si spune I sa cerceteze istoria ROMANILOR....tot ce am scris e adevarat....uite ca sa inteleaga si mai bine.. In 1688 austriecii au ars tot Brasovul , inclusiv Scheii ..din fericire colectia de carti de la Prima Scoala Romaneasca a fost salvata intr un subsol din zona germana care nu a ars...in schimb marea colectie a lui Honterus cu manuscrise a lui Erasmus, atlasul cartogfafic al Europei si multe altele s au pierdut.. Insa ironie a sortii a scapat prima atetestare a limbii romane Scrisoarea lui Neacsu din Campulung care o poage vedea la Arhivele Nationale...impreuna cu cateva scrisori a lui Erasmus din Roterdam.. Interesant , nu e asa ..si oarecum ironic ...habsburgii au ars aproape tot apanajul german si au facut scapat pe cel ce tine de culturw si civilkzatia romaneasca...inclusiv manualul de muzica scris de Anton Pan..olteanul Eu nu am vrut sa il jignesc , sa ma scuze..dar incerc sa spun ca lumea e alta mult mai vasta decat Sibiul unde a gasit refugiu de foame..dar vezi limita lui..nici nu poate crede ca ceea ce I am scris e adevarat. Sunt sigur ca va cauta pe internet si va avea o alta atitudine.. De tine insa n am mila..asa ca mai vreau o bere pt chestia cu Salamul de Sibiu
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Remarca te rog ca ce am scris nu are legatura cu regionalizarea..la modul in care o face Dragnea adduce mai mult rau si dezbinare...uita te si tu te rog la comentariile fata de cei din Alba,in presa voastra.. Cei din Brasov va considera slugile sasilor , iar voi ii considerati pe albanezi slugile voastre.. asta nu e atitudine de romani, devine deja distructiva.. dragnea isi permite cu rezerva ca e adevarat ce scriu ai vostrii in presa..sa numeasca Brasovul Orasul Stalin , asta putem face noi pe forumuri si nu el in calitate de official la cel mai inalt rang al Guvernului..Aste sunt greseli deja, nu numai prostii… Dupa cum si prezenta Ayatolahului Streza( termenul tau face deja furori in Brasov).este tot o greseala mare cand oricum ortodoxia din Ardeal numai de probleme regionale ducea lipsa. Hai sa ne relaxam si sa facem un Quizz.. Acum uite iti dau tema ....Cine a creat bautura Fanta, si cum a inceput Hugo Boss sa intre pe piata de vestimentatie..are sa te uluiasca.. pentru colegul tau oltean devin prin adoptie sibian ( nu o zic deloc peroiativ) sa caute si sa vada unde e cel mai inalt Bunjee din Europa..lucru aproape nestiut aici... PS cuvantul Tiparnita este in dex ..e drept are sensuri multiple..nu numai tipografie..dar eu il socotesc dragut si o sa il folosesc in continuare
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

gata ma duc la Gaura dulce din brasov sa ma antrenez pentru berile pe care o sa mi le dai
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

brasovul este peste sibiu la toate capitolele
Raspunde

tiberiu

Acum 7 ani

Sunt din Agnita, dar locuiesc in Brasov. In Sibiu am mers uneori si de sase ori pe an. Sibiul are multe strazi inguste, nu este bine sistematizat, da impresia ca este inghesuit dar totodata dezlanat. Ca sa ajungi din punctul A in B iti ia prea mult timp. Piata din Sibiu este cea mai frumoasa din tara. Brasovul este fara discutie mai bine sistematizat, iar obiectivele sunt mult mai bine puse in evidenta. Atuul Brasovului este locatia si Tampa care nu pot fi egalate.
Raspunde

Dan Brasov

Acum 6 ani

In afara faptului ca rubtica asta de comentarii a ajuns un taram al huliganilor (doua sau trei cometarii ne huligane am vazut pana acum), hai sa incercam sa lamurim cateva lucruri: 1. Vechea disputa cu Prima Scoala si punct aici.Prima Scoala este corect a fost infiinata la Sibiu, insa Prima Scoala ROMANEASCA din Transilvania a fost infiintata la Brasov in 1583, luand in considerare ca majoritatea de aici suntem romani va rog sa ma intelegeti de ce cred ca cea de la Brasov e mai importanta.(pentru mai multe detalii despre amandoua netul e plin) 2. Mai sunt niste chestii in lista lui Cristi care trebuie sa recunosc ca sunt cam prea relative. Exemplu: al doilea oras din Romania participant la revolutia din 1989.....pfffff pot sa zic si eu ca primul oras din Romania in care a avut loc o revolta anticomunista din Romania este Brasovul? (15.nov.1987), asa ca revin si spun cum iti dai seama care a fost primul? care al doilea? Adica eu cred ca 1989 a fost o revolutie in Romania, nu in fiecare oras in parte, corect? Si in cazul in care nu esti de acord cu mine (oricine vei fi) ce se intampla cu orasele din Romania care inca nu au luat parte la revolutiea din 1989? Pe ce loc sunt? Mai au sanse de recuperat? Vor intra in top? Intelegeti unde bat nu? 3. Legat de restul listei ce sa mai zic? Vin si eu cu o serie de evenimente din Brasov, care la Sibiu nu au avut loc si dupa aceea vom compara mere cu pere corect? Adica cu scoala, un spitalul inteleg sunt elemente esentiale pentru un neam insa primul orologiu, linie electrica (aici s-ar putea sa trebuiasca sa definesti linie electrica ca altfel pierzi primul loc), nu cumva ne vom lauda acum si care a fost primul oras care a dat cu vopsea pe case? 4. In rest ce sa va zic toti veniti si va laudati ca orasul acela e mai bun, ca celalat e mai prost(si aici ii exclud pe cei care au spus de la inceput ca au un motiv subiectiv pentru a spune ce spun), insa sa vii sa spui ca ai treaba la brasov o data pe saptamana (sau cum ai o fi spus domnul de mai sus) si din cauza asta considera ca e avizat sa spuna ca Brasovul e oribil pot sa spun ca il consider penibil. Ce vreau sa spun si eu lucrez intr-un alt cartier decat locuiesc si nu ma mira faptul ca zona respeciva nu prea imi place, e normal sa nu imi placa mai ales daca serviciul meu nu este unu tocmai miere si lapte, deci prin urmare nu pot sa ma duc sa consider ca sunt avizat sa prezint respectivul cartier obiectiv. 5. In final as dori sa va rog ceva daca eu voi prezenta cateva motive de comparatie intre orase, puteti sa va abtineti de la huliganisme si ipocrizi si sa oferiti si voi cateva motive concrete de ce considerati ca un oras e mai presus ca celalat(dar fara citate fantasmagorice sau cifre scoase din context sau burta): Comparatie: a.Acum 3 ani am fost in Sibiu si ce ma socat pe mine din Brasov a fost faptul ca in zona in care am fost (Aleea Fratii Buzesti) inca se trebuia sa iti parchezi masina pe spatiu verde si trebuia sa traversezi o zona noroioasa pana sa ajungi la asfalt. In comparatie cu Brasovul unde in toate cartierele parcarile erau amenajate si asfaltate, fara sa trebuiasca sa imi sterg stratul de noroi gros de pe incaltaminte inainte de a intra in casa. b.Zona centrala este amenajata doar in zona Piata Mare si putine zone de pe langa(nu stiu cum mai este acum), insa in Brasov majoritatea centrului vechi este amenajat cu tot cu aleile ce duc spre trunuri, zonele de pe langa ziduri si stradute din zona vechii cetati. (Exceptie face curtea Bisericii Negere care nu a putut fi renovata din motive arheologice). c.Consider ca in cazul aeroportului deja lucrurile sunt transate(insa daca pot spune ceva e ca Brasovul vrea si incerca insa se pare ca nu e de ajuns trebuie sa fie si lasat ceea ce consider ca poate fi ca un sfert de punct). d.Servirea, sincer nu am fost in multe locari in Sibiu, insa pot spune ca la unu dintre ele am platit comanda si am plecat fara sa servers nimic, deoarece bautura mi-a fost adusa o zecime varsata pe langa, dupa ce ospatarita ma tratat ca si cum ma facut sa cred ca sigur era o fost prietena ce am lasat-o gravida si am plecat la alta. Ce pot spune in Brasov e ca niciodata nu am avut parte de un tratament asa, am mai vazut si aici ospatari nu chiar in apele lor insa niciodata acelasi sentiment ca in Sibiu. e.La industrie ce sa zic la Brasov diversitate naturii job-ului este mai mare, pe cand la sibiu din cate am vazut nu prea ai de unde alege(sunt sigur ca vor exista discutii pe acest subiect si sunt deschis la discutii atatea timp cat sunt fundamentate si normale) f.Activitati de relaxare aici sincer consider ca Brasovul are un mare plus(in conditiile in care pentru mine relaxarea nu reprezinta un concert sau spectacol), majoritatea muntilor sunt la cel mult 15 minute distanta, iar eu consider ca natura e cea mai buna forma de relaxare. De aceea aceea vreausa atrag atentia asupra urmatorului lucru: "nu mai lasati gunoaie in padure!". g.Din punct de vedere a distractiei las pe altcineva ca aici nu sunt expert. Acum daca ai citit pana aici vrei sa scri ceva oprestete, gandestete daca aduci un plus intregii discutii, daca completezi cu informatii utile pe care le vei comunica intr-un mod civilizat, daca raspunsul e da atunci poti sa incepi sa scri. Numa bine tuturor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus