Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Interviu cu Radu Nechifor: Americanii, japonezii si coreenii vin in Romania sa ia lectii de nai

În această seară Radu Nechifor urcă pe scena din Piața Mare, alături de Felicia Filip și Proconsul, printre alții, pentru a ne spune ”Povestea naiului” și pentru a ne convinge că acest instrument este mult mai cool decât pare. De ce vrea Radu Nechifor să arate tinerilor că naiul poate fi la modă, aflați în rândurile următoare.

Reporter: Știu că ai studiat naiul cu maestrul Gheorghe Zamfir. Ce părere crezi că ar avea el auzind acum că vrei să cânți rock la nai?

Radu Nechifor: Maestrul Zamfir este un instrumentist clasic, nu prin genul pe care îl cântă ci ca muzician. Eu sunt puțin mai nonconformist, să zicem așa. Până la urmă fiecare își găsește identitatea indiferent cu cine studiază. Eu îi sunt profund recunoscător pentru toate lucrurile pe care le-a făcut pentru mine dar fiecare își urmează personalitatea lui ca muzician.

Rep.: La dânsul te-ai gândit să-l inviți să urce pe scenă la acest concert?

R. N.: Am mai mulți invitați pentru acest concert dar cu toții susțin și se pliază pe acest proiect. Cu siguranță maestrul Zamfir ar fi adus un plus de calitate însă programul dumnealui este foarte, foarte încărcat.

Rep.: Când ai început să studiezi naiul te gândeai că se poate cânta la el muzică pop sau rock?

R. N.: Limitele unui instrument le stabilește instrumentistul. Nu contează ce gen muzical cânți atâta timp cât se poate din punct de vedere tehnic. Rămâne doar o chestiune de gust și dacă timbrul acelui instrument se potrivește sau nu cu ceea ce cânți. În rest, este doar o problemă tehnică și de alegere.

Rep.: Și atunci, de ce vrei să ne convingi că naiul poate fi cool, interesant pentru tineri?

R. N.: Sunt foarte multe proiecte care se derulează în ultimii ani în România prin care se încearcă oarecum culturalizarea tineretului. Mai cred că a-ți cunoaște intrumentele care provin din țara ta este de asemenea foarte important. Spre exemplu, sunt foarte mulți americani, japonezi sau coreeni, care în momentul în care au venit în România să facă meditații la nai cu mine au fost surprinși să afle că la ei în țară se găsesc mai multe școli de nai și magazine legate de acest instrument, și toți învață că este un instrument românesc. Iar când vin în România este aproape absent. Noi încercăm să-l aducem în viața modernă.

Rep.: Pe de altă parte, ești convins că nu o să ajungi niciodată pe MTV cântând la nai?!

R. N.: Scopul meu nu este să ajung pe MTV, mi-ar plăcea mai mult să ajung pe Mezzo. Eu nu fac acest concert doar pentru le arăta tinerilor naiul ci și din propria convingere, mie îmi place extraordinar de mult ceea ce fac și ceea ce cânt cu naiul, chiar dacă nu este tradițional sau nu este ceea ce s-a făcut în ultimele secole.

Rep.: Muzica populară cum poate fi atractivă pentru tineri?

R. N.: Am susținut foarte multe spectacole cu grupul cu care cânt - Magic Band – atât în Sibiu cât și în celelalte orașe din România, în care am cântat folclor. Și vreau să vă spun că mi s-a întâmplat de nenumărate ori să vină tineri la mine să-mi zică: <>. Ideea pe care și-o formeză tinerii despre folclor este una puțin eronată, influențată de ceea ce se ascultă la televizor la așa spusele posturi de televiziune pentru muzică populară. Acolo se cântă niște muzici de nuntă…

Rep.: Cum ai reușit să convingi niște oameni atât de diferiți, precum Felicia Filip, Proconsul sau Ionuț Fulea să urce pe aceeași scenă?

R. N.: Să știți că au avut reacții foarte bune când le-am propus asta. Probabil că ideea aceasta a unui concert mai nonconformist, cu scenă rotativă și tot ce se întâmplă în spate, faptul că îmbinăm stilurile, combinația de genuri și instrumente, cumulul acesta inovator cred că i-a făcut să fie cel puțin curioși. Au fost foarte deschiși.

Rep.: Când ești singur ce muzică asculți? Sau când ai un drum la București, ce asculți în mașină?

R. N.: Cred că am pe un stick în mașină toate genurile muzicale. De la rap la pop, la rock, la classic, folclor, ascult și Paraziții, hip-hop-ul vechi, ascult și BUG Mafia, de ce nu? Muzica, până la urmă, este definită de calitatea ei, nu de gen.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus