Marţi,
27.09.2022
Partial Noros
Acum
15°C

Lupii se intorc in Europa de Vest

Sfârşitul Războiului Rece a transformat Europa de Est într-un teren de vânătoare ideal pentru lupi, însă în prezent aceştia au început să migreze spre Occident, făcându-şi din ce în ce mai mult simţită prezenţa în Germania şi Olanda, relatează un articol apărut vineri în The Independent, citat de Agerpres.

În această săptămână, oameni de ştiinţă din Olanda au anunţat că o creatură misterioasă care fusese descoperită moartă la marginea drumului este aproape sigur primul lup descoperit în această ţară în ultimii 150 de ani. În acest context, organizaţia olandeză pentru protecţia patrimoniului natural, Natuurmonument, a declarat că nu va trece mult până când acest animal se va întoarce în peisajul olandez.

Revenirea lupului în Europa Occidentală poate fi atribuită căderii Zidului Berlinului în 1989, opinează The Independent. După reunificarea ulterioară a Germaniei în 1990, lupul a devenit o specie protejată în întreaga ţară.

"Majoritatea ţărilor europene au semnat Convenţia de la Berna din 1979 care interzice uciderea lupilor", explică Vanessa Ludwig, biolog care monitorizează populaţia de lupi în creştere din regiunea germană Lausitz, aproape de graniţa cu Polonia. În biroul ei din satul Rietschen, pereţii sunt plini de hărţi pe care cercurile albastre indică zonele în care haitele de lupi s-au stabilit recent. "În Europa, lupul se situează în fruntea lanţului prădătorilor, cu niciun alt duşman în afară de om. Pentru că nu s-a atins limita legală a numărului de lupi care ar permite sacrificarea specia este, prin natura sa, destinată să se răspândească pe întregul continent ", a adăugat ea.

Lupii au început să ajungă în Lausitz din Polonia în anii '90, iar sfârşitul Războiului Rece a transformat zona într-un teren ideal pentru lupi.

Europa are în prezent nouă zone populate de lupi, care includ Scandinavia, statele baltice, Polonia, România, sud-estul Franţei, Italia şi Peninsula Iberică. În Lausitz, o schimbare dramatică şi semnificativă a comportamentului lupilor a fost observată în anul 2000, atunci când o cameră video cu raze infraroşii a filmat o pereche de lupi cu un pui care umbla prin zonele militare pustii din regiune. S-a dovedit ulterior că lupii nu se aflau doar într-o incursiune în Germania, ci se restabiliseră în această ţară pentru prima dată de peste un secol. Astăzi, există circa 40 de lupi în regiune, iar numărul acestora este în creştere.

Lupii au fost observaţi şi în Belgia şi Olanda, iar în 2012 mai mulţi pui s-au născut în landul Saxonia Inferioară (nord-vestul Germaniei). Cu toate acestea, cât de departe sunt dispuşi lupii să călătorească în căutarea hranei s-a aflat doar anul trecut, atunci când un lup din Lausitz a fost descoperit în nordul Danemarcei, fiind primul exemplar al acestei specii observat în această ţară în ultimii 199 de ani.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

primul care comenteaza

Acum 9 ani

ce caine lup frumos!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus