Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Johannis despre Avrigul condus de Klingeis: in ciuda piedicilor unor oameni influenti a dus la semnarea contractelor de apa

26,3 milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractelor de extindere și reabilitare a rețelelor de apă și canal din Avrig și Mârșa, alături de construirea unei stații de epurare pentru cele două localități. Contractele de execuție au fost semnate ieri, la Avrig, în prezența președintelui Asociației de Apă Sibiu, Klaus Johannis, a directorului SC Apă Canal SA, Mircea Niculescu și a primarului Avrigului, Arnold Klingeis.
Extinderea rețelei de apă și canal va fi executată de firma sibiană Construcții SA Sibiu, pentru suma de 10,8 milioane de lei, iar stația de epurare și reabilitarea captării Avrig sunt lucrări ce vor fi executate de asocierea SC Gavella Com SRL Oradea și SC Terra Med SRL Târgu Mureș, valoarea contractuală fiind de 15,5 milioane de lei. 20 de luni este termenul de execuție pentru primul contract, iar 18 pentru cel de-al doilea.
La semnarea contractelor, Klaus Johannis și-a arătat aprecierea față de Arnold Klingeis. ”În ciuda numeroaselor piedici puse de oameni cu influență din localitate a făcut tot posibilul ca aceste două contracte să poată fi semnate, iar lucrările să fie demarate. Tot ceea ce am promis alături de tânărul meu coleg și de domnul Mircea Niculescu devine realitate”, a declarat Johannis, în calitate de președinte al Asociației de dezvoltare intercomunitară Apa Sibiu. Legat de evoluția tarifelor, care va fi una ascendentă, Johannis a arătat că ”nici apa nu mai este gratis”.

 
Rețele de 30 de ani

Reteaua de distribuție a orașului Avrig a fost dată în funcțiune începând cu anul 1975, existând pierderi de apă ce se datorează vechimii conductelor și stării avansate de degradare a acestora. Pentru rețelele de distribuție se înregistrează un număr mare de intervenții ceea ce ridică costul exploatării sistemului de alimentare cu apă. În localitatea Mârșa rețeaua de distribuție a fost proiectată și executată pentru o industrializare masivă a zonei, cu diametre mari ale rețelei. Industrializarea preconizată nu a mai avut loc iar rețeaua de distribuție a funcționat problematic din această cauză, diametrele conductelor fiind prea mari pentru consumul localității, fapt care duce la depuneri și degradări continue ale acestora, precum și a calității apei.


Îmbunătățirea calității apei furnizate populației din localitățile Avrig și Mârșa se va realiza atât prin lucrările contractului CL 1, ce vizează reabilitarea a aproape 8 km de conducte de alimentare cu apă în localitatea Avrig, circa 3,8 km în localitatea Mârșa, cât și prin investiții la Stația de tratare a apei existentă la Avrig, realizate în cadrul contractului CL 2. Acestea constau în înlocuirea echipamentului mecano-electric al Stației de tratare, furnizarea echipamentului adecvat pentru laborator pentru a asigura analizarea efectivă a apei în conformitate cu cerințele UE și cele românești și construirea de unități de recuperare a nămolului și a apei provenită din spălare.
Sistemul de canalizare menajeră din localitățile Avrig și Mârșa cuprinde o rețea de colectoare cu o vechime de peste 30 de ani, cu porțiuni în care se colmatează des datorită depunerilor și contrapantelor existente. Rețeaua de canalizare acoperă 60% din rețeaua necesară colectării apelor uzate pentru întreaga localitate Avrig. În localitatea Mârșa rețeaua de canalizare acoperă întreaga localitate dar se află într-o stare foarte proastă de funcționare. Facilitățile existente în prezent pentru epurarea apelor uzate din Avrig și Mârșa nu sunt la standarde corespunzătoare legislației românești sau europene, fără treaptă de tratare biologică. Debitul de apă uzată care ajunge în stație, din canalizare, este foarte mic indicând o rată foarte mare a exfiltrațiilor. Contractul CL 1 prevede pentru Avrig reabilitarea a 2 km de rețele de canalizare și extinderea acestora cu 6,2 km, precum și o stație de pompare a apelor uzate menajere și 1,3 km de conductă de refulare. În localitatea Mârșa vor fi reabilitați aproximativ 3,5 km de conducte de canalizare. În cadrul contractului CL 2 va fi construită o nouă Stație de epurare a apelor uzate ce va fi amplasată pe malul Râului Mare, la aproximativ 1 km în amonte de confluența cu Râul Olt. În vederea preluării apelor uzate din Mârșa se va construi o stație de pompare de transfer și o conductă de refulare către rețeaua de canalizare din Avrig.
Finalizarea lucrărilor celor două contracte va duce la îmbunătățirea radicală a calității vieții celor aproximativ 14.600 de locuitori din localitățile Avrig și Mârșa prin asigurarea accesului la servicii de apă potabilă şi canalizare conforme standardelor europene, realizându-se premisele unei dezvoltări durabile în regiune. Va fi realizată stimularea creşterii economice prin modernizarea infrastructurii din zonă. Investiția ce va fi realizată prin Programul de investiţii cofinanțat prin POS Mediu, derulat de S.C. Apă-Canal S.A. Sibiu va aduce schimbări majore pentru sănătatea mediului din cele două localități.

Bani europeni

Contractele fac parte din Proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov, cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu.
Investițiile cumulate sunt în valoare de 26.341.919,4 lei fără TVA, din care contribuția S.C. Apă-Canal S.A. Sibiu, asigurată din împrumut BERD este de 2.628.923,56 lei fără TVA iar cota de cofinanțare a Consiliului Local Avrig este de 474.154,54 lei fără TVA.

 

Sursa: SC Apă-Canal SA

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

tity

Acum 10 ani

cine sunt franarii? oare ilie stoica si fostul vice actual deputat? nu cred ca ei \"este\" pt comunitate :)
Raspunde

foto

Acum 10 ani

Un tantalau lacom de bani, flancat de doi dinozauri.
Raspunde

i

Acum 10 ani

Oare astia despre care spune ca sunt frinari nu sunt liberali de ai sai.cred ca asta nu mai stie in ce partid este
Raspunde

avrigean

Acum 10 ani

Vai ce multe a realizat....in 2 mandate a asfaltat strada lui din fonduri europene (care trebuiau alocate pe Prundu Mare-Eminescu-Prundu Mic-Unirii) si un contract pentru apa-canal(care oricum era al gramada cu restu localitatiileor din zona). Alooooo....IohannOS cand acolitul tau, o sa asfalteze strazile principale (M Viteazu, Ghe Lazar, Bisericii) care arata ca dupa razboi de ani buni de zile...si nu Str. Canepii pe unde circula numai vaci si carute, atunci se poate lauda cu ce face el....Cel mai slab primar pe care l-a avut avrigul....interesat doar de afacerile sale de la Balea. Si ne mai miram de ce nu se dezvolta zona turistica Valea Avrigului, unde se poate investii in partii de schii, etc etc....doar nu isi va face concurenta lui....nu am mai votat de ani buni (pentru ca nu am avut pe cine alege) dar ma duc la vot doar sa nu mai iesi tu primar....klingeis.
Raspunde

john

Acum 10 ani

ba da klausi asta e de coma ,de la rangu de profesoras de fizica a ajuns sa sa priceapa la toate ca udrea si turcan alte doua panarame ba pune ministri pe la bucuresti,ba il lauda pe hotul de la avrig ba ne indruga minciuni despre paltinis ce mai.. e polivalent ,te pomenesti ca se stie si la retrocedari fantoma ,festivaluri grotesti si alte hotii si manarii ...ce mai este rumanisches SUPERMAN ha ha ha ha ha
Raspunde

fanel

Acum 10 ani

bai am trecut de curind prin avrig am ramas impresionat de cum stiam avrigu inainte ,a devenit oras in adevaratu sens al cuvintului ,se vede mina de gospodar la adus la rangu de adevarat oras ,bai bucurativa ca aveti primar sas uitativa la aia de la medias cred ca si acum isi roade unghile cau votat ce au votat ,nu mai puneti persoane fara viziune economica si administrativa daca vreti s-a aveti cu adevarat confort de civilizatie ,alfel tot cu balega la vaca prin mijlocu drumului si buda in fundu gradini veti trai
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus