Luni,
18.01.2021
Innorat
Acum
-5°C

O zi de lucru obisnuita: la 70 si ceva de metri inaltime, in centrul orasului

”Sibiu începe aici” scrie pe o tăblie din spatele Bisericii Sfânta Maria din Piața Huet. În soare, la peste 70 de metri înălțime, atârnat de două coarde, un alpinist utilitar schimbă țiglele din cel mai înalt punct construit în centrul vechi al orașului.
 
”Păi, efectiv ne cățărăm pe corzi, de jos în sus. Căci, altfel, la biserici nu merge: în băncuțe, atârnați cât mai comod, schimbăm țigle... lucrăm ce e de lucrat”, simplifică toată povestea Daniel Dincă. Este alpinist utilitar profesionist, iar dacă veți trece zilele acestea prin centrul Sibiului, cu ochii mijiți către înaltul cerului îl veți vedea, cățărat la peste 70 de metri de la sol. De mai bine de 20 de ani, Daniel practică aceeași meserie. Prin urmare, pentru el este banal de povestit ceea ce face în aceste zile. ”Merg sus pe interior... desfacem o țiglă din interior, scoatem corzile afară, după care coborâm iar jos și ieșim pe găurile mai mari pe care le facem la baza turnului, de unde urcăm iar, pe dinafară, cu blocatoare. Greutate cu noi, sus, nu ducem, ca să ne ușurăm munca. Pur și simplu urcăm liberi, după care ridicăm pe corzi tot ceea ce e de ridicat. Periculos? E pentru cei care se uită de jos. Dacă ești acolo sus și respecți normele nu e deloc periculos”, vorbește Daniel cu zâmbetul pe buze.
La Biserica din Piața Huet este un ”abonat” al lucrărilor la înălțime. ”Am lucrat aici și acum cinci ani, zece ani, cincisprezece ani. Nici nu mai știu de câte ori am urcat aici... de când aveam 18 ani... Scoatem țigla afară, îi schimbăm sârmele, care e rea o dăm jos, băgăm sârme noi și o prindem la loc. Dar asta nu înainte de a schimba lații care sunt deteriorați. Coamele, iarăși, le luăm la mână. Scule nu prea avem. Avem o găleată să mai păstrăm țiglă în ea, dacă e nevoie să mai tăiem un fier, un flex. Dar nu avem voie să ținem scule la înălțimea aceea. Doar dacă e nevoie de acestea le tragem de jos și le folosim”.
De la baza cetății, sibieni și turiști privesc în sus spre Daniel, îmbrăcați în pantaloni scurți și cu ochelari de soare. ”În general clima e mult mai aspră sus. Poate să fie soare, căci dacă bate vântul trebuie să te îmbraci. Altfel, curentul îți face probleme. Iar când e frig, trebuie să te îmbraci bine de tot, acolo e frig rău. Priveliștea? Aproape ca din avion. Se vede absolut tot Sibiul, ce să zic, e frumos”.
Alături de Daniel lucrează Constantin. ”Dacă se respectă toate normele nu ai niciun fel de risc să cazi. Tot timpul trebuie să fii asigurat pe două puncte, adică două corzi legate în puncte diferite, protejate să nu se taie la frecare, plus căști, mănuși, ochelari și așa mai departe. Mie nu mi s-a întâmplat să fiu în pericol să cad și sper să nici nu mi se întâmple așa ceva”, povestește Constantin Balint.
 
Țigle și paratrăsnet
 
Daniel și Constantin sunt angajați pentru reabilitarea învelitorii turnului Bisericii Evanghelie din Piața Huet și pentru montarea unui paratrăsnet pe toată clădirea. ”Am început lucrarea de aproximativ o lună și jumătate și cred că ne va mai lua încă o jumătate de lună revizia acoperișului. Lucrarea este destul de complexă având în vedere înălțimea mare și posibilitățile limitate de a interveni, deodată, la întreaga învelitoare a acoperișului. Turnul are o structură metalică ce reprezintă o asigurare foarte bună pentru alpiniștii utilitari, dar în partea superioară, posibilitatea de a interveni prin interior este extrem de limitată”, spune Doru Oros, administratorul Alpin Serv SRL.
Lucrarea face parte din proiectul de reabilitare a șarpantei Bisericii, proiect finanțat din fonduri europene alocate prin intermediul POR.
”Suntem la 50,05% din valoarea lucrărilor, deci și la 50% din execuție. Dacă nu avem evenimente deosebite, va trebui să încheiem conform graficului pe care îl avem în condiții bune. Se lucrează și la turn, pe exterior se lucrează și la paratrăsnet, care va fi prelungit și pe nava centrală. Acela va fi executat în luna august. Lucrările decurg bine”, apreciază Victor Drăgan, administrator în cadrul Parohiei Evanghelice Sibiu.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus