Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Str. Reconstructiei: rromii isi arunca gunoaiele direct in strada

La distanţă de mers pe jos de un sfert de oră de centrul oraşului, unii dintre locuitorii Sibiului nu se înscriu deloc în linia de civilizaţie pe care o promovează imaginea oraşului. Gunoaiele sunt aruncate în plină stradă, peste gard de grădiniţa din cartier. Miroul este insuportabil, iar locatarii dau vina pe câteva familii de rromi care s-au pripăşit în zonă.

Chiar dacă strada este curățată periodic de gunoieri, se umple la loc peste noapte.

“Miroase, muşte, probabil că şi şerpi or fi... E dezastru. E focar de infecţie aici. Vin noaptea, beți, își fac nevoile pe gardul de la grădiniță... Câteodată se mai ascund și ziua pe aleea asta, chiar lângă grădiniță. Înjură, vorbesc urât, de sunt nevoite educatoarele să intre cu copiii în clase, să închidă geamurile, să nu-i audă. Am făcut numeroase reclamaţii la Primărie şi fără niciun rezultat. N-a venit nimeni să mă întrebe nimic”, spune unul dintre proprietarii de pe Reconstrucției.

De vină pentru mizeria din zonă ar fi, spun sibienii, familiile de rromi din cartier, care refuză să încheie contracte de salubrizare cu firmele responsabile de curățenie.

Aceștia recunosc cu nonșalanță că nu plătesc pentru serviciile de curățenie. „Noi ne ducem gunoiul în saci, la ghenele din Gara Mică. Nu avem niciun contract, dar mai dăm câte ceva la gunoieri, să ia gunoiul. Iar cu molozul ne descurcăm”, spune unul dintre rromii care locuiesc în clădirea de lângă fostul sediu al Bursei de Mărfuri.

Reprezentanții Primăriei Sibiu spun că nu pot amenda pe nimeni, pentru că rromii nu au fost niciodată prinși asupra faptului.

„Municipalitatea a luat la cunoştinţă acest caz şi a sesizat deja firma de salubritate, pentru întocmirea contractului de salubritate, în cazul acestor cetăţeni. Vom continua să monitorizăm acest caz”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

Contractul de persoană, pe lună, cu firma de salubriyare, costă între 10 și 15 lei, în funcție de zonă și de negocierile purtate cu asociațiile de locatari. Mulţi dintre rromii de pe Reconstrucției locuiesc, însă, fără acte legale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

61 comentarii

Bsi_Hermannstadt

Acum 10 ani

Astia numai cu glontul mai pot fi educati.
Raspunde

CIUF

Acum 10 ani

Ce rasiti sunteti! Cum puteti sa spuneti adevarul despre tigani?
Raspunde

liu

Acum 10 ani

stia hitler ce urmasi o sa ne lase daca scapa vreun tigan
Raspunde

Hermannstaedter buerger

Acum 10 ani

Titlul corect al articolului este ”Str. Reconstrucției: țiganii își aruncă gunoaiele direct în stradă”.
Raspunde

bravo

Acum 10 ani

chemat imperatorul , imparatul , pentru ai educa , el raspunde , doar vrea egalitate , intre lebede si stancute .
Raspunde

măcelarul

Acum 10 ani

Moarte ȚIGANILOR!!!!
Raspunde

adi

Acum 10 ani

La fel e si in cartierul gusterita. Chiar daca am sesizat politia nu sa luat nici o masura. Ba chiar imi radea in nas nesimtitul de la politia locala.
Raspunde

cosmin

Acum 10 ani

Moarte tiganilor!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

cosmin, macelaru, nici în glumă să nu spuneţi asta. Nici să n-o gândiţi. Şi articolul ăsta e unul penibil rău de tot, atâta timp cât nu există dovezi că ţiganii aruncă gunoaile alea, nu ar trebui să apară asemenea articole provocatoare.<br> Eu cunosc o grămadă de români bravi care fac chestia asta.<br>Sincer, mi-e cam ruşine că o asemenea gugumănie de articol apare într-un ziar de Sibiu. Braşovene, unde eşti, hai, ai liber la misto!
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Sunt aici..dar nu nimic de luat la misto..e superpericulos..si in Bv e un cartier aproape necontrolat se numeste Garcini de fapt in municipiul Sacele ..dar ala e de fapt cartier al Brasovului... Insa comm de genul asta mi se par periculoase....si Joseph si la fel de periculoase mi se par commm de gen ..fetele celor din Brasov sunt mai orientale ..si ale noastre in Sibiu sunt mai ariene...acum pd mine m-a distrat...insa de fapt e ff periculos sa incepi o asemeneavstructurare a oamenilor
Raspunde

adela mohanu

Acum 10 ani

În niciun caz scopul acestui articol nu a fost adâncirea urei de rasă. Însă, pe principiul că un lucru pe care-l ignorăm, nu există, nu s-a rezolvat niciodată nimic. Articolul nu spune că \"toți rromii fac asta\", ci că cei de pe strada Reconstrucției o fac (există numeroși martori, problema este cunoscută și de Primărie, iar ei recunosc că nu au contracte cu nicio firmă de salubritate). Articolul nu spune nici că \"niciun român nu face asta\". Este doar o problemă punctuală, de pe o anume stradă din Sibiu. Le mulțumesc pe această cale celor care și-au pus problema discriminării și care dezavuează comentariile extremiste, care nu își au locul nicăieri. Dar, repet, dacă o problemă există și nu o numim cu subiect și predicat, nu o facem să dispară. Mai întâi o enunțăm și apoi căutăm soluția. Noi am enunțat-o.
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

autoritatile nu prind tiganii in flagrant fiindca sunt impotente. politia comunitara nici nu are curaj sa se ia de tiganii din zona. e vorba despre farama si handicapatii lui si despre hotii aia de buzunare din piata cibin care mai pleaca peste granita si fura si de acolo; se ocupa inclusiv cu furturi de pe carduri. autoritatile romanesti, impotente cum sunt, stiu despre toate astea si stau cu mainile in buzunare si se scarpina la uoaua. ciorile de acolo joaca fotbal noaptea, deranjeaza populatia din zona, si politia nu e in stare sa spuna stop joc acestei practici. mai fac si curse de masini noaptea iar in timpul galagiei create atunci actioneaza asupra masinilor - spargeri, furturi din masini. napalm frate. asta-i solutia. daca francezii nu-i vor nici noi nu-i vrem. nu suntem noi de vina ca ei sunt fatati in tara asta.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Adela Mohanu, nu vreau să dau lecţii de jurnalism, că nu mă prea pricep, dar mie nu-mi sună deloc bine titlul ăla. NU există nicio dovadă că ţiganii fac murdăria aia, nu zic n-or arunca şi ei, dar nicio fărădelege nu are ca autor o etnie, ci indivizi. În cel mai rău caz poţi să spui că cetăţeni certaţi cu legea aruncă gunoaie în pasajul respectiv. Titlul e prea agresiv, conţinutul e mai relaxat, repet, e doar o părere personală.
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

bai joseph tu esti tigan? sau esti picat din luna? de ce le tot iei apararea? daca vrei vin eu ca dovada ca tiganii fac mizerie acolo!
Raspunde

sibian @joseph

Acum 10 ani

in poza e plodul lui farama. daca nu cunosti mai bine taci
Raspunde

adyshor

Acum 10 ani

Fotografia atasata articolului e relevanta ...VIP!!!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Fotografia nu e de pe str. Reconstrucţiei, iar tânărul din imagine, de origine rromă, pare a fi un muncitor de pe un şantier de renovare a unei clădiri istorice. Are o atitudine prea familiară vizavi de schelă.
Raspunde

@adela mohanu

Acum 10 ani

Eu sunt cel care aveam liber la misto de la Joseph..cel dator cu bere... Comentariul meu nu avea de a face cu articolul tau ..eu cred ca e destul de decent si neradical, inclusiv titlul..insa unele comm denota o stare de fapt destul de periculoasa...adica s-a inceput cu \"mitici\",s -ai continuat cu \"iasov\", apoi unele in care se spunea ca austriecii au vazut prea multe fete orientale de greci , cumani, si romani mai negriciosi la Brasov si de aia nu le place orasul....iar rezultatul e acum moarte tiganilor.... Eu zic sa mai reflectati asupra tendintei ca nu e ok!
Raspunde

@adela mohanu

Acum 10 ani

Esti ziarista , fa o revista a presei locale din Bv si vezi daca exista o asemenea atitudine..si probleme sunt destule si aici..inclusiv cu rromii
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Băi, tu-ncepi să mă inervezi deja, cu berea aia, eram sigur că mă faci de râs pe tot internetu\' că ţi-s dator. <br>Te-am invitat la Ţîţa Dulce, n-ai vrut să vii.(adevărul e că-i un cartier cam periculos) <br> Gata, ştiu cum facem, când treci data viitoare prin Sibiu îmi dai de ştire cu vreo două ceasuri înainte şi fii atent, stii benzinăria aia rusească de pe dreapta la intrare? Înainte de ea cu vreo 20 de metri, tot pe dreapta e o tufa rostopască, iar în mijlocul ei e un bolovan calcaros, asa mai albicios. Sub el o să-ţi pun eu două beri frapate, numa să-mi spui de care să fie, ai grijă, să alegi vreo marcă aşa mai comună s-o pot găsi în sătucu\' ăsta.
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

ar trebui sa se sesizeze cei de la combaterea discriminarii. am tot dreptul sa traiesc intr-un oras curat, nu plin de gunoaie aruncate de plozii tiganului farama. joseph, tu habar nu ai unde e strada reconstructiei; daca stiai il recunosteai pe farama junior, care toata ziua merge si ii cumpara bere lu\' tac\'su...pentru informarea ta farama senior da bani cu camata si de aia are bani sa-si construiasca acolo o casa noua....politia stie dar doarme
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Al naibii chitros..dai Berea in plin camp.. Bai eu ziceam ca brasovenii sunt mai chitrosi ..dar vad ca ma intreci chiar si pe mine.. Bine mai , te anunt ..lasi o bere locala..parca Tre Stejari ii zicea ..si eu iti las la schimb Ciucas..si ne duelam in bere ..Ok?
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

sibian, mă plictiseşti de moarte. Vrei să-ţi spun că de fapt, nu e vorba de str. Reconstrucţiei ci de pasajul care leagă această stradă de str. Garoafei? Asta, aşa, din respect pentru adevăr. Şi mai ştiu şi români care aruncă gunoaiele acolo. Cei din primarie au la îndemână o grămadă de variante pentru a rezolva problema. În primul rand, acel pasaj trebuie reabilitat, luminat şamd, asa ca nu transformaţi chestia asta de doi bani într-o problemă tiganească. <br> Băncile dau bani cu camătă de sute de ani şi nu le face nimeni nimic.
Raspunde

diferenta dintre o bere si un p1shat

Acum 10 ani

e maxim 30 de minute
Raspunde

asa ca vezi

Acum 10 ani

ce lasi acolo pe camp
Raspunde

@24

Acum 10 ani

Lasa ne bre in Berea noastra , ca noi avem un trecut!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Poţi să uiţi, din Trei Stejari n-a mai rămas nici măcar unu\', alege altceva.
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Mai , mai ,,mai...pai de aia beam pe vremuri la Balea..lasa atunci ca te scot eu ..pe banii mei ca avem PIb ul mai mare..iti dau de veste
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

bai joseph..habar nu ai..e vorba de accesul spre cuibul tiganesc din spatele fostei burse de marfuri...si aruncatul gunoaielor pe strada nu tine de iluminatul public ci e practica tiganeasca..asa ca hai sictir
Raspunde

john

Acum 10 ani

ba fratilor nu va mai certati ca prostii ca rad aia din redactie de -i doare burta pe seama voastra mai bine a-ti vedea un adevar mai mare si mai crunt ,de exemplu de ce nu va -nfoiati voi la adresa idiotilor care fac gratare saptamanal pe la curmatura ,pe valea cisnadiorii ,pe valea sadului etc sa vedeti acolo mizerie crunta ce ramene dupa ghiolbanii astia care nu-s toti tigani ,fiti siguri de asta voi va legati de un caz marunt si nu singular ,ca asta sunt cu miile in SIBIU
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Băi, sibian, vezi că nu eşti sibian deloc. Unde e grădiniţă acolo, în spatele bursei?
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Mă scoţi tu? Atunci ai grijă că io nu beau bere, io am gusturi fine, în plm!
Raspunde

@32

Acum 10 ani

sa nu zici ca bei lichid de frana sau metanol ca atunci chiar esti baiat finut ,glumeam si eu ce***sa nu ma injuri tare JOSEPH intelege si tu ca trebuie sa mai destindem site-ul asta
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Bine , mai asta e ..ma risc...fac imprumut la banca...dar sunt domn ce plm!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Ce chestie, io când mergeam la Bâlea, beam bere de Sadu, şi invers, când mergeam la Sadu beam Bâlea, asta ca să nu mă găsească nevastă-mea, că mă mai suna şi mă-ntreba \"unde eşti?\" şi io-i ziceam ce scrie pe etichetă, pana-ntr-o zi când, nu ştiu cum dreacu le-am inversat şi m-am trezit cu ea peste mine, de m-a făcut de râs in faţa întregii cabane. <br> De-atunci, dracu\' mai pune gura pe bere! <br> Să mă scuze onor redacţia că sunt atât de off topic.
Raspunde

hi, hi

Acum 10 ani

Ba, faina discutie pe aici: tigani si bere. Da\' o manea acolo ceva si o samanta la spart nu bagati? S-a balcanizat si sasul Joseph, ba, ca sa nu fie dubii, mai sare si in apararea minoritaurilor lui, o tzara mai bronzati, da\' tot minoritauri...
Raspunde

sibian @joseph

Acum 10 ani

bai hahalera..iti repet: poza nu e facuta pe aleea aia de langa gradinita...poza e facuta la intrarea spre cuibul de tigani din spatele fostei burse de marfuri...acolo stau tiganii aia care arunca gunoaiele pe aleea aia de pomenesti tu. dar tu nu recunosti locul nici cu poza in mana. probabil ca deja ai baut un botoi mare de bere si de aia zici numai prostii. si tiganu\' ala din poza e plodul lui \"farama\" daca ai auzit de el. asa ca ori esti chior, ori esti beat, ori nu esti din sibiu, ori esti din sibiu, dar venit cu sarma
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

joseph..acum m-am luminat...cred ca in poza aia tu vezi gradinita oglindita in sticla de bere din care sugi
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

joseph nu e sas..el e baciu\' din talmaciu..si bea bere din cadere...
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Ce draji mi-s sibienii mei, tulai Doamne!
Raspunde

michael

Acum 10 ani

era sa zic ca imi pare rau...dar adevarul este ca nu, nu imi pare rau deloc iar visul meu... chiar daca este utopic , visul meu este sa infiintez din nou lagarele de concentrare...cu dedicatie ptr unii \"cetateni romani \".
Raspunde

@41

Acum 10 ani

zise securistu
Raspunde

sibian @joseph

Acum 10 ani

recunoaste ca tu sau tac\'tu ati venit cu sarma in ardeal...acum te dai mare sibian, esti un kk, nu recunosti sibiul nici cu poza in mana, te uiti la un tigan si vezi o gradinita..ia-ti un bilet inapoi spre cucuietii din deal de unde ai emigrat si lasa judetul sibiu, nu-l mai polua cu prezenta ta
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Recunosc. Happy now? Drăgălaşu\' lu\' tata...<br>Mai citeste odata prima fraza din articol: \"Gunoaiele sunt aruncate în plină stradă, peste gard de grădiniţa din cartier. \" Deci, in articol se vorbeste de pasajul de care spuneam eu, in niciun caz de cel de la Bursa.
Raspunde

Avocatul diavolului,

Acum 10 ani

adica al lui joseph. Bai 43-ule! Dupa limbaj pari a fi cel din poza articolului. Nu ca ar fi o problema... Problema apare insa cand incepi sa vorbesti (scri). In afara de-a scoate pe gura perle ca o stridie, nu iesi cu nimic in evidenta. Glumele alea cu \"poza in mana\" si \"cucuietii din deal\" sunt demne doar show-urile cu Tociu si Palade, care dealtfel te-au si inspirat. Joseph are mai mult talent la de-astea deci are 1-0 in fata ta. Apoi daca incerci sa faci un om de kk, nu ii spui pur si simplu ca e un kk. Din simplul motiv ca nu se cade. E superficial, irelevant, inoportun, disgratios si grotesc. Ai prins ideea? Joseph te-ar putea injura vreo ora fara ca tu sa te prinzi. Deci are 2-0... and counting....
Raspunde

@43

Acum 10 ani

esti dus rau cu pluta decapatule ,si apropo ce naiba aveti toti cu joseph ,ba prostovanilor joseph asta hulit de voi analfabetilor va da clasa la orice ora si pe orice tema ....deci mai lasati-o ca macane taranilor
Raspunde

hi, hi

Acum 10 ani

Asa este, Franz Joseph e al\' mai tare din parcare! Singurul inconvenient este ca parcarea-i goala si s-a gasit doar un bembeleu, asta de la 46, sa dea ture cu bicicleta.
Raspunde

@hi,hi

Acum 10 ani

nu e vorba de cine-i mai tare din parcare lloaza comunista ce esti ,ci de calitatea postarilor lui ,net superioare fata de ale tale prostane ,in concluzie mai lasa abureala si mai iesi din barlog
Raspunde

hi, hi

Acum 10 ani

Loaza e fiul lui ma-ta si fa bine de-ti ia bicicleta de pe gardul meu! De unde pana unde a dedus unicul tau neuron ca-s comunist, doar pentru faptul ca Joseph suna mai occidental? OK, ca sa par si eu mai capitalist, te las sa faci in continuare CTC-ul postarilor... Sunt iesit din barlog, postez de pe laptop.
Raspunde

@hi,hi

Acum 10 ani

mai hi,hi te credeam mai elevat si mai rafinat dar acum mi-am dat seama ce nulitate no brain esti doneaza-ti laptop-ul cuiva care chiar are nevoie de el si nu mai debita tampenii sau du-te pe la ZOO sa-ti admiri connationalii hi hi hi hi hi hi
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Drajilor, fiţi mai detaşaţi. O viaţă avem şi nu merită să ne-o petrecem înjurându-ne. Mai bine să ne râdem! Haz de necaz.
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

bai joseph...poza e facuta acolo unde spun eu si tiganii duc gunoaiele 150-200 m si le arunca acolo unde spui tu: pe aleea aia de lnaga gardul gradinitei. dar nu ma prosti tu pe mine ca tiganu ala e pozat langa gradinita, ca eu nu-s venit din talmaciu
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

@ 92.84.24.235 bai sugaciule, poate joseph iti da tie lectii pentru ca esti sub nivelul lui...dar nu vorbi in numele tuturor ca depasesti limita legala de prostie
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

@109.99.17.191 bai esti avocatul kk-ului, esti de kk si tu ca si el, ba chiar mai kk: esti o kk imputita, mai imputita decat tiganu\' ala din poza. 101% ca si tu esti venit cu sarma in ardeal. mars inapoi
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

La 17 tocmai spuneam că nu cred că poza e facuta pe Reconstrucţiei, implicit nici lângă grădiniţă. <br> Şi da, ai dreptate, poza e făcută chiar acolo unde spui tu, am fost în documentare, mă deruta doar schela aia. Dar şi eu am dreptate când spun că dacă s-ar amenaja acel pasaj, care acum arată groaznic, asfaltat şi iluminat (nu poate costa o avere) aceste probleme nu s-ar mai ivi, ca dovadă stau pasajul din str Mitropoliei si cel de pe Magheru. De altfel s-a făcut un studiu, e suficient ca cineva să lase o punga cu mizerie in faţa unei case, că în trei zile locul e plin de gunoaie şi geamurile casei sparte. <br> Experimentul s-a făcut într-o ţară unde nu sunt ţigani.
Raspunde

@sibian

Acum 10 ani

cupa cum postezi jegule nu cred ca esti sibian ci mai degraba regatean sau sarma retardata mars la locul tau de bastina fraiere si mai lasa gargara tolomacule si la urma urmei pe cine dreaku intereseaza aceasta poza penibila cu un tuciuriu handicapat mai bine vezi tu gunoaiele care ne conduc de 23 de ani spre dezastru ,deci ciocu mic prostovane
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

@92.84.24.235 gunoi, dezastru si regatan esti tu fraiere mi-o sugi de 10 ori. 10-0 pentru tine
Raspunde

sibianul

Acum 8 ani

ACTUALIZARE: tigani arunca in continuare gunoi cu o regularitate descurajatoare pentru cei care locuim in zona. Faptul ca nu sint trasi la raspundere a crescut tupeul in ei......traiasca tiganistanul!
Raspunde

Segregare nereusita...

Acum 8 ani

Dezolant! Altii au pasaje/bulevarde, iar aici: frustrari si strazi de pamant! Bonus: si gunoaie! Ma intreb daca se refera la oameni sau deseuri, fiindca nu-i diferenta mare...
Raspunde

@ardealul mult laudat

Acum 8 ani

Apropos, nici comunistii nu v-au pus \"sarme\" la trenuri de mandrii si prosti sunteti! Au ajuns si saraciile din sud si est sa va arate ca mentalitatea locala franeaza acest oras \"minunat\".
Raspunde

sibian frustrat

Acum 8 ani

FRUSTRARE: tigani arunca in continuare gunoi zilnic , de multe ori lasa gunoiul chiar pe giratoriu sau pe strada .Vorbim de obiecte mari gen saltele care pun in pericol traficul. Cred ca tigania si mizeria este ` marca inregistrata` sub protectia autoritatilor `germane`din oras. Unde au vrut sa disciplineze tigani au reusit rapid. Probabil se doreste pastrarea unor focare de infectie ca sa nu ne credem egali cu nemti.Pentru militia aceste `cuiburi de infractori`sint generatoare de profit , asa ca speranta zero......scriu mai mult din frustrare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus