Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Valea Viilor in pericol sa intre sub monitorizare UNESCO din toamna

Biserica fortificată din Valea Viilor, împreună cu localitatea Valea Viilor se află din 1999 pe lista siturilor protejate UNESCO. Acest lucru teoretic aduce avantaje, dar impune şi restricţii. Localnicii nu trebuie să-şi renoveze casele decât cu materiale corespunzătoare şi sunt obligaţi să respecte anumite reguli pentru a putea rămâne sub patrimoniul UNESCO. Dar oamenii sunt săraci şi de multe ori „fără chef să respecte nişte reguli pe care spun că nu le înţeleg”, aşa că din noiembrie la Valea Viilor ar putea să înceapă problemele.

“La Biertan (care face de asemenea parte din patrimoniul UNESCO) din 100 de case, 70 sunt ok, la Valea Viilor mai mult de jumătate sunt modificate cu materiale nepotrivite. Comisia delegată de UNESCO a făcut o evaluare, şi pe baza acesteia, în noiembrie se va vota la Paris dacă Valea Viilor intră în monitorizare. Monitorizarea înseamnă presiune mai mare asupra autorităţilor locale şi naţionale pentru a nu se distruge patrimonul, iar dacă acestea nu vor avea rezultate, Valea Viilor o să iasă de sub patrimonial UNESCO şi ar fi prima loacţie din România care ar fi exclusă”, spune Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu.

Primarul locaţităţii, Pinte Ilie Avram, spune că a avut “discuţii cu fiecare cetăţean în parte şi câteodată tot degeaba”, iar oamenii au nevoie de ajutor financiar pentru a “păstra şi conserva aşa cum vor cei de la UNESCO”.

“Noi avem două probleme care ne fac dificilă conservarea patrimoniului. În primul rând nu mai avem meşteri populari care să facă lucruri bune când vine vorba de reamenajări. Iar în al doilea rând, faptul că oamenii nu sunt susţinuţi financiar când vine vorba de reparaţii. Omul nu are bani de geamuri scumpe şi pune termopane albe că interesul lui e să fie cald în casă iarna, nu să arată frumos casa. Tot discutăm cu ei, le-am dat şi amenzi la câţiva, dar nu le plătesc şi le-aş da eu bani de reparaţii, dar la cât de mulţi au nevoie râmân eu fără bani la buget”, spune Pinte Ilie Avram.

Primarul mai spune că e mândru că localitatea este în patrimoniul UNESCO şi se laudă peste tot cu asta, dar avantaje de pe urma acestei poziţii nu a prea avut, căci “turişti vin puţini”, iar când a depus proiecte pentru fonduri europene, faptul că a menţionat că localitatea este sub patrimoniu UNESCO nu a contat şi nu a obţinut niciodată bani pe acest criteriu.

“Dacă iese de sub patrimoniu nu e bine, dacă rămâne nu o să se schimbe prea multe”, dar atât instituţiile abilitate cu supravegherea zonei, cât şi autorităţile locale speră “că la Paris nu se vor lua măsuri prea grave şi nu va începe monitorizarea”.

“Monitorizare a fost şi la cetăţile dacice şi la Sighişoara şi au trecut cu bine de ea. Acum eforturi se depun, dar există oameni care nu vor să înţeleagă că nu pot să-şi vopsească faţada în roz sau să-i facă model cu pietre de râu în ciment ori să pună poartă de tablă în locul celei de lemn şi multe altele. Dar poate cine ştie, vor scăpa de monitorizare”, mai spune Răzvan Pop.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

cititor

Acum 10 ani

e foarte bine că vor fi monitorizaţi . abia va fi păstrată arhitectura locală specifică.asta va atrage turişti domnule primar dacă ştii să faci programe de promovare a comunei nu dacă aştepţi bani că eşti pe lista UNESCO. Altfel veţi ajunge ca satul Sibiel sau ca Gura Râului unde toţi au construit haotic şi nu au ţinut cont de arhitectura locală specifică zonei fapt ce a dus la scăderea numărului de turişti. Pentru că turiştii nu caută satul românesc pentru termopane şi mâncare din Metro. Luaţi exemplu de la Viscri din Braşov domnule primar şi nu vă mai plângeţi.
Raspunde

gogu

Acum 10 ani

Viscri ca-i din brasov.Mai bine ati vedea de brasovu ala ca-l plin de kiciuri
Raspunde

willi

Acum 10 ani

Inainte de toate autoritatea locala din Valea Viilor, judeţul Sibiu, trebuie să-şi faca \"lecţia de acasă\", printre care se numără si supravegherea reparaţiilor neconforme cu normele de conservare a patrimoniului. De ce unii pot si alţii doar se plâng.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus