Miercuri,
27.10.2021
Cer Senin
Acum
3°C

Ce poti face in weekend? Variante: mergi la Raliul Sibiului, gusta preparate traditionale la Muzeul in aer liber sau relaxeaza-te la un film

Cei mai buni piloți din România și din Europa au sosit joi la Sibiu pentru a participa la Raliul Sibiului, cea mai prestigioasă competiție de profil din România.

Raliul Sibiului se desfășoară în perioada 25-27 iulie, la mai puțin de o lună după Geko Ypres Rally, din Belgia, ultima etapă din prima jumătate a sezonului. Etapa nouă în calendarul Campionatului European de Raliuri (ERC) din 2013, Raliul Sibiului este un raliu spectaculos cu un traseu mixt de macadam și asfalt cu probe speciale programate pe noapte. Și pentru a confirma popularitatea acestei etape, liderul clasamentului general și alti piloți de top din ERC au confirmat prezența la Sibiu. Vor lua starul la Sibiu, Jan Kopecký, liderul din Campionatul European de Raliuri și campionul en-titre din Cehia, Bryan Bouffier, multiplu campion al Poloniei și campion al Franței, François Delecour, vicecampion mondial și campion al României și muți alții. În cursă va intra și premierul Victor Ponta, care va fi copilotul lui Titi Aur.

”Mâine după-amiază să nu mă căutați. O să fiu prin munți și prin păduri”, le-a spus Ponta oficialităților din Sibiu, la o întâlnire programată joi.

Anul acesta sunt programate și două speciale pe noapte – Păltiniș și Șanta – care se vor desfășura vineri seara. În prima zi au fost programate șapte probe speciale cu o lungime totală de 95,84 kilometri. Prima probă pe noapte, speciala Păltiniș, are mouă kilometri pe asfalt, iar piloții vor ataca cu pneuri și setări de macadam. Sâmbătă sunt programate celelalte sapte probe speciale, dintre care una, Sadu, complet pe asfalt și care va fi parcursă de două ori. Tot sâmbătă este programată și celebra specială Gâtu Berbecului (30 km), cea mai lunga a raliului, care va fi parcursă tot de două ori.

Sfârșitul de săptămână aduce surprize și pentru cei care iubesc mâncarea tradițională.

Muzeul Astra a dat startul din 25 iulie la Târgului Internaţional „Frumos.Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu”, care se va desfășura în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, până luni, în 29 iulie.

Proiectul abordează un „altfel” de târg al olarilor şi dezvoltă un concept inovator, de derulare a unui târg de meşteri, cu implementarea segmentelor de olărit şi gătit şi a unei tematici prestabilite, de revitalizare a unui vechi centru ceramic.

„Ideea acestei manifestări, ca instrument de intervenţie culturală capabil să genereze schimbarea percepţiei publicului, a fost construită pornind de la observarea unei tendinţe ce pune accent pe redescoperirea şi revalorificarea unor importante aspecte ale vieţii tradiţionale – alimentaţie sănătoasă, bucuriile vieţii, întoarcerea la natural, „slow motion” şi „slow food” – ca ripostă la ritmul accelerat, toxicitatea şi tranzienţa lumii moderne”, spun organizatorii.

Evenimentul coordonat de muzeograful Karla Roşca, va începe joi, 25 iulie, de la ora 17:30, la Centrul Astra pentru Patrimoniu, cu o masă rotundă cu tema „Ceramica de Sibiu între estetic şi funcţional”. Pe toată durata desfăşurării târgului, manifestarea va combina latura expoziţională şi comercială, cu o serie de animaţii culturale - demonstraţii practice de olărit (26 iulie, 11 olari) şi gătit (27 iulie 2013, 12 olari-bucătari), în vasele realizate prin aceeaşi metodă, respectând condiţiile ergonomice şi de non-toxicitate, „care din păcate momentan, pe piaţa românească, nu sunt criterii prioritare nici pentru meşterii olari autohtoni, nici pentru publicul neavizat”.

12 olari din Ungaria şi România îi invită pe sibieni să se întoarcă la roata olarului şi să deguste din vase de ceramică nontoxice, bucate tradiţionale - gulyaş, ciolan afumat cu fasole, ardei umpluţi, sarmale şi preparate din carne de vânat. Demonstraţiile de olărit şi gătit se vor avea loc vineri şi sâmbătă, între orele 9:00-13:00 şi 15:00 – 18:30 în zona Târgului de Ţară, iar duminică între orele 10:00 – 19:00, se va desfăşura Târgul de Ceramică.

Oferta de filme pentru acest weekend este una foarte generoasă. Cei care aleg să meargă la cinema Arta vor putea să urmărească Pacific Rim, în regia lui Guillermo del Toro cu Rinko Kikuchi, Idris Elba şi Charlie Hunnam.

Când legiuni de creaturi monstruoase extraterestre, numite Kaiju, încep să răsară din adâncul oceanelor, izbucneşte un război care curmă milioane de vieţi şi epuizează resursele umanităţii. Pentru a face faţă uriaşilor Kaiju, s-au realizat un tip special de arme: roboţi giganţi, numiţi Jaeger, care sunt controlaţi simultan de doi piloţi ale căror minţi sunt sincronizate printr-un pasaj neural numit Drift. Dar, pe măsură ce inamicii capătă putere cu fiecare atac, chiar şi roboţii Jaeger sunt lipsiţi de apărare în faţa nemiloşilor Kaiju.

În pragul înfrângerii, forţele apărătoare ale umanităţii n-au de ales şi cer ajutorul a doi oameni greu de văzut ca eroi - un fost pilot căzut în dizgraţie (Charlie Hunnam) şi ucenica sa (Rinko Kikuchi) - care, în echipă, conduc un robot Jaeger ce părea depăşit. Împreună sunt ultima şansă a omenirii în faţa apocalipsei.

Guillermo del Toro, nominalizat la Oscar pentru filmul Labirintul lui Pan a regizat SF-ul de acţiune după scenariul scris de el în colaborare cu Travis Beacham, după un concept al lui Beacham. Thomas Tull, Jon Jashni, del Toro şi Mary Parent au produs filmul, Callum Greene a fost producător executiv, iar Jillian Zask coproducător.

În Cercul de Foc joacă Charlie Hunnam, actorul din serialul Sons of Anarchy, Idris Elba, care a jucat în Thor, Rinko Kikuchi, nominalizată la Oscar pentru rolul din Babel.

Filmul va rula vineri, sâmbătă şi duminică, de la orele 14:00, 16:30. 19:00, 21:30, la cinema Arta. Preţul unui bilet este de 12 lei.

La Libraria Humanitas încep Serile filmului ceh, iar în perioada 25-27 iulie, de la ora 20:00 cinefilii sunt așteptați să vizioneze “Trenuri bine păzite”, ” Magazinul de pe strada mea” şi scurtmetraje.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

4 comentarii

Marian

Acum 8 ani

Si unde ma rog e locatia Targului de Tara??
Raspunde

qwerty

Acum 8 ani

mai interesati-va ce ruleaza la Arta...
Raspunde

jinar

Acum 8 ani

Dorina ai uitat de nedeia pastorală ”Sus pe muntele din Jina”.
Raspunde

@jinar

Acum 8 ani

ce se poate face la jina,facand abstractie ca se vor imbata ca porcii toti ghertoiisi infumuratii de ciobani ,sauo mai puneti de o bataie crunta intre poienari si baiesi ca acum 2 luni deci grija mare ciobanilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus