Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Codruta Vulcu, directorul ARTmania: “Festivalul ARTmania inseamna pasiune: pentru arte, pentru frumos, pentru muzica"

Lacrimosa, Within Temptation, Haggard și Xandria sunt doar patru dintre cele 15 trupe care vor urca pe scena ARTmania în această vară. Despre concertele celei de-a VIII-a ediții și ce se va întâmpla de-a lungul celor șapte zile de festival, povestește directorul festivalului, Codruța Vulcu.

Reporter:Un nume mare de pe afişul ARtmania 2013 este Within Temptation. Au fost în 2007 şi revin de abia acum. De ce nu s-au întors mai devreme, sunt o trupă greu de adus?

Codruța Vulcu: În fiecare an ne dorim să aducem publicului lucruri cât mai noi și mai variate, pentru a-i ajuta să trăiască de fiecare dată o experiență culturală inedită. De aceea, la fiecare ediție, ne propunem să variem oferta artistică și să îmbinăm lucrurile ce țin de esența ARTmania cu noi abordări și forme de expresie. Acesta este motivul pentru care trupele dragi nouă, cum este și cazul Within Temptation, se reîntorc pe scena festivalului după câteva ediții.

R.:Lacrimosa, headliner-ul zilei de sâmbătă este una dintre cele mai plăcute surprize ale acestei ediţii. Lacrimosa revine la Artmania, după ce a cântat la festival acum cinci ani. Cu ce vin de data acesta?

C.V.: Lacrimosa este, la fel ca toate trupele care au cântat la acest festival, foarte aproape de sufletul nostru și al publicului nostru. Frumoasa poveste cu cei de la Lacrimosa a început acum cinci ani, când am reușit să îi aducem pentru prima dată pe scena ARTmania. Am avut o colaborare bună și deschisă, motiv pentru care am dorit să readucem această trupă din nou la Sibiu, de această dată în Piața Mare. Lacrimosa este unul dintre reperele esențiale ale scenei symphonic-metal pe care ne-am propus să îl readucem în fața publicului din România. Pe lângă stilul unic, care i-a consacrat la nivel internațional, cei de la Lacrimosa vin cu un repertoriu nou și ne vor încânta cu noutățile incluse pe ultimul lor album (al 11-lea din carieră): Revolution. Muzicalitatea hipnotică a albumului “Revolution” este o joacă a trupei cu sunetul său specific, reunind în studio o orchestră şi un cor extraordinar, alături de doi mari artişti: Mille Petrozza, chiaristul celebrei trupe thrash metal Kreator şi Stefan Schwarzmann, bateristul trupei Accept.

R.: Care sunt locurile în care vor mai răsuna piese rock, în afară de Piaţa Mare?

C.V.: Manifestările găzduite în cadrul ARTmania se vor desfășura în mai multe locuri. Pe lângă punctele principale ale festivalului, reprezentate de Piața Mare și de Piața Mică, evenimente conexe vor avea loc într-o varietate de locuri, precum spațiile de expoziție și locațiile partenerilor noștri instituționali (ca Muzeul National Brukenthal, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA”), precum și spații ale cafenelelor și cluburilor partenere. Toate aceste colaborări au fost dezvoltate pentru că ne dorim să oferim publicului ARTmania un spațiu cât mai larg și mai divers în care să poată experimenta formele variate de expresie artistică pe care le punem la dispoziție.

R.: ARTmania nu înseamnă doar concerte rock, ci şi numeroase evenimente conexe. Ce aţi pregătit pentru această ediţie? Ce crezi că are ARTmania diferit sau poate în plus faţă de alte festivaluri rock din România?

C.V.: Încă de la începuturi, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum: concerte, expoziții de artă, lansări de carte sau proiecții de film. Muzica este, într-adevăr, componenta de bază de la care a pornit totul. Este însă doar o parte din ceea ce ne dorim să oferim iubitorilor de artă din România și din străinătate. De-a lungul celor șapte ediții de festival am observat că deschiderea pentru acest tip de manifestare a crescut considerabil și în rândul publicului din străinătate, pe lângă cel de la noi din țară. Din acest motiv, în fiecare an ne propunem să oferim publicului ocazia de a vedea cât mai multe evenimente culturale. Pentru 2013 am pregătit o serie de manifestări, dintre care putem aminti lansări de carte, expoziții de fotografie, proiecții de film și o serie de ateliere creative.

R.: Cum a  evoluat ARTmania de la prima ediţie până la cea de-a VIII-a? Câte trupe au fost la prima ediţie şi câte sunt acum? Câte bilete se vindeau atunci şi câte aţi vândut de exemplu la ediţia trecută?

C.V.: Când vorbesc despre festival, vorbesc în general despre lucrul de la care a pornit totul: despre pasiune... pasiune pentru arte, pentru frumos, pentru muzică. La fel ca orice pasiune și această platformă culturală a crescut în fiecare an tot mai mult, alimentată de entuziasm, de oamenii deosebiți cu care am colaborat și de publicul care ne-a fost mereu alături. Dacă în 2006, prima ediție a adus în fața românilor șapte trupe (patru străine și trei românești), în ediția din acest an iubitorii de muzică vor putea asculta șase trupe internaționale și opt trupe din Romania (considerând ca am adoptat Alternosfera). Pe lângă aceste concerte, care reprezintă numai o parte din cea de-a opta ediție, publicul se va putea bucura de o un program generos dedicat artelor frumoase, care include expoziții de artă, lansări de carte, seminarii pe diferite teme, proiecții de film și multe alte surprize. Ținând cont oferta culturală bogată pe care o pregătim pentru iubitorii de artă, putem afirma că ediția din acest an o va depăși, în complexitate și din punct de vedere al participării, pe cea de anul trecut.

R.: Ştiu că eşti un director de festival de muzică rock, dar şi o mare pasionată de fotografie, domeniul pe care l-ai şi studiat. Are fiecare ediţie ARTmania un album foto semnat Codruţa Vulcu? Va avea şi această ediţie?

C.V.: Fotografia este, într-adevăr, una dintre artele cele mai dragi mie, pe lângă muzică și pictură. Este și unul dintre motivele pentru care mi-am dorit să oferim nu doar un festival, ci o platformă complexă dedicată tuturor artelor frumoase. Tocmai de aceea, în fiecare ediție, ne bucurăm de prezența multor tineri fotografi talentați, care ne ajută să surprindem în imagini cele mai deosebite momente ARTmania. Trebuie să mărturisesc că nu am reușit deocamdată să pun cap la cap lucrurile surprinse de mine prin obiectiv. Pot spune însă că acest lucru nu va mai întârzia mult timp.

R.: Credeţi că va fi posibil ca la ARTmania 2014 sau 2015 să îi avem în Piaţa Mare pe cei de la System of a Down sau de la Rammstein?

C.V.: Dorința noastră este ca la fiecare ediție să facem cât mai multe surprize publicului și să oferim lucruri cât mai diverse. Pentru aceasta, suntem bineînțeles deschiși la toate variantele de colaborare posibile. Este însă prea devreme să ne pronunțăm asupra numelor mari pe care le-am vrea pentru publicul nostru. Ceea ce e sigur însă este că vom continua să pregătim surprize plăcute iubitorilor de muzică și de artă în general.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

7 comentarii

joseph

Acum 10 ani

Ăsta nu-i festivalul ăla cu trupe de heavy, death, metal, motor, şi alte nebunii expresioniste? <br> Io nu zic că n-o fi vreo formă de artă, da muzică nu-i, în mod sigur, că nu ne gâdilă în mod plăcut la urechi!
Raspunde

@1

Acum 10 ani

daca nu ti gadila pi tine poate gadila pi multi alti.. dar bine.. e parerea ta si esti liber sa te exprimi.
Raspunde

Ovidiu

Acum 10 ani

De gustibus non est disputandum stimate Joseph. Poate că ție nu îți gâdilă auzul (nu urechile, dacă este să vorbim corect) dar sunt câteva mii de oameni care apreciază acest eveniment. Felicitări organizatoarei, care reușește să organizeze un festival de asemenea amploare în fiecare an.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Ovidiu: \"Muzica iaşte aceea care ne gâghilă urechile într-un mod plăcut... (pântre dinţi, aparte, şcolarului): Ia sama doară sa nu ţi le gâghil eu ţie într-un mod neplăcut!\"<br> Ce trişti devenim când îl uităm pe Caragiale!
Raspunde

Ovidiu

Acum 10 ani

Pedagog de școală noua este o schiță a lui Caragiale care, la fel ca celelalte schițe, ironizeaza anumite aspecte ale vieții. Dacă utilizai ghilimelele în textul tău se elimina greșeala și se înțelegea că ai vrut să faci un \"spirit de glumă\". Așa trebuie să te ducă mamițica la București de 10 mai ca să nu......:)
Raspunde

Ioan

Acum 10 ani

Bravo, iarasi se umple orasul de turisti ..papa..cazare... Bravo
Raspunde

bravo

Acum 10 ani

Super tare Artmania. E la nivel occidental. Eu merg mereu la festivaluri sau concerte de heavy metal in bucale sau alte zone si organizarea respectiv respectul pentru platitorul de bilet lasa de dorit. Se intampla ceva excelent la sibiu. Sigur k ar fi indicat sa se incerce si aducerea mai multor trupe de death sau black metal dar asta e alta poveste ce nu sterge cu nimic acest festival devenit singurul traditional si care se pastreaza de metal la noi in tara.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus