Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Centru istoric, plastic, termopane, amenzi, dosare penale. Cine-i "bau-bau"?

E blogger și se chinuie să înfrumusețeze orașul cu ajutorul unei asociații. De-un timp e directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Comun de unde se luptă cu morile. Nu cu cea de lângă prefectură, pentru că a fost demolată, ci cu cele construite de legi. Răzvan Pop ne spune cum se pot da amenzi degeaba și de ce (nu) funcționează în urbanism vorba frumoasă. Interviul se termină cu regionalizare: ”Nu văd de ce Sighișoara trebuie să facă parte din județul Mureș”. Poftim război!
 
Reporter: Sunt în continuare multe clădiri istorice renovate prost de către proprietari. Ce faceți?
Răzvan Pop: În primul punct, prima mare problemă este că o fac fără aviz sau fără certificat de urbanism. Sunt foarte mulți proprietari care spun că nu știau că se află în zonă istorică sau în zonă protejată și atunci fac fără niciun aviz astfel de modificări. Că cineva își face o renovare, până la urmă este casa lui și asta e, dar dacă se gândește să schimbe forma apartamentului, să dărâme un zid, atunci avem o problemă. Asta în interior. În exterior, dacă vedem termopane de plastic, la fel, sunt probleme. A doua problemă este cea în care proprietarul are o idee fixă sau a cumpărat deja un produs, de exemplu un termopan de plastic, și el știe că trebuie să vină cu acte și deși îi spunem că nu are voie cu acel geam de plastic, sau cu acea tablă pe acoperiș, el totuși o face, pentru că deja a cumpărat-o și din nou avem o problemă. A treia problemă și să spunem că e cea mai puțin gravă este că ei vin cu acte la noi, dar sunt lucrări greșite din punct de vedere legislativ sau din punct de vedere al protecției. Noi pe legea 422, despre care se spune că este Legea patrimoniului nu avem ce face decât să atenționăm. 
 
Rep.: Și amenzi?
R. P.: Pe monumente istorice putem da amenzi, dar nu este făcută procedura de către minister și atunci orice amendă este contestată în justiție și pierdem, pe procedură, pe notificare și așa mai departe. 
 
Rep.: Știți câte cazuri sunt de acest fel? 
R. P.: Până să vin eu nu. Eu m-am blocat cu doi oameni. Dar ce se întâmplă, dacă vorbim de o localitate sau oraș, noi sesizăm patru instituții: atenționăm poliția locală sau serviciul de urbanism care de obicei au oameni abiliați în acest sens, atenționăm inspectoratul în cosntrucții care au oameni abilitați și chiar pot opri șantierul pe lege și atenționăm de obicei Inspectorul Județean de Poliția, care are un departament, Poliția monumentelor. Aici este zona cea mai sensibilă pentru ei, pentru că deși nici ei nu pot acorda direct amenzi, ei pot începe procedura de cercetare penală. Dacă procurorul dă neînceperea urmăririi, atunci poliția sau procurorul pot decide o amendă, dar pe noi nu ne interesează neapărat ca omul să primească amendă, ci să fie obligat să readucă la forma inițială acea clădire, ori dacă se începe urmărirea penală, atunci... Aceasta este procedura. Știm cum funcționează birocrația în România și merge destul de greu. Sunt cazuri în care după un an, doi, trei se reacționează. În mod normal, după ce se face o atenționare, șantierul se oprește. Din păcate, noi am încercat să dicutăm cu unii propritari, am încercat noi să găsim soluții, au făcut tot ce au vrut ei și atunci nu am mai avut ce face...
 
Rep.: Ați câștigat sau ați pierdut procesele cu celebrele termopane?
R. P.: Eu zic că în momentul acesta ”războiul” nu este finalizat. Au fost câștigate bătălii și de unii și de ceilalți. Problema cea mai mare este că propritarii nu înțeleg, dacă un geam e deteriorat, și casa este în zonă protejată sau este monument istoric, omul poate să-și schimbe geamul. E adevărat, că trebuie să vină un expert care să spună dacă da sau nu. Dar nu e nimeni absurd să vină să spună că nu poate să schimbe și că poate să vină cu o structură de geam termopan, dar ramele să fie din lemn. Am dat un exemplu care nu poate fi considerat reclamă, cele două instituții publice, Consiliul Județean și Primăria, când și-au schimbat geamurile la sedii au pus termopan, dar este din lemn toată tâmplăria. Sau ce face Universitatea Ion Mincu de pe Dealului, unde se corectează greșelile făcute pe când funcționa liceul și refac acu, tâmplăria din plastic cu termopan din lemn. Interesul nostru ca instituție este să se păstreze forma. Nu poți să pui la un geam cu patru goluri unul cu un singur gol. Trebuie să-și mențină forma inițială. 
 
Rep.: Pentru ei poate fi mai complicat...
R. P.: Da, este o problemă financiară, dar eu aici am ridicat destule semnale de alarmă, trebuie găsit un program de finanțare, eventual precum cel de anvelopare a blocurilor, prin care, de exemplu, diferența asta de preț să fie suportrată de stat. Dacă omul are bani de plastic, măcar statul să-l ajute să pună lemn. Să se arate și implicarea statului. Acum, statul este văzut ca un polițist care doar vede neregularitățile, dar nu înceracă să ajute.
 
Rep.: Pe de alte parte, în alte state, nu toată lumea are proprietate în centru. Cine nu are bani, poate să vândă și să cumpere în altă parte, mai ieftin.
R. P.: Da, dar nu-i poți obliga în România. Știm care a fost procesul în timpul comunismului, de a aduce în centru oameni care nu aveau forța necesară de a întreține o casă, dar ei trebuiau să trăiască într-un anumit confort, atât cât educația lor le permitea să înțeleagă ce însemană confortul. Și de aici, intervențiile din perioada 50 și chiar până în 2000 sunt extrem de grave. Nu-i poți da afară cu forța, pentru că nu suntem la colectivizare, dar dacă ne uităm la centrul Sibiului vedem că ușor, ușor, proprietățile încep să se diferențieze. În Piața Mare erau case în care stăteau oameni cu resurse financiare foarte precare și iată că ei au vândut și au venit oameni cu forță financiară. Dar și aceștia din urmă sunt de condamnat, evident, nu toți, pentru că ei ar avea forța necesară să respecte o anumită legislație și să-și respecte orașul, pentru că lumea nu vine în Sibiu să vadă termopane. Lumea asta nu înțelege: cu cât suntem mai permisivi, o să ajungem în cîțiva ani, e drept noi o să murium toți și n-o să fie o problemă , dar copiii noștri vor mai avea un centru de protejat doar Piața Mare și Piața Mică. Dacă nu suntem atenți.
 
Rep.: Ați făcut niște centre și în afara orașelor, centre în mediul rural, în care le-ați arătat oamenilor ce au voie și ce nu au voie să facă. 
R. P.: Noi nu ne-am așteptat ca dintr-o dată după ce am anunțat aceste puncte de lucru să curgă cu solicitări să vină lumea, dar am încercat să convingem lumea că nu suntem acel ”bau-bau” al Statului Român, ci suntem oameni cu care se poate discuta și dacă nu ești sigur de un lucru, poți să pui o întrebare. Este și mai greu acolo, pentru că în Sibiu sau Mediaș lumea circulă, vede, e ușor să observi dacă se fac modificări, dar dacă urmărești ce se întâmplă bine sau rău în Jina sau în Iacobeni, ca să dau niște exemple aleatorii, atunci... Asta încercăm, să arătăm că există o deschidere și că au unde să pună o ăntrebare.
 
Rep.: Există un program pentru casele din orașul de jos, pentru că acolo se renovează și nu ar fi indicat ca și oamenii să beneficieze de subvenții?
R. P.: Cine să dea aceste subvenții? În mod normal, primăria ar trebui să fie cea care ar trebui să le acorde, dar dacă mai venim acum să cerem primăriei aceste lucruri, după ce a primit școli, spitale, de unde atâția bani? Cu toate acestea, să se înțeleagă că Sibiul arată așa pe banii primăriei și ai contribuabililor. Noi am primit mult mai puțini bani decât a primt de exemplu Alba Iulia pentru centrul istoric. Dacă s-ar putea să existe niște bani guvernamentali transferați pe plan local sau să se întâlnească undeva la mijloc aceste instituții. 
 
Rep.: Înainte de a fi director, deja erai cunoscut ca președinte al Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, ca bloger.. Cum se împacă toate acestea?
R. P.: Păi blogul e on-line și funcționează, legea îmi permite să fiu membru al asociației și activez strict ca memebru. Facem proiecte foarte frumoase, care sper eu să aducă un plus acestui oraș. Eu cred că dacă dorești să faci ceva constructiv, poți să faci. De exemplu și în direcție, banii sutn foarte puțini, dat tot am făcut o școală devară, am făcut seminarii, pentru că se pot găsi soluți.
 
Rep.: Te înjură lumea pe blog?
R. P.: Nu mă mai înjură.
 
Rep.: Nu te mai?
R. P.: Nu, la început mă mai înjurau, dar dacă perseverezi... Oricum, blogul meu a luat-o pe această linie de istorie, cultură și lumea nu mai e chiar atât de entuziastă. Nu am avut comentarii politice, pentru că acestea, întra-adevăr, strâng înjurături.
 
Rep.: Ești un susținător al Sibiului în lupta pentru capitală regională. Cu ce argumente?
R. P.: Eu nu văd de ce s-ar face acest calcul Sibiu sau Brașov. Argumentele Sibiului sunt mult mai mari. Da, e adevărat că Brașovul intră in discuție pentru că s-a creat o impresie în perioada comunistă că e orașul mare din zonă, și mai ales pentru că știm că în România negocierea se face politic. Dar știm că Sibiul din toate punctele de vedere nu are elemente comparative în dauna sa. E drept, Brașovul are 300.000 de locuitori și Sibiul are 150.0000, dar ăsta nu e un argument. Și New York-ul a mai mare decât Washington-ul și nu e capitală, sau Canberra în Australia. Se spune că Sibiul nu e atât de aproape de București. Fals, ajungi aproape la fel de repede din Sibiu în București, ca și din Brașov. Deci nu există argumente din acestea. Dacă e să găsim argumente istorice, avem destule. Sibiul este a doua capitală a Transilvaniei ca durată în timp după Alba Iulia, că Sibiul de cînd s-a format, a a vut un rol administrativ în statul de care a aparținut, Doar în perioada comunistă s-a stabilit că trebuie să ne subordonăm Brașovului. Toată lumea spune că Sibiul nu se compară cu Clujul sau Iașul. Cu toate acestea,  150.000 de locuitori, Sibiul se bate cu Clujul și Iașul. Noi ne ridicăm la nivelul unor orașe care au un avantaj în plus, cel al populației. Și se bate de la egal la egal. Se spune în economia mondială de tigrul asiatic, eu chiar cred că Sibiului este tigrul României. 
 
Rep.: La modul sincer, credeți că va fi o bătălie politică sau se vor lua în calcul argumentele?
R. P.: Un mare rol îl va avea negocierea poltică, dar eu chiar cred că vor prima și niște argumente de ordin economic, social, istoric. Pe de altă parte, eu cred că nu trebuie să ne cramponăm în aceste euroregiuni și nu trebuie să ne cramponăm în județe. Eu, de exemplu, nu văd de ce Sighișoara trebuie să facă parte din județul Mureș. Că Sighișioara tradițional ar trebui să facă parte ca și cultură, tradiție ori în Brașov, ori în Sibiu. Eu nu cred la fel că regiunile trebuie să fie de o anumită suprafață sau o anumită populație. De ce să nu trecem și Carpații, de ce trebuie să ne închidem pe Carpați cu regiunile?

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

25 comentarii

Cineva

Acum 8 ani

Eu nu pot omeneste intelege de ce un incult si analfabet ca asta este atat de mult promovat intr-un oras care se pretinde a fi serios precum Sibiu? Si domnule Pop, mai am o intrebare, ne-ati promis ca dupa 6 luni dati concurs la Min. Culturii, ati dat concurs ori ba, caci in cazul in care raspunsul este negativ, ocupati ilegal aceasta functie. Nasol nu, cu reforma asta USL-ista, faceti exact ca PDl, mai rau poate. Ba mai vad ca si desfintati institutii de cultura ca revista Transilvania si avem somaj mai mare cu USL decat cu PDL. Aaa, ca sa ne lamurim, nu sunt basist, vorbesc pe cifre doar. In rest, Razvanel, hai fuga la abecedar, poate inveti ceva si spor la pupat lui Iohanis si cazan, unde, hai fi istoric si iti vei da seama.
Raspunde

capitala tarii

Acum 8 ani

felicitari mai apare si cite o persoana care sustine sibiul pentru a fi capitala regionala ,este normal zona transilvaniei de sud -vest nu are nici o legatura cu transilvania de sud -est aia cu republica moldova ba da cum facem ca istoria din timpu comunistilor se repeta deja finantele lea-u facut cadou astia de la psd ,fara s-a auzim nici o contrapunere din partea autoritatilor parlamentare si judetene ,dar am o propunere cind se fac disponibilizari la anaf sibiu s-a se inceapa cu rudele si prieteni apropiati normal nu trebuie s-a sufere oameni onesti care sunt in institutie pe valoare nu pe pile relati si cunostinte in rest vinderea deconcentratelor continua ,la un moment dat o s-a ni se spuna ca noi nu putem fi capitala deoarece suntem legati instutional de iasovu mult iubit al unui tovaras de partid
Raspunde

www

Acum 8 ani

Nu avem de ce sa ne intindem dincolo de Carpati cu regiunile. Romania are regiuni de mult timp, regiunile ei istorice.
Raspunde

Sergiu

Acum 8 ani

E de apreciat ceea ce incearca sa faca directorul de la Cultura. Poate se schimba ceva in bine.
Raspunde

D.

Acum 8 ani

In afar de centrul istoric mai exista si \"restul\" orasului. acea plina de blocuri gri. dar acum nu mai e gri, e zona cu blocuri \"clovn\": fiecare si-a izolat apartamentu cum a vrut, in ce culoare a vrut, pe acelasi bloc sunt 3 modele de acoperis.....si lista poate continua. dar la nimeni nu ii pasa ca doar nu fac parte din patrimoniu. sa multumim primariei si consiliului!
Raspunde

radu

Acum 8 ani

Sa inteleg ca fatada parterului Orange Shop de pe Balcescu nr. 41 este renovata bine? Sau cea de langa, a magazinului Germanos, e la fel de \"bine\" renovata? Sunt niste fatade plate, spoite cu lavabila, care nu pastreaza nimic din specificul cladirii de care apartin. Rusine!
Raspunde

callas

Acum 8 ani

daca se numara angajatii institutiilor, comitetelor si comitiilor sibiene care se \"ocupa\" fara succes dar exclusiv de educarea estetica si istorica a sibienilor din centrul istoric, sunt precis mai multi decat toate casele din centrul istoric si nu numai. Iar de \"tamplarie de plastic cu termopan din lemn\" nu am auzit....termopan este o definitie pentru sticla izolanta, nu vad cum ar putea fi din lemn, dar la \"specialsitii\" Sibiului este totul posibil. Mentalitatea socialista din capul unora care s-au trezit peste noapte parasutati din fundul satului in buricul targului, care n-au nici o idee despre valoarea istorica si arhitecturala a caselor, si care zbiara sa li se dea, sa li se faca, cuplata cu metalitatea socialista a functionarilor care nu vad nimic si pun creionul jos dupa ceas, a dus la situatia actuala. Romanul in general se zbate ani de zile sa inventeze oul, cand altii au trecut prin experiente asemanatoare si au tras invataturile de rigoare care in capitalism functioneaza.
Raspunde

unu\'

Acum 8 ani

Cu stema Sibiului,de pe moara demolata intr-un week-end,se mai aude ceva,dl.Pop,sau e \'\'uitat\'\' cazul?De la mine de aici,pare mai important decit un oberlicht de PVC!
Raspunde

cetatean

Acum 8 ani

Apropo, dar cum de in fostul sediu al Consiliului Dirigent in plin centru istoric se face un fast food? Adica nu tine de sasi, nu e monument? Cu aia cum ramane, domnule Pop? asteptam un raspuns
Raspunde

@tigrisor

Acum 8 ani

Dincolo de toate ineptiile tale , ce ma mira ca in Sibiu...nici macar Directorul Directiei pentru Cultura ...nu stie ca New York a fost prima capitala a Statelor Unite...iar Washington a fost creata ca si capitala nouaba unui stat federativ...tocmai fiindca Boston care era primul oras din acel timp a insistat politic Lai ce pretentie sa ai de la bietii sibieni daca seful culturii e asa de prostanac...
Raspunde

karla

Acum 8 ani

cititi blogul lui despre istoria orasului si va lamuriti ce e cu omul asta. scrie istoria orasului la norma si cu fundul, pe langa ca promoveaza greselile intentionate din perioada comunista, inventeaza altele. sper unde este acum la patrimoniu sa faca ceva treaba dar ma indoiesc. oricum dpdv al cunostintelor legate mai ales de evolutia orasului si valoarea arhitectonica....omul este un mediocru. domnule razvan pop, a-ti cumparat ultima carte Transilvania Medievala de Irina Baldescu, e editie noua 2012 Simetria, va lamureste cu multe in legatura cu sibiul brasovul clujul si bistrita
Raspunde

@karla

Acum 8 ani

Sa scrie cat vrea despre istoria Sibiului...dar sa lase naibii..istoria si capitalele Statelor Unite in pace.... Cat priveste geografia..si situatia drumurilor..comentarii de genul , ajungi aproape la fel de repede de la Sibiu la Bucuresti, ca si de la Brasov la Bucuresti..nu arata doar prostie ci deja reavointa...desi avand in vedere ca e cel mai cult sibian..era de asteptat nivelul
Raspunde

Noa...

Acum 8 ani

@karla. Nu o fi el cel mai mare doctor in istorie dar macar se implica. Ceea ce nu se poate spune despre ceilalti besinosi de la ULBS sau Bruckenthal, care stau frumos la caldurica cat timp nu iese nimic financiar @12Bine ba, ajungi cu 30 de minute mai tarziu. Acuma e in regula?
Raspunde

istoricul sau istericul Pop?

Acum 8 ani

Nea Pârţag ăsta s-a autointitulat, cu de la sine putere, istoric. Ori, ca să meriţi cu adevărat titulatura aceasta, trebuie să fii doctor în istorie şi să ai publicate câteva cărţi de specialitate. Pe când neica nimeni ăsta ţine un blog, şi acela scris prost şi agramat, ca vai de capul lui. Până şi datele istorice de pe blogul acela jenant sunt mai mult dezinformări, unele fiind copiate de pe la alţii, iar altele scoase de Burtă Verde ăsta din propriul intestin gros, la fel de gros ca şi obrazul lui.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Băi, fraiere, chiar ajungi mai repede de la Sibiu la Bucureşti decât de la Braşov. Şi ştii de ce? Pentru că noi avem aeroport! Ah, mor de râs...
Raspunde

Noa again...

Acum 8 ani

Nea Partag, neica nimeni, blog jenant, Burta Verde...Ceva in tonul discutiei ma face sa cred ca tu ai ceva personal cu el. E doar o vaga senzatie... Pana una alta te invit sa faci un blog mai bun.
Raspunde

istoricul sau istericul Pop?

Acum 8 ani

Da băi, am ceva personal cu Burtă Verde! La o chestie de asta de voluntariat a mâncat de unul singur toate sandvişurile puse la dispoziţie de organizatori şi am făcut toţi foame din cauza nehalitului. Acuma eşti mulţumit că ai elucidat enigma?
Raspunde

Noa

Acum 8 ani

Foarte. Intr-adevar merita tot dispretul...
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

lunea si vinerea ca in rest trebuie sa mergeti pe jos.. Josephica...fa un calcul ca nici cu avionul nu ajungi mai repede..dar bag de seama ca tu zbori cam rar...ma ce mi place sa v o trag..hihi
Raspunde

@19

Acum 8 ani

Esti tare frate, nu m-as fi gandit la un asemenea raspuns..astia din Sibiu oricum nu zboara ca sunt prea saraci asa ca nu te baza ca ei sa inteleaga ..dwr oricum esti tare
Raspunde

@20

Acum 8 ani

doar in brasov sunt oameni care au bani de bilete de avion. ce tare!!!
Raspunde

@20

Acum 8 ani

Omul vroia sa zica , ca la cat de multi sibieni zboara de pe Sibiu...nici nu stiu cat fac pana la Bucuresti.. Dar se pare ca nici tu nu prea ai notiuni ..asa ca du te la culcare..inca o data esti tare @19
Raspunde

vasi

Acum 8 ani

la citi angajati are directia asta poti sa iti pui si geamuri termopan cu rama de argint,ca tot nu e bine primaria veche ce geamuri are?
Raspunde

Terente

Acum 8 ani

Adelo, daca mai masturbezi mult limba romana cu porcusorul asta isteric, ne suparam!! Hai lasa inspectiile astea perineale si scrie despe chestii mai interesante, da??
Raspunde

...

Acum 8 ani

la prefectura au pus termopane cu rame din plastic. e sau nu e in zona istorica? dar nu te poti lua de prefectura ca-ti pui in cap partidul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus