Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Consiliul Judetean Sibiu finanteaza cu 15000 de lei o expeditie in Himalaya

Patru alpinişti vor participa, între 29 august şi 29 octombrie, la o expediţie românească pe Vârful Manaslu din Himalaya, care are o înălţime de 8.156 de metri şi pe care vor să îl atingă fără a folosi oxigen suplimentar sau ajutorul şerpaşilor, acţiunea fiind sprijinită de CJ Sibiu cu 15.000 de lei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Consiliul Judeţean Sibiu, o expediţie românească în Munţii Himalaya, pe Vârful Manaslu, care are o înălţime de 8.156 de metri, va avea loc în perioada 29 august - 29 octombrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acţiunea este cofinanţată de către Consiliulul Judeţean Sibiu, prin Agenda sportivă, cu suma de 15.000 de lei, fiind susţinută şi de către Serviciul Public Salvamont Sibiu.

"Expediţia va avea loc în perioada 29 august - 29 octombrie în Munţii Himalaya, pe Vârful Manaslu (8.156 metri), al optulea vârf al planetei. Echipa care va întreprinde această expediţie este formată din patru alpinişti: Adrian Vălean (Sibiu) - lider expediţie, Vlad Căpuşan (Cluj), Vasile Cipcigan (Cluj), Mihnea Prundeanu (Cluj)", se arată în comunicat.

Potrivit CJ Sibiu, scopul acestei expediţii este ascensiunea pe Vârful Manaslu fără a folosi oxigen suplimentar sau ajutorul şerpaşilor.

"Promovarea sporturilor de munte şi a alpinismului la mare altitudine este unul din scopurile principale ale acestei expediţii. Deşi suntem o ţară cu tradiţie în alpinism, lista alpiniştilor care au reuşit să urce până în prezent un vârf de peste 8.000 de metri este restrânsă, mai puţin de 10 sportivi reuşind această performanţă în întreaga istorie alpină a României, iar lista celor care nu au utilizat oxigenul suplimentar este şi mai redusă", a precizat Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu.

Potrivit comunicatului CJ Sibiu, Clubul Alpin Român, Clubul Sportiv Alternative, Clubul Extreme Explorer sunt organizaţiile care vor participa la acest proiect.

Aceeaşi sursă arată că Manaslu (cunoscut şi drept Kutang) din masivul Gurkha, Munţii Himalaya, este, ca înălţime, al optulea vârf al planetei. Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care în limba română se traduce prin Muntele Spiritului. Primii oameni care au reuşit să ajungă pe vârf au fost japonezii Yuko Maki şi Tashio Imanishi şi nepalezul Gyalzen Norbu, la 9 mai 1956. România a aşteptat până în anul 2006, aproape 50 de ani, ca timişoreanul Horea Colibăşanu să cucerească Vârful Manaslu într-o expediţie internaţională.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

raluca

Acum 10 ani

bravo! succes!
Raspunde

UNU

Acum 10 ani

ba nu am nimic cu alpinismu este un sport individual si usor de intretinut ,dar de fotbal ,volei ,hanbal ,rugbi,etc sporturi in care sibiul avea un cuvint mare in tara dind nenumarati campioni nationali si internationali acum am devenit un judet mort din punct sportiv ,ba da la nici un conducator s-a nu le placa sportu bai boierilor marea masa nu are posibilitatile voastre cu cabane si vile de vacanta . la noi astia multi si care va punbem in fruntea bucatelor singura distractie este s-a mai iesim si noi la cite un meci de ,baschet ,fotbal ,handbal etc ,mai ginditiva si la amarasteni acum vati imbogatit destul pe naivitatea noastra a-ti transformat toate intrpriderile cu traditie in sibiu in maidane ,vati licitat intre voi si vati trezit propietari pe niste bunuri construite de noi proletariatu ,acum ati devenit miliardari fara nici un merit si stapini de terenuri ale statului mai faceti ceva si pentru sport
Raspunde

doi

Acum 10 ani

@unu. N-ar fi stricat dacă, la școală, nu în timpul tău liber, ai fi deschis și un manual de limba română. Nu de alta, dar la ortografie ești... sub nivelul mării...
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Au bani de MEDICAMENTE , PANSAMENTE si APARATURA la Spitalul Judetean? Sau, de ce schimba mereu managerii acolo? SCOLILE? Irigatii in agricultura? ECOLOGIE?
Raspunde

@Georg

Acum 10 ani

Da, au bani si nu vor sa-i dea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus