Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Marginimea Sibiului a ajuns in inima Bucurestiului

O expoziţie dedicată Mărginimii Sibiului s-a deschis marţi, la Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

Expoziţia, care ilustrează trecutul şi prezentul zonei Mărginimii Sibiului, punând în valoare tradiţii şi aspecte mai puţin cunoscute, prin expunerea a 200 de fotografii inedite, coincide cu inaugurarea de către instituţia muzeală şi Asociaţia Swiss WebAcademy a unui portal web dedicat regiunii.

"Este o expoziţie dedicată unei zone matrice pentru noi românii, Mărginimea Sibiului", a spus directorul general al MNŢR, Virgil Ştefan Niţulescu, evidenţiind efortul realizat de familia dr. Laurent şi Daniela Chrzanovski, iniţiatorul proiectului.

La rândul său, arheologul Laurent Chrzanovski şi-a exprimat speranţa ca acest proiect să se maturizeze, zona Mărginimii reprezentând un adevărat tezaur moral şi etnografic, care va fi promovat la nivel naţional şi internaţional.

"Paradoxal, Mărginimea a fost foarte mult cercetată de către arheologi şi etnologi înainte de 1989, dar care, uitată un timp, se relansează acum, zona devenind, din ce în ce, una tot mai urbanizată", a spus dr. Chrzanovski.

Daniela Chrzanovski, directorul Asociaţiei Swiss WebAcademy, a afirmat că "prin punerea noilor tehnologii în slujba civilizaţiei", "portalul lansat marţi încearcă să creioneze o imagine profundă şi completă a Mărginimii Sibiului": istorie, tradiţii, meşteşuguri, port popular, gastronomie, turism.

Ea a mărturisit că "în Mărginime fiecare răspântie e un colţ de rai şi fiecare loc pe care calci ascunde o comoară", farmecul locurilor făcându-i pe soţii Chrzanovski şi pe membrii echipei acestora să poposească adesea "în mijlocul acelor oameni fascinanţi care reuşesc să păstreze vii atât de multe lucruri din istoria acelor locuri".

"Am creat chiar şi o bibliotecă a zonei, iar fiecare sat va avea o 'fereastră' specială", a spus Daniela Chrzanovski, amintind că există peste 4.000 de fotografii din Mărginime care au fost digitalizate.

Website-ul www.marginimeasibiului.com este proiectat să devină, în exclusivitate, o adevărată arhivă online de fotografii şi documente istorice provenind din instituţii partenere, care va ilustra faptul că teritoriul Mărginenilor, patria lui Octavian Goga şi a lui Emil Cioran, ţinut al oierilor, care îşi duceau turmele până în Moldova şi Crimeea, a păstrat şi a conservat tradiţii unice, ansambluri naturale şi monumentale de excepţie.

Proiect de valorificare pe termen lung a acestei zone, pe cât de inovator, pe atât de ambiţios, ce oferă informaţii accesibile publicului larg şi foarte utile cercetătorilor, website-ul a fost lansat de Asociaţia Swiss WebAcademy, în parteneriat cu MNŢR, Complexul Naţional Muzeal ASTRA, ASTRA Film, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Etnografic din Geneva (Elveţia), Asociaţia "Reuniunea Mărginenilor", Biserica Evanghelică din Cisnădioara, Centrul de dialog şi cultură "Friedrich Teutsch" al Bisericii Evanghelice C.A., Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, Primăria Oraşului Sălişte şi mai mulţi colaboratori culturali locali sau naţionali.

Expoziţia de la MNŢR va putea fi vizitată până pe 1 septembrie, urmând să fie itinerată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca şi în Elveţia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

un marginean

Acum 10 ani

O singura intrebare: Cine a facut textele pentru imagini si-n general pentru bannere? La inflatia de cercetatori din TEAM multi se intreaba la ce se face publicitate. Un lucru e sigur nimeni din grup nu cunoaste si nu intelege Marginimea. Au mai bifat un proiect.
Raspunde

mema

Acum 10 ani

Doamne, carcotasi am mai devenit! In loc sa ne bucuram ca s-a facut ceva bun , comentarii pesimiste . E loc de mai bine si exista deschidere pt. idei bune.
Raspunde

callas

Acum 10 ani

copilul cu multe moase ramane cu buricul netaiat....pana la urma tot initiativa personala conteaza, nu comitetele si comitiile enumerate. \"relansare prin urbanizare\"?? Doamne fereste! Regiunea poate profita f. bine de un turism ecologic international doar daca isi mentine caracterul rural, nealterat, nicidecum daca se urbanizeaza.
Raspunde

SIGHEREAN

Acum 10 ani

E simplu .Unii au tocat nişte bani . Dar mulţi , foarte mulţi bani . Efectul va fi ZEROOOOO. Nu vor fi mai mulţi turişti în zonă , pentru că nu au de ce să vină. Pensiunile construite nu au ţinut cont de arhitectura locală, autorităţile sunt habarniste ,în frunte cu primarul incult din Sălişte, preţurile sunt mari , pachetele turistice lipsesc cu desăvârşire în zonă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus