Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
12°C

Din ciclul: ”Vara nu dorm”, Iliesiu il someaza pe Tokes: Semneaza!

Senatorul PNL Sorin Ilieșiu în cere europarlamenatrului Laszlo Tokes să semneze o declarație pe care deja i-a scris-o, în cazul în care dorește cu adevărat o reconciliere româno-maghiară în interiorul Uniunii Europene. Ilieșiu se află la cea de-a treia tentativă de a realiza reconcilierea dintre români și maghiari, toate prin declarații scrise anterior de senator. Până acum, apelurile liberalului au rămas nebăgate în seamă.
 
Documentul lui Ilieșiu:
 
Sorin Ilieşiu - senator PNL de Sibiu
Scrisoare deschisă către d-l Laszlo Tokes, membru al Parlamentului European
 
Bucureşti, 26 August 2013
 
În atenţia d-lui Martin Schulz, preşedinte al Parlamentului European
 
Domnule Laszlo Tokes, 
 
Mulţi dintre cetăţenii români şi numeroşi politicieni în frunte cu premierul României Victor Ponta, cu preşedintele Senatului Crin Antonescu şi cu ministrul de externe Titus Corlăţeanu, consideră pe bună dreptate că unele dintre declaraţiile dvs calcă în picioare primul articol al Constituţiei ţării noastre care afirmă că 'România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil' -, precum şi că aceste declaraţii incită la ură interetnică, la contestarea tratatelor internaţionale (semnate inclusiv de Ungaria) şi provoacă cetăţenii români de etnie maghiară să acţioneze împotriva statului român unitar.
 
Domnule Tokes, dacă acuzaţiile de mai sus nu au legătură cu realitatea şi dacă de fapt doriţi o adevărată reconciliere româno-maghiară în cadrul Uniunii Europene, se impune să declaraţi public şi de urgenţă următoarele:
 
(1) Eu, Laszlo Tokes, cetăţean român distins cu Ordinul 'Steaua României' în grad de cavaler, membru al Parlamentului European din partea României (promovat ca vicepreşedinte al acestuia inclusiv de către europarlamentari români), am datoria de onoare să afirm că reconcilierea şi coabitarea maghiaro-română trebuie să aibă la temelie legitimitatea, moralitatea, adevărul şi corectitudinea. De asemenea, am datoria de onoare să  afirm că acum, în secolul XXI, noile relaţii dintre Ungaria şi România trebuie să fie compatibile cu noul lor statut de ţări membre ale Uniunii Europene şi ale NATO.
 
(2) Recunosc dreptul României asupra Transilvaniei stipulat în tratatele de pace semnate de Ungaria la Trianon în 1920 şi la Paris în 1947 şi dezaprob declaraţiile care contestă acest drept, regretând inclusiv unele dintre declaraţiile mele, ca de exemplu cea din 15 Martie 2011: 'La cea de-a 90-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Trianon - care a dus la ruperea naţiunii noastre - ne-am propus demararea unui proces de vindecare - Vindecarea Trianonului. (...) Acum a venit şi momentul înfăptuirii unităţii maghiare într-un spirit demn de secolul XXI, o unitate maghiară în Uniunea Europeană'.
 
(3) Regret şi dezavuez masacrele antiromâneşti cu mii de victime, precum şi cele antievreieşti, înfăptuite în Transilvania în 1940-1944 de către autorităţi maghiare horthyste din armată, poliţie şi jandarmerie, cu implicarea a numeroase organizaţii maghiare şovine şi cu implicarea unei părţi a populaţiei maghiare din Transilvania. Regret şi dezavuez, de asemenea, masacrele antimaghiare cu zeci de victime, comise în 1944 în Transilvania, ca represalii, de o organizaţie paramilitară română. 
 
Domnule Tokes, 
 
Dacă nu veţi declara public şi de urgenţă cele de mai sus, trebuie să aveţi demnitatea să renunţaţi imediat la cetăţenia română, la Ordinul 'Steaua României', la calitatea de membru al Parlamentului European din partea României şi la funcţia de vicepreşedinte al acestuia în care aţi fost promovat de europarlamentari români.
 
Bucureşti, 26 August 2013
 
Sorin Ilieşiu - senator PNL de Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

lliesiule

Acum 9 ani

Lasa-te de politica! Scrie-ti o declaratie si dati-o s-o semnezi cat mai repede. Daca nu vrei, dati o palma sa te trezesti!
Raspunde

Cetatean de Sibiu

Acum 9 ani

Foarte bine, in sfarsit au vazut si parlamentarii Romani ce ne fac maghiarii.
Raspunde

cetatean din Sibiu

Acum 9 ani

Bre neica nimeni nu mai lansa fumigene să te creadă unii ca ăsta de la doi, consumă-ți energia pozitiv că aici ai adunat voturi, diletantule.In altă ordine de idei \"cinste\" celor ce te-au girat(se știu ei).I-ai răsplătit?
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Fantastic, nu credeam că poate exista un asemenea papagal în ţara asta, dar uite că se poate, şi culmea, senator de Sibiu! Băi, cabotinule, in secolul 18, un prost pe nume Voltaire a spus chestia asta:\"Părerea dumneavoastră mi se pare respingătoare, dar m-aș lăsa omorât, pentru ca dumneavoastră să puteți să v-o exprimați.\" <br>Şi tu vii acum, dupa 200 de ani să-i pui ăstuia pumnul în gură? <br>Marş înapoi în Evul Mediu, animalule! Brrrr....
Raspunde

ha ha

Acum 9 ani

este statul pixului...........o tzara de tzigani coclitzi....gunoiul europei....lasa k stie tökesi sa rezolve autonomia...o luatzi la bot miticilor
Raspunde

@4

Acum 9 ani

Nu te mai mira domne pt ca de specimeni de astia e plina tarisoara asta,iar pe o buna parte din ei probabil si matale i-ai votat...deci ce zici de zicala”capu face capu trage”?Aaaa si am uitat,ieri alaltaieri spuneai mai voalat ca esti antiroman,pai retributia lunara nu o iei tot de la Romanica?iar tendinta de a lua apararea acestui mare nemernic bozgor nu-ti face reclama buna!think about!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus