Sibienii donează aprozimativ 10.000 de pungi de sânge, anual, la Centrul de Transfuzii de la Spitalul Clinic Județean de Urgentă Sibiu. Nu e nici mult, nici suficient spun reprezentanţii centrului, iar ca dovadă campaniile de încurajare a donării de sânge sunt tot mai dese. Medicii se plâng de faptul că sibienii vin să doneze în general în cazurile în care cineva apropiat are un accident şi are nevoie urgentă de sânge, altfel comunitatea sibiană se mobilizează mai greu.
Sibienii mai altruişti decât sibiencele
La Centrul de Transfuzii vin oameni din tot judeţul, din mediul rural, din Mediaş, Agnita, acesta fiind singurul centru de colectare din judeţ. Medicii spun că bărbaţii le trec mai des pragul şi mulţi dintre ei devin donatori fideli, revenind o dată la câteva luni la centru.
Sibienii, vin în număr de 30-40 pe zi ca să doneze, deci aproximativ 750-850 pe an.
“Bărbaţii vin mai des. Sunt cazuri în care este nevoie urgentă de sânge şi atunci vin aparţinătorii şi donează în număr mare, dar nu asta este ideea, ideea este că sângele recoltat nu se poate utiliza decât a doua zi şi nu ar trebui să aşteptăm un accident sau un motiv anume pentru a ajunge să donăm. Este un act de generozitate, un lucru pe care oricine ar trebui să îl facă gândindu-se că printr-un gest simplu, care pe el nu îl costă aproape nimic, salvează o viaţă”, spune purtătorul de cuvânt şi biologul de la centru, Livia Mareş.
Cine trece pragul centrului? Cam 50% dintre cei care donează sunt doantori care vin constant, o dată sau de două ori pe an, apoi mai sunt studenţii la medicină, care sunt mai sensibili la mesajul pe care îl transmite personalul centrului şi îşi fac un obicei din a trece pe la centru pentru a dona şi mai fac şi campanii prin care atrag oamenii să doneze.
“Și nu în ultimul rând, cea mai bună perioadă a noastră este cea din decembrie, când vin mulţi oameni, care donează pentru bonurile de masă, pe care apoi le donează centrelor de plasament”, mai spune Livia Mareş.
“Donez pentru că nu mă costă nimic”
Pentru a putea deveni donator de sânge și pentru a avea un proces sigur, din punct de vedere transfuzional, atât pentru donator cât și pentru pacient, o persoană trebuie să fie sănătoasă și să îndeplinească anumite condiții: să fie sănătoasă, să aibă peste 18 ani şi peste 50 kg. Sângele donat va fi testat pentru virusurile HIV, hepatită şi sifilis, rezultate fiind primite de donator după 48 de ore, în baza carnetului de donator. După testare, unitatea de sânge donată poate fi împărţită în elemente figurate ale sângelui şi plasmă, astfel încât se va putea răspunde cât mai exact nevoilor pacientului transfuzat. Astfel, cu o singură donare se pot salva trei vieţi.
“Eram studentă la Medicină când am început să donez. Am vrut să ajut şi am zis că nu mă costă nimic să fac un gest care poate ajută un om bolnav. Apoi am ajuns să mă duc cam de două ori pe an şi i-am mai luat şi pe alţii cu mine”, povesteşte Cristina Blanga.
Marius Pop este un alt tânăr, de 30 de ani, care a venit să doneze prima dată când mama sa era spitalizată şi avea nevoie de transfuzii. După aceea, povesteşte că şi-a propus să vină “cât se poate de des, atâta timp cât va fi sănătos”.
Medicii sibieni fac diverse campanii, apelează uneori la ajutorul studenţilor pentru a încuraja sibienii să le treacă pragul. Donatorii sunt chiar răsplătiţi cu două zile libere, şapte tichete valorice de câte 9,35 lei tichetul, decontarea drumului dacă au venit din altă localitate şi reducere de 50% la abonamentul pe o lună, pe autobuzele Tursib.
“În România toată lumea aşteaptă să se întâmple ceva ca să se mobilizeze, în străinătate e altfel, există o altă mentalitate. Oamenii trebuie să se gândească că sunt atâţia oameni pentru care în caz de ceva nu are cine să se mobilizeze şi pot salva viaţa unui copil, de exemplu, pentru care în ziua respectivă nu s-au găsit în familie donator compatibili”, mai povesteşte Livia Mareş.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Urgență Sibiu , Spitalul Clinic Judeţean , În România , La Centrul Chinologic , Cristina Blanga , Livia Mareş , Marius Popovici
Vizualizari: 511
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Bambolero
Acum 9 ore
Emil
Acum 10 ore
VP
Acum 10 ore
Pintilie
Acum 10 ore
Emil