Duminică,
10.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

Primii dupa moldoveni la infractori minori

Sibiul este „fruntaş” la capitolul infracţiuni comise de minori, iar statisticile pe anul 2012 arată ca judeţul nostru se situează pe locul cinci, după Bacău, Iaşi, Botoşani şi Vaslui, la numărul de minori trimişi în judecată pentru acte violente grave. Aproximativ 200 de minori din judeţul Sibiu, cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani ajung să comită anual infracţiuni pentru care sunt sancţionaţi şi destul de mulţi dintre ei sunt trimişi în centre de reeducare.

Furturi şi alte infracţiuni

Anul trecut, cele mai des întâlnite tipuri de infracţiuni au fost furturile, respectiv 85 de cazuri din totalul de 200 înregistrate, urmate de alte genuri de infracţiuni – 91 de cazuri şi de tâlhării, respectiv 19 cazuri. În primele şase luni ale acestui an, numărul de infracţiuni a crescut uşor, dar în schimb s-a menţinut constant numărul furturilor şi a crescut semnificativ numărul altor tipuri de infracţiuni.

„În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2013 au fost comise de către minori un număr de 102 infracţiuni dintre care 5 tâlhării, apoi 40 de furturi, 1 viol şi 56 de alte infracţiuni”, spun reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu.

Poliţiştii din mediul rural spun că acţiunile minorilor sunt sporadice, copiii acţionând sub influenţa alcoolului sau motivaţi de dorinţa de a obţine bunuri pe care apoi să le vândă, iar în general acţionează singuri, neorganizaţi. În localităţile din apropierea Sibiului, tentativele de furt şi tâlhăriile sunt mai des întâlnite decât în localităţile izolate. În mediul urban, situaţie este diferită, minorii organizându-se în grupuri infracţionale şi acţionând de multe ori sub îndrumarea unui lider adult, care a mai comis infracţiuni în trecut. În Sibiu sunt mai întâlnite furturile din maşini şi din locuinţe, dar şi din locuri publice.

Motive

La întrebarea „De ce creşte numărul infracţiunilor”, specialiştii spun că nu există un singur factor, ci o combinaţie de factori care duce la încălcarea legii de către minori. Principalele motive care determină un tânăr să comită o infracţiune sunt disfuncţiile din mediul familial,  o şcolarizarea redusă sau defectuoasă, insuficienţele grupului de prieteni şi carenţele afective.

Pentru poliţişti minorul infractor se încadrează înt-o anumită tipologie şi spun ei „rareori un tânăr care nu întruneşte toate „condiţiile” care duc la transformare lui într-un infractor, ajunge să facă parte din grupul minorilor care săvârşesc infracţiuni”.

„Dacă un copil e crescut într-o familie monoparentală, în sărăcie sau dacă părinţii au o situaţie materială foarte bună şi nu reuşesc să îi impună respectul, copilul ajunge într-un anturaj nefavorabil, în care săvârşirea primei infracţiuni nici nu e percepută corect, ci ca un act de teribilism, iar după prima greşală cei mai mulţi recidivează”.

Soluţii

În România, nivelul delincvenţei juvenile nu este la fel de ridicat precum în alte ţări europene, dar psiholigii spun că această creştere graduală, de la an la an, va face ca România să ajungă să se alinieze cu restul Europei.

„Vin la mine doi părinţi cu un băiat de 15 ani, care a fost prins furând dintr-un supermarket. Situaţia finaciară a părinţilor fiind foarte bună. Părinţii nu înţeleg şi caută răspunsuri, iar copilul refuză să comunice. Nu sărăcia l-a împins pe băiat să acţioneze aşa, nici anturajul, a făcut-o pentru că se credea invincibil datorită poziţiei finaciare şi sociale a tatălui. Deci unde era problema? La capitolul educaţie, un capitol de care părinţii sunt în cea mai mare măsură responsabili. Da, într-adevăr minorii care provin dintr-un mediu sărac şi au carenţe educative încalcă mai des legea, dar în ultimii 3-4 anii tinerii cu acces la educaţie şi condiţii financiare bune ajund tot mai des să fie acuzaţi de acte violent, furturi şi chiar viol. Deci avem nevoie să punem, ca societate, un accent mai puternic pe educaţie”, spune un psiholog sibian.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 295

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

7 comentarii

vâlcean

Acum 10 ani

Normal, copiii fac ce-i învață părinții lor ăia ardeleni cu bun simț.
Raspunde

liu

Acum 10 ani

sa le taie manultele si garantez ca nu mai fura
Raspunde

sirma

Acum 10 ani

ia vedeti parintii lor de unde sint botseni au nu
Raspunde

colombo

Acum 10 ani

eu stiu ca mafia sibiana e din vilcea,ia controlati
Raspunde

Kojak

Acum 10 ani

@colombo: Am verificat pontul. A iesit ca mafia sibiana este condusa de Johannis. Sa anuntam publicul , sau o tinem la secret ?
Raspunde

sa aiba ceva

Acum 10 ani

conexiune cu prezeta Majestatilor Sale Imperiale si Regale? Doar am intrebat, n -am dat cu batu \'!
Raspunde

hV7IuHxOdKIS

Acum 9 ani

Increase your deductibles. A deductible is the money that must come out of your pocket after a loss before any money comes out of the insurance Quotes Chimp's. Health insurance typically will have a $200 deductible, which means you pay for the first $200 of health expenses per year before you receive any benefits. Since a great number of claims deal with relatively small amounts of money, the higher the deductible, the less risk the insurance company is exposed to, and thus the lower your premium will be.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus