Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Regionalizarea PSD: Sibiu, alaturi de Alba si Hunedoara

Disputa dintre Sibiu și Brașov privind discuția cine să dețină capitala regională se încheie, după ce social-democrații au scos din sertar ultima variantă care teoretic ar trebui să mulțumească pe toată lumea. PSD a anunțat vineri prin vocea premierului Victor Ponta că susține varianta înființării a zece regiuni. Anunțul a fost făcut după ședința Consiliului Executiv Național al PSD de la Mamaia. În urma acestei decizii, Sibiul ar urma să facă parte din regiunea compusă alături de județele Alba și Hunedoara. Brașovul ar urma să facă parte din regiunea compusă alături de județele Covasna, Harghita și Mureș.

De la opt, la zece

Proiectul regionalizării se referea, inițial, la împărțirea în opt regiuni, însă premierul Ponta a declarat în urmă cu câteva săptămâni că este prea mică și regiunile ar fi prea mari. Acesta luase în calcul fie împărțirea în 10 sau 12 regiuni, alegând în cele din urmă, alături de liderii PSD, prima variantă. Premierul a spus că proiectul cel mai important din această toamnă este declanşarea efectivă a descentralizării. "Am tot analizat, pentru că, realmente, trebuie să măsurăm de zece ori înainte să tăiem o dată şi am tot analizat şi cred că formula cu cele opt regiuni de dezvoltare nu este cea mai bună formulă, dar nu ştiu să vă spun în acest moment că trebuie să fie 10, trebuie să fie 12. Într-adevăr, cele opt actuale sunt mult prea mari. Judeţele sunt prea mici, însă cele opt regiuni actuale sunt mult prea mari pentru standardele europene şi probabil că una din variantele posibile e să avem 10 sau 12, dar nu vreau să intru în detalii pentru că imediat apar geloziile locale. Să nu ajungem să facem 41 de regiuni", spunea Victor Ponta.

”Presimțită” de Liviu Dragnea

Ipoteza lansată de premierul Victor Ponta confirma astfel zvonurile privind ”pacea” ce ar urma să se facă între social-democrații din Brașov și liberalii din Sibiu, privind ce oraș va deveni capitală regională. Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale spunea la Sibiu, în timpul prezentării proiectului de regionalizare că una din variantele de lucru este ca actuala Regiune de dezvoltare Centru să fie împărţită în două regiuni, una formată din judeţele Sibiu, Alba, Mureş şi cealaltă din judeţele Braşov, Harghita şi Covasna. ”E una din variante. Nu reţin acum dacă e una din variantele cu susţinere puternică sau nu”, a spus atunci Liviu Dragnea.

”Un succes pentru județul Sibiu”

Noua regionalizare a mulțumit politicienii din Sibiu. Preşedintele PSD Sibiu Ioan Cindrea a salutat decizia premierului Ponta de a aproba proiectul de regionalizare cu zece regiuni, despărțind astfel regiunea formată din județele Sibiu, Brașov, Alba, Mureș, Harghita și Covasna. ”Cred că este un succes pentru județul Sibiu. Acest proiect prevede ca aceste regiuni să funcționeze inițial ca agenții de dezvoltare economică și apoi, după aprobarea noii Constituții, să funcționeze ca o regiune administrativă. Prima parte a proiectului va funcționa până la sfârșitul anului”, a anunțat Ioan Cindrea. Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Johannis, primarul Sibiului, a declarat vineri pentru Agerpres că liberalii nu au discutat despre regionalizare, iar varianta propusă de PSD, cea cu zece regiuni, este "o variantă de lucru", care ar putea fi discutată în USL. "E o chestiune care, sigur, se poate discuta. Eu nu am date suficiente dacă este bună sau rea. Mai întâi să vedem argumentele, pe urmă putem să discutăm. Au propus o variantă care trebuie discutată", a precizat Klaus Johannis. Întrebat dacă liberalii au în prezent o altă variantă cu un număr diferit de regiuni, Klaus Johannis, care coordonează comisia de regionalizare din PNL, a spus că tema regionalizării nu a fost discutată în partid. "Regionalizarea nu a fost o temă de discuţie la noi", a afirmat prin-vicepreşedintele PNL. Potrivit acestuia, nu doar varianta PSD poate fi discutată, ci şi "alte variante" ale regionalizării. Klaus Johannis şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu partenerii de guvernare despre cele zece regiuni propuse de PSD. "Este o variantă de lucru. Vom discuta în USL, probabil, această variantă, dacă ei vor să vină cu ea", a adăugat Klaus Joahnnis.

Alba Iulia vrea să fie capitală peste Sibiu și Hunedoara

Noua formulă de regionalizare mulțumește deocamdată și pe foștii dar și actualii colegi de regiune. Brașovenii au salutat fericiți vestea, convinși acum că sigur că vor deține capitala regiunii din care fac parte, sibienii așteaptă confirmarea de a primi statutul de capitală regională, iar politicienii din Alba se anunță la rândul lor pregătiți să înceapă o nouă bătălie: ”Alba are șanse mai mari acum să fie capitală regională”, a anunțat președintele PSD Alba, Ioan Dârzu.„Totul se află la stadiul de proiect, dacă s-ar întâmpla acest lucru, şansele sunt mai mari pentru Alba să devină capitală, dar este prematur să ne pronunţăm. Indiferent unde va fi capitala, o astfel de împărţire ar aduce avantaje pentru Alba în primul rând din punct de vedere al distanţei, culturii şi a obiceiurilor. Şi autostrada va fi terminată până în primăvară”, a declarat deputatul PSD Alba, Ioan Dîrzu, citat de Ziarul Unirea. Ideea social-democraților a fost acceptată cel puțin teoretic și de liberali. "Sunt foarte multe argumente şi pentru opt şi pentru zece şi pentru 12. Nu cred că numărul este esenţial, ci modul în legătură cu care se gândeşte rearanjarea instituţiilor şi funcţionarea lor în aşa fel încât regionalizarea să nu însemne complicarea lucrurilor, ci simplificarea lor", a afirmat Antonescu, întrebat de propunerea PSD de mărire a numărului de regiuni.

Prezidențiale, odată cu modificarea Constituției

Primul pas în vederea regionalizării va fi făcut în toamnă, când Ponta a anunțat că urmează să se modifice Legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare în sensul formării regiunilor înainte de a primi statutul constituţional prin revizuirea Legii fundamentale. "Am discutat informal cu vicepreședinții partidului. Trebuie să mergem mai departe cu modificarea legii 315/1998, cea cu regiuniile de dezvoltare, trebuie să mergem mai departe de a forma practic regiunile chiar înaintea de a primi statutul constituțional. Instituțiile care vor merge de la Guvernul central către regiuni, către structurile locale. De la 1 ianuarie intrăm pe noul exercițiu financiar al UE și trebuie să fim pregătiți în această perioadă ca orice centralizare excesivă la București îngreunează lucrurile și cu cat lăsăm mai mult lucrurile la nivel de regiune și oraș, atribuții și resursele financiare merg mai bine. Proiectul cel mai important din această sesiune din toamnă, politic, guvernamental și parlamentar, îl constituie declanșarea procedurii efective de descentralizare și de pregătire a regiunilor." a spus Ponta, la ședința PSD.

Social-democrații au anunțat deasemenea că vor propune ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc o dată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, a decis vineri Comitetul Executiv Naţional al formaţiunii, reunit la Mamaia. "Vom propune ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să aibă loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. În acest fel există timp suficient, încă un an de zile, nu doar pentru a primi opiniile Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene, dar şi pentru a îmbunătăţi proiectul. La fel, evident, condiţia de cvorum va fi îndeplinită", a argumentat preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, la finalul reuniunii. Liberalii au acceptat ideea cu brațele deschise: "Proiectul de modificare a Constituţiei, cel puţin într-o primă variantă, este complet, a fost finalizat. Avem de luat o decizie tactică. Din punctul nostru de vedere un referendum, în condiţiile deciziei Curţii Constituţionale pe care nu o mai discut, dar care nu a stat în putinţa noastră şi nu stă în putinţa noastră să o schimbăm, este bine-venit atunci când avem şansa ca într-adevăr cetăţenii români să se poată pronunţa, votul său să conteze şi atunci probabil o amânare pe anul viitor. În privinţa aceasta vom lua o decizie definitivă după consultarea cu partenerii noştri din USL", a spus Antonescu, după şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL, desfășurată tot în Constanța.

Cele 10 regiuni de dezvoltare propuse de PSD:

Regiunea "Brașov" (actuala Regiune Centru): va fi formată din județele Brașov, Mureș, Harghita și Covasna. Regiunea pierde județele Sibiu și Alba

Regiunea "Sibiu" (nou înființată): va fi formată din județele Sibiu, Alba și Hunedoara

Regiunea "Vest" (actuala Regiune Vest): va fi formată din județele Arad, Caraș-Severin și Timiș. Regiunea pierde județul Hunedoara, care intră în Regiunea Sibiu

Regiunea Dobrogea (nou înființată): va fi formată din județele Constanța și Tulcea

Regiunea Sud-Est (actuala Regiune Sud-Est Dobrogea): va fi formată din județele Brăila, Buzău, Galați și Vrancea

Regiunea   Bucuresti-Ilfov: municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu reşedinţa in municipiul Bucureşti;

Regiunea Nord Est : judeţele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Suceava si Vaslui, cu reşedinţa in municipiul Piatra Neamţ ;

Regiunea Nord Vest : judeţele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramureş, Satu Mare si Sălaj, cu reşedinţa in municipiul Cluj-Napoca ;

Regiunea Sud Vest: judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi si Gorj, cu reşedinţa in municipiul Craiova;

Regiunea Sud: judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova si Teleorman, cu reşedinţa in municipiul Călăraşi;

În varianta regiunii Braşov, Harghita, Covasna Mureş, și în condițiile în care guvernatorul va fi ales prin vot direct, atunci cel mai probabil acesta va fi etnic maghiar:

Total populaţie stabilă în regiune: 1.621.107 locuitori din care:

● români 50,3%

● maghiari 40%

● romi 4,9%

● germani 0,3%

● despre 4,4% din totalul populaţiei nu există date cu privire la etnie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

82 comentarii

@alin

Acum 10 ani

Bai nu mai vorbi prosticele...brasovenilor li se rupe de ce imparteala fac ei..Dupa datele economice e cel de al treilea pol economic dupa Bucuresti si Timisoara..asa ma li se frange.. Poate pt voi o fi vreo mare victorie..pentru cei din Brasov ..vax albina..
Raspunde

banatean

Acum 10 ani

Atentie la Hunedoara, ca o sa vrea sa ia Directia Finantelor si Invatamantul!
Raspunde

guta

Acum 10 ani

si noua sibienilor ni se rupe de voi mai lipitorilor ,ati stat destul timp cu miinile in buzunarele sibienilor pe legile ticaloase date de mitici de la bucuresti avind interese s-a va tina in viata parazitilor plateste o tara intreaga furaciunea de la bechtel ,contract facut din bani publici numai s-a va tina pe voi si clujulk in viata ,ba anchete la patinuaru din brasov la stadion arena din cluj acolo sunt deturnari de fonduri din bani publici facute de boc si gasca .ce satisfacut sunt ca vam dat planurile peste cap cu regionalizarea si parlamentarilor de sibiu luptativa ca toate deconcentratele vindute la iasov s-a se intoarca la sibiu numi convine ca contributor s-a imi administreze bani alti bani s-a fie folositi de cine ii produce ,si daca vreti un exemplu de furaciune portiunea de drum de sub podu gari in prelungire pina la gara comunitatea sibiana a platit 1000 000 de euro regionalei iasov ,adica culmea tupeului un teren de drept a sibiului s-a platesti brasovului ,trebuie trasi la raspundere si urmariti bani platiti de noi sibieni in ce investiti s-au dus in brasov in dauna noastra ,nu sunt de acord pe bani nostri s-a le crestem pib la soldovenidin brasov ,si tu mai lipitoare iati detractori si dute in brasov si lasa sibiul in pace ,pe noi sibieni nu ne intereseaza ce se intimpla in imputitu tau de oras KG BIST SI STALINIST voi nu aveti nimic cu transilvania voi cu republica moldova ,la violuri de babe si pedofilie ca la asta va pricepeti salbaticilor ,JOS LABELE DE PE SIBIU
Raspunde

geba

Acum 10 ani

Bine zis : JOS LABELE DE PE SIBIU !
Raspunde

Alba Iulia

Acum 10 ani

Capitala Alba Iulia Capitala Alba Iulia Capitala Alba Iulia Capitala Alba Iulia Capitala Alba Iulia Capitala Alba Iulia
Raspunde

lol

Acum 10 ani

alo, te-ai lovit la ceas? voi nu sunteti in stare sa conduceti doua strazi fara sa tamponati pe cineva da\' va trebe capitala.
Raspunde

...

Acum 10 ani

Nu mai bagati stifturi, nimic nu se face fara modificarea prealabila a Constitutiei, de care modificare romanilor li se cam rupe. Altfel, putem sa tot desenam cu pixul pe servetele, la Imparatu\' sau la Bul.
Raspunde

...

Acum 10 ani

Ce regiune pregateste psd la Sibiu? Directia de Finante este la Brasov, Salvarea la Mures, regionalele Posta, CNADNR, CFR sunt de mult la Brasov, inceputul pare prost pentru Sibiu.
Raspunde

Sibian get beget

Acum 10 ani

Atentue la sibieni ca o so vrea la ochiu maro zilnic asa cum ia inatat Iohanus
Raspunde

Adi

Acum 10 ani

Capitala la Alba Iulia Cu Rosia Montana PIB Alba va fii mai mare decât al Sibiu . Alba are tradiție . Sibiul doar in circ .
Raspunde

...

Acum 10 ani

Lasă că o pune la Câmpeni sau la Brad, sau la Zlatna, să auzi cum susură Ampoiul, să fiiiiii ;D tu fericit, mă Adi.
Raspunde

@guta

Acum 10 ani

Bai tu esti atat de prost , ca se simte pana aicI.. Tu esti exemplul perfect ..al sibianului..prost gramada, incult, sarantoc..dar fudul nevoie mare.. Acum, sincer nu cred ca esti un exemplu bun al sibianului agramat...eu zic totusi ca multi dintre voi au mers totusi la scoala. E insa distractiv sa te enervam si sa te facem sa comentezi pe forum..deja facem pariu asupra numarului de greseli pe care le faci intr-o propozitie...si creste, creste...la fel ca si productia agricola in RSR... Cum e aia cu terenul CFR prostane...hihihihi Pai bai orgasmul prostiei romane..cum naiba vrei o Directie Regionala intr un oras plin de avortoni intelectuali ca si tine.. O avea Brasovul pacate multe..dar acces la calculator unor agramati ca si tine ..nu prea le da. Daca cumva nu ai inteles limbajul meu ..te rog sa ma scuzi..data viitoare o sa folosesc unul mai simplu asa ca pentru maimute
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

pt nr.8 se va relua procedurile.Nu va ramane asa.Finantele va fi la sibiu si ambulanta la sibiu etc.
Raspunde

@13sibian

Acum 10 ani

Finantele va fi la Sibiu ! Daca îți spuneam acum ca ești sibian prost as fi făcut un pleonasm cât casa așa ca nu îți spun. E așa cum zici tu
Raspunde

...@sibian

Acum 10 ani

Eu vorbesc pe ce exista, tu pe sperante. Cand situatia se va stabiliza cu oameni pe posturi la Bv. si Ms., adica zilele astea, lucrurile vor fi greu de scimbat, ca oamenii aia nu-s copii de rrom, ca sa zic asa. Nu ajunge ca Iohannis sa fie prim-vice PNL, trebuie sa fie mai mult ca sa schimbe asta.
Raspunde

@15

Acum 10 ani

Eu zic asa...vorba lui Nea Nicu cel mult iubit de sibieni...Si Culturili va fi la Sibiu..si Cioba vor fi la Sibiu ( sunt doi ..nu -I asa)...si sala de ci ema o sa fie ..odata si odata la Sibiu...si sibieni culti va fi la Sibiu...hihihi..Scump domne\"scump!
Raspunde

@16

Acum 10 ani

Si Sibiul va fi ca Luxemburgul si tu o sa ramii cu hihihi
Raspunde

@15

Acum 10 ani

Ce vorbesti ma banii sibienilor monitorizati si dati inapoi cu dobinda st cu rata inflatiei.Ce crezi ca stabilizati oameni pe posturi pe banii sibienilor,sa mai fiti si sefi pe deasupra,gustere.Asa ceva numat in tara asta anormala se poate intimpla.In orice stat din lumea asta cine da banu comanda, potaie comunista cu ce baliverne vi ca parca ai face niste transferuri de tehnologie nu sa aduci niste deconcentrate furate si sponsorizate din banii sibienilor,ce mare lucru sa le aduci inapoi asa cum este normal.
Raspunde

Gabi

Acum 10 ani

Singurul loc in care se munceste ca in vest e Sibiul.restul trăiește pe banii Sibiului .mentalitate si tradiție germana in Sibiu
Raspunde

uy98iouf

Acum 10 ani

Brasovenilor, nu vorbiti de nea Nicu, ca datorita lor, a comunistilor, ati crescut ca oras, va industrializat masiv, ca asa era comanda de la MOSCOVA.Si acum vreau sa va pun o intrebare. Care e singurul oras din afara fostei UNIUNI SOVIETICE ce a purtat numele unui dictator odios sovietic? Corect,ati ghicit,nota 4 stati jos. Acum cu NICUSOR, fost prim la SIBIU. Ba, asta era impotriva sistemului, impotriva lu tasu , dar mai ales impotriva masii. Cand era el la SIBIU , era mult mai bine ca inainte, ca deturna tiruri intregi ,de la export, cu alimente si imbracaminte si le baga la magazinele din SIBIU. NICUSOR era baiat ok, tocmai de aia l-au aruncat aici ca-i exaspera pe babaci.
Raspunde

@guta

Acum 10 ani

Foarte bine guta,securisti-s dupa tine s-au transformat in profesori de gramatica ca i-ai desconspirat.Ai perfecta dreptate in ceea ce scri.
Raspunde

ASE

Acum 10 ani

Deci e clar! Daca vrei sa te distreze prostii dai o fuga pana in Sibiu sau poți intra aici pe site unde e plin de sibieni(nu mai spun agramati ca se subantelege)
Raspunde

kjiyftio

Acum 10 ani

Brasovenii, (unii nu toti) cand n-au argumente , pentru ceva,o ard cu gramatica, acesti fii ai lui NOICA, CIORAN, ELIADE....Oricum, la bugetul general si impozit per/capita suntem deasupra lor asta trebuie sa inteleaga. In rest cu taranoii,sat,comuna, mai usor, SIBIUL era declarat oras la 1350 , cand altii nu apar nici ca atestare documentara. Hai ,da-ti cu paru\"
Raspunde

@20

Acum 10 ani

Bai voi sunteti asa de drogati...de acum ne spuneti cum s-a iesit in strada in 1987 in Sibiu.. Eu cred ca voua va place linsul in cur.. A fost placerea voasta si inainte de 1989..acum ii faceti statui lui Dragnea si puneti de acatiste pentru soacra lui Ponta.... Voi chiar sunteti toto niste jigodii fara pic de demnitate .. Asta va lipseste mai cacaciosilor demnitatea..a lipsit stramosilor vostri ..si I ati lins in***pe habsburgi..apoi I ati supt cu sarg ..prelungirea lui Nicusor..acum faceti statui lui Dragnea ( voi o spuneti asa cu nonsalanta)... O data macar ..as vrea sa stiu o data in istoria voastra de *** cand comunitatea a avut demnitate.. Dar sa sti ca pentru ultima perioda nu e vina voastra sau a parintilor vostri... Daca generatii intregi au fost tinute in intuneric , carand doar tucalul sasilor..ce sa ceri acum de la copii lor.. Asa ca noi cei din Brasov va intelegem frustrarile si limitarile...problema e daca Dragnea ( ala cu statuia promisa) intelege si el.. Ca vad ca anusul lui Johanus nu a putut schimba realitatea economica.. Vorba prietenului Joseph... O \"besina de oras\"....pute un pic si apoi fasaie
Raspunde

@23

Acum 10 ani

Ce-ti veni mai cu 1350...ai gasit tu ceva despre anul ala? Aaaaa stai ca am gasit eu in arhive la Brasov..e anul cand stramoasa ta a fost violata de mongoli a vrut sa avorteze si nu I a reusit.. Daca nu ma crezi iti trimit documentul... Hai da cu Peru
Raspunde

@23

Acum 10 ani

Când s a venit cu cifre si argumente ați zis sa terminam cu lecțiile de economie si matematica(daca vrei îți caut eu pe forum ).acum sa terminam si cu gramatica .cand s a făcut putina istorie nu v a convenit. Deci cu argumente nu tine.am început sa ne distram si noi ce altceva sa facem?la nivelul vostru .pai si tot nu e bine?
Raspunde

@24

Acum 10 ani

Ba ia vedeti de sandramaua voastra de oras si lasati-ne in pace.Care e problema voastra cu Sibiul si cu sibienii.Noi nu facem statui la nimeni ba frunzarilor.De aici incolo dreptatra va triumfa.Gata ba cu creerele voastre spalate.Sa-ti intre bine in cap.IN SIBIU COMUNISMUL N-A PATRUNS NICIODATA SI NIMENI NU NE-O SPALAT CREERELE CA VOUA.Sa va intre bine in cap.Sibiul este in rindul Europei.Voi besiti comunist si idiot.Capisci gustere.Si cu tinutul in intuneric,sinteti intr-o bezna totala comunist prost.
Raspunde

@27

Acum 10 ani

Vezi ciucurel asta vrem si noi sa ne europenizam puțin de la voi.Sper doar ca prostia voastra nu e contagioasa. Ca altfel ești haos
Raspunde

kjugutfyti

Acum 10 ani

Ba, brasovenii, astia de mai scriu pe aici,in afara de injurat, altceva nu stiu. Da, SIBIUL, era declarat oras la 1366, ce e greu de inteles? Legat de pupatul in dos, vorbesc aia condusi de Scripcaru cu PDL-UL lui.Astia au nostalgii comuniste. Fierb, de ciuda, ca le-am zis-o , pe aia cu contributia la buget si cu impozitul platit , care sant mai mari, decat ale lor, si zici ca mor de oftica. Ce vrei , cultura la moldoveni.....
Raspunde

@29

Acum 10 ani

Hai mai , sincer chiar asa de dulce era A\"Nicusorului ...de plangeti toti sibienii dupa el...
Raspunde

@27

Acum 10 ani

Capisci gustere..? Ce limbaj e asta..vai vai vai.. Bai dupa mine mai bine faceati municipiul resedinta de judet Medias..ca ala plateste juma din impozit la voi si primeste ciuciu.. Chiar cum e oare sa fi ...Sluga slugilor sasilor...hihihi interesant..sluga de sluga..bleahhh
Raspunde

mklkhgj

Acum 10 ani

Si .care e problema, moldovene, cu impozitu,ce resursele nu sunt, ale judetului? Noi, ne-am lipit de sasi, pentru ca am vazut ce inseamna, sa fii om.La voi exista , cuvant propriu pentru minciuna. Brasoave.Invata-ti , sa va trage-ti, clapa unii la altii.Asta e diferenta dintre noi si voi.
Raspunde

@32

Acum 10 ani

***www.turnulsfatului.ro/22069/primii-dupa-moldoveni-la-infractori-minori.html Cam astia sunteți voi baietel
Raspunde

@32

Acum 10 ani

Prostul pana nu -I fudul parca nu e prost destul... Daca ai fi citit ceva ai fi vazut ca termenul de brasoave..vine de la faptul ca negustorii SASI isi laudau excesiv marfa... Sau ..stai ..dupa ce am stabilit ca romii vostri sunt cei mai curati din tara ( fata de cei din sud)..acum sa inteleg ca si sasii din Sibiu erau mai cinstiti decat cei din Brasov.? Bai voi chiar sunteti prostalaiin satucul vostru..chiar credeti ca toti in tara asta sunt ca voi.. Nu vedeti ca incepeti sa deveniti caraghiosi.. Deunazi am fost la o intalnire unde un reprezentant al Sibiului cerea o finantare pentru Paltinis ca sa ajunga la nivelul Poaini Brasov de 180 milioane de euro..hihihi Si aia de la ADR de la Alba se uitau unii la altii un pic jenati... Scump domne scump...
Raspunde

@32

Acum 10 ani

Uite care e treaba cu sibienii .acu 100 ani in Sibiu erau numai sasi iar azi mai sunt 1% . Sunt niște sate pe langa agnita (mergindeal cincsor etc) care erau pline de sasi pana la revoluție.dupa revoluție sasi au plecat in Germania si casele lor au rămas goale.tiganii au profitat si s-au mutat in ele.cam asta s-a întâmplat si in Sibiu.au plecat sasi si ciobanii din poplaca ,marginimea Sibiului si tiganii au luat casele sasesti pe mai nimic.ei cred ca daca s-au mutat de la coliba aia ciobaneasca sau coviltir in case sasesti acum sunt fie nemti fie regi sau imparati. Cât despre înțeles unde sunt ei in raport cu marile orașe nici nu vor nici nu pot sa înțeleagă din cauza asta e infractionalitatea unde e la voi.Nu o sa va puteți depăși limitele niciodată
Raspunde

@35

Acum 10 ani

Pai si atunci de unde \"fudulirea \"asta?
Raspunde

@36

Acum 10 ani

Prostu nu e prost destul pana nu e si fudul.Eeee de unde crezi?
Raspunde

make

Acum 10 ani

Pfui ba sinteti timpiti de tot.In casele sasilor va-ti mutat voi ca ceausescu a inchis orasul ptr.sibienii din marginime.Cit despre satele din marginime nu aveti voi orase cum sint satele respective,mergeti unde vreti in marginime si vedeti,timpitilor.Si inca ceva sint construite din munca cinstita nu din hotii ca ale voastre.Iar despre slugi la sasi cine ti-o spalat creierii cu minciunile astea ba cocostircule ,eu m-am nascut , crescut si format intre sasi si am invatat multe lucruri bune de la ei , da n-am fost nici unul sluga la sasi,ba oaie capiata.Ba voi sinteti departe de lumea reala precum galaxia Andromeda de Terra.Stati acolo la voi ca sinteti cheoniti de prostie si timpenie.Nu-i de mirare ca tara-i aici cu asemenea timpiti care se mai cred si destepti pe deasupra.
Raspunde

@38

Acum 10 ani

Tu ai luat cu brio examenul de cocalar cand te-ai facut sibian veneticule!
Raspunde

@make pui de dac

Acum 10 ani

Bai Cocalare....ia zi-mi mie vreo biserica romaneasca din Sighii inainte de 1850.. Ce naiba mai sluga..chiar asa ti au spalat creierul ala mic..de si bruma aia mica de istorie ti -au sterso... Vai de capul vostru de slugi fudule
Raspunde

retur

Acum 10 ani

ba prostavane de ma tot urmaresti la scris ,am inteles dupa cum te lauzi ca ai multa scoala ,ba zeveicule la ce iti ajuta diplomele pe care le ai maculatura si de pus in rama ,ba te tot dai cu brasoveni tai ,dar eu cred altceva de tine esti un travestit ,fost activist devenit peste noapte profesor gatat scoala la 50 de ani ,ba bolindule spunemi mie ce masini ati produs la brasov ,inventie romaneasca ,voi sunteti un oras umflat de comunisti fac pariu cu tine ca habar nu ai ce marca de copy -paste era steagu -rosu celebru camion ,dar te luminez eu ai auzit de ziil ,de tractorare de asemenea rusesti si in continuare tot ce ati produs masini nu este gindirea voastra totu de afara vezi ford [carpati ,bucegi ]roman [man ] asa ca lasama cu iteligenta voastra ,ba oaie voi ati distrus orase precum fagarasu ,victoria [ucea ]rupea etc orase prospere odata ca s-a va satisfaceti voi dezvoltarea ,asa credeati si cu noua regionalizare s-a sabotati sibiul cum a facuto inaintasi vostri comunisti ,dar s-a gatat de data asta ati dat de o nuca tare ,si voua mai parlamentari de sibiu intrebati ce se intimpla cu bani sibienilor din facturile platite la energie ,gaze ,drumuri ,anaf ,cirectia de constructi ,posta etc facute cadou de voi prin incostenta ,acum vine asta neica nimeni si se lauda cu puterea lor economica pe bani sibienilor ,bai spre deosebire de voi nu noi am falimentat industria mediasului ,voi comunisti cum ati facut si cu industria sibiului imprastiindo in toata tara si rezultatele se vad nici voi ca nu va duce capu numai la furat si dat din clanta dar si sibiul si mediasu ,ba tolomacule sa-ti dau citeva exemple ,scandia ,salconserv ,emailu rosu ,balanta ,libertatea ,rigeer ,ciorapi ,etc numai brenduri sibiene nu implanturi cum a facut comunisti la voi la restu ,si se vede ati transformat totu in mormane de fier vechi ,platiti de noi tot amariti prin foamea si frigu indurat pe timpul discipolilor vostri ceausescu ,ce se intimpla acum sunt efectele industrializari fortate la voi pe care trebuia s-a va lase s-a faceti ce stiti mai bine agricultura si cresterea boiilor si vacilor ,mars husanilor la agricultura ,ca industria este palarie prea mare pentru capatinele voastre fara continut ,afara de ifose de mari destepti ,asta se vede din avion unde ati dus tara suntem cea mai trista tara si cei mai saraci europeni .asta trebuie s-a te framinte nu cite greseli gramaticale fac eu ANALFABETULE CU DIPLOMA
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Băi, tu ai niste fixatii, cine ţi-a spus ţie că Sibiul ar fi centrul creştinităţii ortodoxe??? <br>Du-te şi caută-ţi bisericile prin Moldova, Sibiul e recunoscut prin multiculturalitate, fanfaronule. <br> si vezi ca e \"ti-au sters-o\", cine vorbeste de slugi....
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

@retur, stai liniştit, n-are atâta şcoală pe cât ar fi nevoie, şi în cazul lui, şcoala nu-l face în niciun caz mai bun.
Raspunde

@iasoveni

Acum 10 ani

Bai zevzecilor de iasoveni ,voi tot nu intelegeti ca Sibiul are alta directie,spre alta regiune?ce tot va chinuie talentul de dimineata pana seara sa improscati cu noroi fosile comuniste ce sunteti?vedeti-va de ungurii vostri pt ca a-ti supt destul bani de la sibieni ,nu mai insistati in a batjocori Sibiul venetici soldoveni ce sunteti!si inca un sfat daca noi sibienii suntem asa de tarani cum ne faceti de ce va mai obositi sa intrati pe forumuri sibiene?mai bine complaceti-va in prostia si mandria voastra prosteasca specifica celor de sub Tampa!daca cumva nu intelegeti va scriu in germana ok??
Raspunde

@44

Acum 10 ani

Poate aveti alta directie poate nu.dar noi stam pe aici just for fun ca atata prostie combibata cu ingamfare gratuita nu mai gasesti Ca sa iti treaca euforia pune in loc de sibiu brasov si invers la ce ai scris.Nu ti se pare haios ?
Raspunde

@44

Acum 10 ani

Rectific combinata.scuze sunt asa de distrat
Raspunde

Sibian

Acum 10 ani

1292 Este atestat primul spital din Romania. 1380 Prima atestare a unei scoli din Romania 1494 Se deschide prima farmacie din Romania 1524 Timp de 345 de ani casa Haller din piata Mare a apartinut aceleiasi familii. 1534 Prima moara de hartie din Romania 1544 La Sibiu se tipareste prima carte in limba romana din Ardeal. 1551 Conrad Hass experimenteaza prima racheta in trepte din lume. 1671 In jurul Sibiului se descopera gazul metan 1782 Chimistul Franz Joseph Müller descopera telurul. 1795 Cel mai vechi paratraznet din S-E Europei se instaleaza langa Sibiu 1817 Se deschide Muzeul Brukenthal, primul muzeu din Romania. 1852 Apare Telegraful Roman care de atunci are aparitie neintrerupta, cel mai vechi ziar din sudul Europei. 1859 Podul Minciunilor este primul pod din fonta din Romania 1875 Prima fabrica de masini din Transilvania 1894 Paltinis devine prima statiune montana din Romania 1895 Se publica prima Enciclopedie din Romania (a 3-a din Europa) 1895 S-a deschis muzeul de Istorie Naturala care cuprinde cel mai vechi ierbar din Romania 1904 Sibiul este al 2-lea oras din Europa care introduce tramvaiul electric 1928 S-a deschis prima gradina zoologica din Romania 1989 Sibiul este al doilea oras din Romania care s-a ridicat impotriva comunismului. Asta pentru asa zisi brasoveni ce comenteaza aici,sunt convins ca toti isi petreceau vacantele de vara la bunici prin fundul Moldovei :),brasoveni adevarati nu au nimic de impartit cu sibieni si viceversa!
Raspunde

@45

Acum 10 ani

”Combibata”??,te apuci sa inventezi cuvinte noi desteptule?”just for fun”iti spun si eu ca esti de porc,ingamfatule,euforicule,distratule(i hope ca nu esti distrat si euforic de la ceva etno,ca atunci e grav cu tine iasoveanule!).
Raspunde

reply

Acum 10 ani

87.250.40.22 si cu 109.166.134.76 erau in tura de noapte la postat balarii. va compatimesc pentru ca incercati sa reprezentati nedrept un oras: nu toti brasovenii sunt agramati, aroganti, nesimtiti si rasisti ca voi, la fel cum nici toti sibienii nu sunt cum ii caracterizati voi. cunosc brasoveni care sunt mierea lui Dumnezeu, dar voi sunteti pur si simplu needucati. pana la urma suntem toti romani.
Raspunde

@49

Acum 10 ani

Bai reply ...Ia mai uita-te la comentariile mele de brasovean incult..si la ce a postat sibianul tau adevarat de la 41... Te simti mandru de el si vehementa cu care jigneste un oras ...tipic pentru toleranta Sibiului... Cat pentru Joseph..pai nu voi va umflati in pene ca aveti Mitropolia la Sibiu..si sunteti centrul Ortodoxiei in Romania. Voi ..nu eu..ej stiu prea bine ce e
Raspunde

reply

Acum 10 ani

nu e niciunul mai brav dintre cei care au comentat aici, nici eu nu ma laud. si nu te-am facut incult ca se vede ca stii una alta. e vorba ca se improasca cu rahat degeaba. pentru ce? sa fiti sanatosi.
Raspunde

@50

Acum 10 ani

De ani si ani de zile brasovu saboteaza,izoleaza,cenzureaza si fura Sibiul mina in mina cu cu bucurestiul.Ce vreti sa va multumim ptr. ce ne-ati facut si ne faceti.Si inca ceva ce tot aveti cu Sibiul si cu sibienii ce va roade de fapt?
Raspunde

@39-40

Acum 10 ani

Ma eu nu sint venetic si nici cocalar ca tine Eu sint aici din generatie in generatie,veneticule,iar ptr, slugoiul celalalt.Nici un stramos de-al meu n-a fost sluga la sasi cine va spala creierele cu minciuni din astea,sau care e scopul manipularii voastre grosolane si daca vrei istoria adevarata dintre romanii din satele marginene si sasi ti-o spun eu contra cost bineinteles,viata care au trait-o patintii,bunici si strabunicii mei.Ma voi nu stiti nici pe ce lume traiti.Invatati istoria adevarata nu aia care va place voua.
Raspunde

make

Acum 10 ani

Invatati ce inseamna disciplina,munca,curatenia,rigurozitatea,unirea ptr,binele comun,calitatea,austeritatea si economia ptr.zilele mai putin bune,cinstea,respectarea valorii adevarate,intrajutorarea si a celor mai nevoiasi,retribuirea celor ce muncesc,disciplina in constructii,arhitectura,sanctionarea celui indisciplinat-astea sint tarele care nu le prea avem ca popor si daca incearca sa ni le impuna cineva o dam pe vaicareala.Si v-o spune un roman format intre sasi.Restul ce spuneti voi sint baliverne de adormit copii cu slugi,cocalari si altele.Normal ,ptr.existenta trebuie sa muncesti si sa fi retribuit ptr asta in orice stat din lumea asta se procedeaza asa,nu cum sa facut in tara asta niste prosti muncesc si niste smecheri spoliaza banii prin legi perverse si-si dau legi ptr.hotie.
Raspunde

acelasi

Acum 10 ani

Si in primul rind frica si credinta in Bunul Dumnezeu.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

@53, 54, Nu vă mai prindeţi mintea cu el, e doar un troll trist şi singuratec, aşa este cum spuneţi voi, dar un nesibian nu are cum să ştie toate lucrurile astea. Mă bucur că le-aţi spus din suflet.
Raspunde

gogu

Acum 10 ani

Va fi vai de noi daca mergem cu Alba si Hunedoara! Saracie lucie! Daca mergeam cu Brasovul in cativa ani eram o mica Austrie! Eram un fel de stat in stat! Dar nu s-a putut din cauza orgoliilor politicienilor de 2 parale! Vom deveni niste amarati ca moldovenii, ba chiar o sa ne-o ia inainte moldovenii!
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

da sunt foarte supărat!am citit o stire ca regiunea naostra va fi mai saraca decat cea din Moldova apai nu se poate asa ceva.Dintr-un judet foarte bogat vom ajunge la sapa de lemn din cauza la doua judete subdezvoltate atunci sa ramana Regiunea Centru cu capitala la Sibiu si va fi cea mai bogata regiune.Asa nu imi convine pib-ul pe regiune va fi de 35 de mil si la Moldova 67 DE MIL acum da sunt mai multe judete de aceea in regiune.Sper sa fie o minciuna nu vreau sa traiesc intr-o regiune saraca.
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

uite stirea: O schimbare surprinzătoare adusă de ultima variantă a regionalizării o reprezintă regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) cu un PIB cumulat de 63,9 mld. lei care depăşeşte Ardealul, zonă cu un PIB recalculat la 62,2 mld. lei. Cea mai săracă regiune ar deveni Dobrogea, PIB-ul judeţelor alocate, Constanţa şi Tulcea, cumulând 28,8 mld. lei. Noua variantă a regionalizării – cu 10 regiuni – modifică ierarhia bogăţiei regiunilor României. Cu un PIB, la nivelul lui 2012, de 47,8 mld. lei, regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea) predă ştafeta de cea mai săracă astfel de entitate viitoarelor posibile regiuni Dobrogea (Constanţa şi Tulcea, cu un PIB cumulat de 28,8 mld. lei la nivelul lui 2012) şi Sibiu (Sibiu, Alba, Hunedoara, cu un PIB la nivelul lui 2012 de 34 mld. lei). De asemenea, ea trece în faţa regiunii Sud-Est, care prin pierderea judeţelor Constanţa şi Tulcea „pierde“ din PIB 28,8 mld. lei, dar şi a regiunii Centru, care prin plecarea judeţelor Sibiu şi Alba pierde din PIB 23 mld. lei. Cea mai bogată regiune va rămâne Bucureşti-Ilfov în ultima variantă a regionalizării, cu un PIB de 148,8 mld. lei, conform calculelor Ziarului Financiar pe baza datelor Comisiei Naţionale de Prognoză. Cea mai săracă regiune ar deveni Dobrogea, PIB-ul judeţelor alocate, Constanţa şi Tulcea, cumulând 28,8 mld. lei. In ultima varianta de regionalizare vehiculata, România va fi împărţită în 10 regiuni administrative, noutatea fiind apariţia regiunii Sibiu şi a regiunii Dobrogea. Regiunea Dobrogea, compusă din Tulcea şi Constanţa. Regiunea administrativă Sud-Est va rămâne cu 4 judeţe, din cele şase pe care le are regiunea de dezvoltare cu acelaşi nume. Din regiunea de dezvoltare Centru vor fi rupte două judeţe, Sibiu şi Alba, şi un altul din regiunea de dezvoltare Vest, Hunedoara, iar aceste trei judeţe vor forma regiunea Sibiu.
Raspunde

@58sibian

Acum 10 ani

Dar de ce sa nu facem capitala la tg mures?
Raspunde

1sibian

Acum 10 ani

Cum poti sa compari Sibiul cu muresul.Sibiul e peste tg mures la toate capitolele .e mai mare exporturi mai multi bani la buget la ce vrei turism
Raspunde

@61&58

Acum 10 ani

Bai voi vreti in regiune cu brasovul dar cu capitala la sibiu? Sunteti nebuni? Pai tu ai luat 61 criteriul pop. 1. Brașov 589028 2. Mureș 580851 3. Sibiu 421724 sunteti pe locul 3
Raspunde

@61&58

Acum 10 ani

Al doilea criteriu pe care l-ai enumerat exporturi. Uite de la voi din ograda ***www.turnulsfatului.ro/21942/exporturi-de-peste-2-2-miliarde-de-euro-in-regiunea-centru-in-patru-luni-brasovul-este-peste-sibiu.html?sst=Exporturi
Raspunde

@61&58

Acum 10 ani

Al treilea criteriu banii pe care cica ii dati la buget. Adica ii tineti pe altii cu banii sibiului. Ia uite ca si aici sunteti in urma brasovului www.gandul.info/financiar/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat-primeste-inapoi-de-la-bugetul-de-stat-judetul-tau-9444892
Raspunde

@61&58

Acum 10 ani

Ultimul tau criteriu turismul.aici sunteti pe ultimul loc adevarul.ro/locale/brasov/brasovul-detrei-mai-turisti-decat-sibiul-1_51baae84c7b855ff568d8693/index.html
Raspunde

@61&58

Acum 10 ani

Nu credeti ca e cam aiurea sa iesi pe locul 3 si sa faci scandal ca vrei premiul intai?
Raspunde

Qwe

Acum 10 ani

***www.ziarulunirea.ro/212598-212598.html
Raspunde

Qwe

Acum 10 ani

***www.ziarulunirea.ro/212598-212598.html
Raspunde

Rroman verde

Acum 10 ani

Faceti tovarasi 41 de regiuni ca sa fie tot judetu capitala. Amaratilor, vi s-a dat si voua un os de ros pana cand politrucii isi vad de averi. Nu vedeti ca n-are nici o treaba regionalizarea cu dezvoltarea? Opriti hotia politicienilor si puneti mana si munciti pentru voi, nu pentru politicieni, rromi si patroni, si o sa vina apoi si dezvoltarea economica.
Raspunde

Moa

Acum 10 ani

Ce-mi place mie ca aici posteaza despre cat este de tare Brasovul niste oameni care au trecut in buletin la \"locul nasterii\" Orasul Stalin. Si aia zic de sibieni ca-s comunisti. Zau?
Raspunde

@moa

Acum 10 ani

S-ar putea sa ai dreptate cu buletinul...dar saracii de de ei au fost obligati..insa cand au putut s-au revoltat.. Pe cand Sibiul s-a prostituat total in fata lui Nicusor..si bag seama dupa comentariile de pe forum I-a cam si placut.. Uita-te la Iohannis..uita-te la ala care ii promitea statuie lui Dragnea..uita-te la Cindrea care ii pupa papucii soacrei lui Ponta.. Trist e ca nu invatati nimic din asta..ca lipsa de demnitate nu inlocuieste eficienta muncii.. Asa ca judetul care are juma de PIB produs de o intreprindere de stat..cred ca treaba cu comunismul suna a autocritica
Raspunde

CRISTI

Acum 10 ani

Ba, pe scurt... SA-MI BAG***in brasov!:) sa va dea dumnezeu multa M U I E !:)
Raspunde

CRISTI

Acum 10 ani

PS: Sa muriti in pm odata sa nu mai aud de voi, ca ma doare capu deja!:)))
Raspunde

CRISTI

Acum 10 ani

Si sa va trazneasca :D am uitat asta...
Raspunde

@72

Acum 10 ani

Frumos limbaj ai! Mai zicea un sibian pe aici acum 2 zile ca economic o fi brasovu mai dezvoltat dar sibienii au mai multa cultura. Il intreb acum : asta e cultura sibienilor?
Raspunde

@75

Acum 10 ani

Eee sa nu fim rai...uita-te la ce ora a postat...iar nu a avut erectie..l-a ciomagit nevasta..si trebuia si el sa se refuleze cumva..asa ca injura brasovul.. E simplu , academic vorbind..ei intotdeauna pentru impotenta lor ( fie ca e sexuala, sociala sau economica) trebuie sa dea vina pe Brasov
Raspunde

@Gogu

Acum 10 ani

Pleaca ma moldovean deghizat cu mamaliga in cur.
Raspunde

Ciobanilor

Acum 10 ani

Se rupe usl- ul si o sa ajungeti inapoi in regiunea stalin ca judet pe locul 3, iohanus o s-o ia la ***prostitoata politica ce e! Iar voi o sa va ocupati in continuare cu oieritul ca va vine manusa!
Raspunde

1899 :

Acum 10 ani

\"Goga vine de la Brasov unde se vorbeste o romaneasca mai frumoasa decat la Sibiu.Brasovul este anticamera Bucurestilor \".Onisifor Ghibu (n. Saliste) ...
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Eh, o fi fost în delegaţie şi-o fi dat de vreuna de pe la Făltişeni foarte pricepută la limbi.
Raspunde

Fara Brasoave !

Acum 10 ani

Brasovu’ sa stea cu Nita si Scripcaru. Si-au pus pancarte cu “zona metropolitana” pe camp, sa para mai importanti, lol..... Asta e Brasov ! Daca acceptam sa ne conduca astia, intr-o facatura de regiune, cu Brasov in frunte, ajungem rau. Brasov = brasoave. Orasul Stalin, plin de hoti, se vrea, din nou, capitala de raion.... pe sistemul: “La vremuri noi, tot noi !” Sper sa se faca “Regiunea Sibiu”. Va fi bine pentru toata Romania, caci Sibiul, va atrage investitii, se va dezvolta, in timp ce Brasovul, cauta doar sa fure, etc.. vezi cazul Nita - Medias, pe langa altele.
Raspunde

Iasov

Acum 10 ani

Brasov, un oras turistic, umflat de comunisti, din cauza proximitatii de \"Bucale\"....nu isi are locul in nici o asociere cu Sibiu, Alba sau chiar Tg. Mures. Unde Brasovul va conduce, va fi saracie. Simplu, pentru ca sunt la fel de corupti si chiar mai infometati decat cei din Bucuresti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus