Direcția Județeană de Cultură, Culte și Patrimoniu Național Cultural (DJCCPNC) Sibiu va monta 15 panouri informative pe Valea Hârtibaciului şi pe Valea Târnavelor, în cadrul unui proiect realizat în colaborare cu Asociația Monumentum.
Localităţile în care vor fi montate panourile sunt - pe Valea Hârtibaciului: Chirpăr, Veseud, Pelișor, Apoș, Hosman, Ghijasa de Jos, Iacobeni și Agnita și pe Valea Târnavelor în Biertan, Copșa Mare, Valea Viilor, Moșna, Bazna, Valchid și Dumbrăveni.
Panourile informează locuitorii despre ce au voie să facă şi ce nu, în cazurile în care realizează intervenții asupra clădirilor monumente istorice. Panourile au costat 3.000 de euro, bani oferiţi de Asociația Global Heritage Found, parteneră în proiect.
”Noi urmărim prin amplasarea acestor panouri să protejăm monumetele din aceste zone. Acest demers este făcut pentru a ajuta cetățeanii să înțeleagă ce înseamnă protecția unui bun imobil și măsurile care sunt corecte și cele care sunt greşite când fac intervenţii la aceste monumente. Este un prim pas, pentru a oferi informarea necesară cetățenilor cu privire la ceea ce au și ceea ce nu au voie să facă la restaurarea clădirilor monumente istorice”, a declarat Razvan Pop, directorul DJCCPNC Sibiu.
Proprietarii de monumente ajutaţi să acceseze credite Razvan Pop şi Eugen Vaida, directorul Asociaţiei Monumentum, au declarat că vor să iniţieze un proiect prin care să obţină ajutor din partea băncilor, sub forma unor credite accesibile, dedicate în exclusivitate proprietarilor de monumente, care sunt dispuşi să facă reamenajări. De asemenea, pe lângă acest proiect, directorul Asociaţiei Monumentum a mai spus că intenţionează să se acceseze și fonduri europene nerambursabile pentru aceste zone.
”Un prim contact cu oamenii l-am avut când am împărțit acele broșuri informative, aproximativ 15.000, iar ei ne-au spus, ok, acestea sunt informați, dar concret ce faceți pentre a ne ajuta să le păstrăm, pentru că pe noi ne costă ceva mai mult aceste locuinţe. Și atunci le-am spus că, în viitor se vor implementa și programe de finanțare și sprijinire. Chiar săptămâna aceasta, vineri, vom avea o discuție cu una dintre cele mai importante bănci pentru o linie de finanțare, foarte avantajoasă, pentru cei care vor să-și restaureze monumentul istoric, care este casa lor, în mod corect. Este vorba de un credit, nu pot să vă dau deocamdată foarte multe detalii, dar sperăm să putem să implicăm în acest proiect și guvernul și Ministerul Culturii”, a mai spus Eugen Vaida.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Valea Viilor , Valea Hartibaciului , Razvan Pop , Copșa Mare , Asociaţia Monumentum , Eugen Vaida , Ministerul Culturii , Direcția Județeană , Asociației Monumentum , Valea Târnavelor , Asociația Global Heritage Foun , Patrimoniu Național Cultural
Vizualizari: 493
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Dan
Acum 7 ore
Noi noi
Acum 7 ore
IoB
Acum 8 ore
Barosanu
Acum 8 ore
Kukuruku