Luni,
11.11.2024
Ploi Scurte
Acum
2°C

Filme din 20 de tari la Astra Film Festival 2013

Astra Film Festival 2013 aduce în sălile de cinema filme din toate colţurile lumii, proiectate la marile festivaluri de specialitate sau laureate cu distincţii prestigioase. Regizori de top, consacraţi pe plan internaţional, alături de tineri studenţi de la cele mai importante universităţi de arte şi film din Europa aduc pe marele ecran de la Astra Film Festival filme portret, eseuri, documentare observaţionale sau producţii extraordinare despre poveşti locale, necunoscute. În 2013, un număr record de 1.350 de filmmakeri străini din peste 70 de ţări de pe toate cele 6 continente ale lumii şi-au înscris filmele la ediţia aniversară de 20 de ani AFF. Filmele selecţionate vor fi proiectate, cele mai multe în premieră în România, între 14 şi 20 octombrie 2013, la Sibiu

. În 2013, Astra Film Festival propune un maraton al filmelor de non-ficţiune din ţări precum: India, Germania, Franţa, Olanda, Israel, Hong Kong, Lituania, Croaţia, Ucraina, Rusia, Polonia, Elveţia, Belgia, Turcia, Estonia, Norvegia, Grecia, Anglia, Statele Unite, Canada.

Focus Europa

„Forget Me Not” (Germania) este un portret al mamei regizorului David Sieveking, bolnavă de Alzheimer, care moare încet şi se decuplează de restul lumii. Oricine merită un loc căruia să-i poată spună „acasă”; „Matthew’s Laws” (Olanda) este un film intens personal în care regizorul Marc Schmidt aduce în prim plan povestea prietenului său din copilărie, Matthew, care suferă de autism şi care îşi petrece întreaga zi într-un apartament Ce dificultăţi întâmpină o mamă singură de origine bulgară stabilită în Croaţia atunci când se hotărăşte să-şi refacă viaţa alături de un alt bărbat, Nebojsa Slijepcevic subliniază natura conservatoare a bărbatului croat în documentarul „Gangster of Love” (Croaţia).

Documentarul „La Maison de la Radio” (Franţa) a fost încă de la început o adevărată provocare pentru regizorul Nicolas Philibert: Cum să suprinzi cinematic maşinăria internă, munca invizibilă a oamenilor de radio? Radka Franczak încearcă să înţeleagă în filmul „Losing Sonia” (Polonia) decizia unei femei de a îmbrăţişa viaţa rigidă mănăstirească. „Hello Stranger” (Elveţia) explorează limitele relaţiilor de dragoste şi prietenie din grupul de prieteni şi familia regizorului Thomas Ammann.

Nikolaus Geyrhalter ne introduce în rutina zilnică a unuia dintre cele mai mari spitale din Europa: „Danube Hospital” (Austria). „The Fourth One” (Estonia) a fost filmat într-o singură zi de Liis Lepik şi urmăreşte o duminică din viaţa unei mame care tocmai îşi înmormântează al patrulea copil. Într-un club de bridge oamenii se pot aduna din diverse motive: poate fi un spaţiu de relaxare, un simplu loc de muncă sau o a doua casă; Ana Maria Vijdea surprinde toate aceste scene în filmul „The Bridge Club” (Turcia).

Poveşti din Orient

Cum arată viaţa de zi cu zi pentru trei surori aflate la vârsta copilăriei care trăiesc singure într-un mic sat din regiunea Yunnan?; Wang Bing transpune povestea fetelor în documentarul „Three Sisters” (Hong Kong). „In-Between Days” (India) în regia lui Sankhajit Biswas este un documentar observaţional care urmăreşte relaţia de prietenie dintre doi tineri transsexuali din Kalkota până în ziua în care Chiranjit şi Bubai încetează să-şi mai vorbească.

În documentarul „My German Children” (Israel), regizorul Tom Pauer caută să dezvăluie motivele pentru care propriul copil îşi doreşte să se mute înapoi în Germania după doar un an în care a locuit împreună cu mama sa în Israel. „Letter” (Rusia) este povestea unui azil de boli mintale din Rusia, a oamenilor care trăiesc în acest loc ce pare să fie neatins de civilizaţie şi modernitate, singurele zgomote care perturbă liniştea fiind dialogurile nearticulate ale bolanvilor.

„Este o onoare şi o atribuţie importantă a Astra Film Festival ca în fiecare an să aducă la Sibiu nume mari din peisajul cinematografiei internaţionale de non-ficţiune. Ne-am propus de la început şi am reuşit ca în fiecare an AFF să rămână locul unde se poate lua pulsul producţiei de non-ficţiune de pretutindeni:”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

5tt3K9QE

Acum 10 ani

Quotes Chimp is frequently overlooked, because life assurance policy isn't needed for legal reasons. As it's vital for every single household to hold life assurance policy on anybody who plays a role in the household's financing, this is really a significant monetary error. With No correct degree of life assurance policy, the passing of a subscriber to your own household's earnings can cause losing of a property or hundreds of bucks with debt that can't be readily compensated.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus