Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
0°C

Focus Romania la Festivalul International de Teatru de la Tbilisi

România este țară invitată de onoare a celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Tbilisi, ce va avea loc în perioada 19 septembrie – 8 octombrie, în capitala Georgiei. Regizorul Silviu Purcărete va fi prezent, alături de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, cu două montări excepționale ale spectacolelor „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett și „Călătoriile lui Gulliver” după Jonathan Swift.

Festivalului Internațional de Teatru de la Tbilisi a fost fondat în 2009, la inițiativa primăriei orașului Tbilisi, ca o platformă de cooperare culturală, ce își propune să aducă împreună cei mai reprezentativi artiști din Europa și din Asia. Considerat unul dintre cele mai importante evenimente de artele spectacolului din Caucaz, Festivalul de la Tbilisi aduce în fața publicului un program provocator care generează schimburi culturale importante între Georgia, Caucaz și celelalte părți ale lumii.

Programul festivalului este structurat în trei secțiuni, cu peste 350 de artiști invitați: programul internațional/ sezonul georgian/ ateliere, seminarii și expoziții.

„Așteptându-l pe Godot” este prima producție a Teatrului Național din Sibiu, ce va fi prezentată în programul festivalului din acest an. Reprezentația spectacolului va avea loc marți, 24 septembrie, ora 20:00, în Sala Mare a Teatrului Dramatic de Stat Kote Marjanishvili. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Constantin Chiriac, Marian Râlea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Alexandru Nicoară și muzicienii Sena Ducariu, Aurel Tancu și Lacrima Maria Stănescu.

„Așteptându-l pe Godot” vorbește despre sentimente și emoții rămase până acum neexprimate, montarea lui Silviu Purcărete având ca suport traducerea lui Gellu Naum. „Așteptându-l pe Godot” a avut premiera pe data de 18 decembrie 2005 și a fost prezentat pe unele dintre cele mai importante scene ale lumii, printre care Festivalul de la Seul, Bogota, Trabzon și Liverpool.

Cea de-a doua producție a Teatrului Național din Sibiu va avea două reprezentații, programate miercuri, 25 septembrie, respectiv joi, 26 septembrie, de la orele 20.00, pe scena Teatrului de Stat Shota Rustaveli.

„Călătoriile lui Gulliver” este un spectacol cu un impact vizual puternic, construit pe o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey și reuneşte aspecte sociale şi culturale ale lumii din jurul nostru, explorând teme ca visul, călătoria, exilul, emigrarea şi singurătatea. Seria de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete îşi propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se împleteşte cu o aspră satiră politică.

Scenografia spectacolului poartă semnătura lui Dragoş Buhagiar, iar din distribuţie fac parte actorii Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Alexandru Nicoară, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei şi Corina Vişinescu.

„Călătoriile lui Gulliver” este un proiect cultural demarat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de la Edinburgh şi finanţat cu sprijin de la Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Publicul georgian și criticii de specialitate vor avea șansa să se întâlnească cu actorii români într-o serie de dezbateri organizate la sediul teatrelor gazdă. Actorul Cosntantin Chiriac, directorul Teatrului Național din Sibiu va conduce un workshop despre management cultural contemporan la Youth Theatre Tbilisi. Evenimentul va avea loc miercuri, 25 septembrie, de la ora 12:00.

De asemenea, regizorul Silviu Purcărete va participa în calitate de invitat special la o masă rotundă cu tineri regizori și critici de teatru. Evenimentul va avea loc vineri, 27 septembrie, ora 11:00, la Royal District Theatre.

„Vom avea, de asemenea, întâlniri cu conducerile celor mai importante universități din Tbilisi. Stabilim o punte între Caucaz și Sibiu, pentru că avem acolo un regizor important, Levan Tsuladze, cu care ne dorim să lucrăm. Se vor auzi foarte multe lucruri în viitor despre această întâlnire.”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național din Sibiu.

De asemenea, Ministerul Culturii din Georgia va organiza joi, 26 septembrie, ora 12:00, o recepție dedicată acestui sezon teatral românesc de la Tbilisi.

Festivalul se va încheia cu un showcase naţional de patru zile în cadrul căruia va fi prezentată o selecţie de zece producţii georgiene. Programul dedicat teatrului românesc include, de asemenea, spectacolul „derdiedans” după un concept de Florin Fieroriu, la Teatrul German de Stat din Timișoara, ce va fi prezentat luni, 22 septembrie, pe scena Teatrului Dramatic de Stat Kote Marjanishvili.

Turneul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din România, al Institutului Cultural Românesc și al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus