Sâmbătă,
13.09.2025
Parțial Noros
Acum
24°C

Carpati italo-romena. Loc de masa si de luat joaca

E greu să le faci pe toate bine atunci când te apuci de mai multe. Sau atunci când încerci să împaci cât mai multă lume. Am revenit la Restaurantul Carpați după ceva vreme, mânat de o reclamă la radio, auzită întâmplător. Noul Carpați, bla,bla, loc de joacă pentru copii, bla, bla, mâncare românească și italiană, bla, bla, cling, cling, muzică. Nu am știut inițial dacă e o reclamă locală sau națională, așa că am intrat pe net să văd dacă-i Carpațiul pe care-l știam în centrul istoric. El era. Și duși am fost.
O stradă ce părea la un moment dată reablitată e scobită acum cu nesaț de o mână de muncitori. Strada Târgul Vinului, căci despre ea este vorba, e un șantier în plină activitate, probabil se mai bagă vreo conductă nouă, sau și-a uitat vreun inginer telefonul într-o groapă. Sau pur și simplu a rămas asta ultima stradă nefu..., nemuncită.  
Am fost singurii clienți, vineri pe la prânz, iar ospătarul care probabil era proprietar și bucătar ne-a primit cu zâmbetul pe buze. Cu un vag accent italian ne-a invitat la masă, după care a sunat telefonul și noi ne-am văzut de-ale noastre, plimbându-ne ochii prin meniu. Foarte interesant: o pagină cu ciorbe, următoarea cu antipasti, o foaie cu tocane și prăjeli, alta cu secondi. Un fel de ”vrăjeală” asemănătoare cu accentul de italian a lui Răducioiu, după ce stătuse două săptămâni la Milano. Primul sentiment este că oamenii încearcă să împace pe cât mai mulți clienți. Senzația s-a accentuat atunci când am observat că s-a renunțat la al doilea salon și s-a făcut acolo un loc de joacă pentru copii. Numai bun pentru părinții care vor să mănânce în oraș și n-au cu cine să-și lase progeniturile. În plus, localul asigură și o monitorizare video, să-i vezi cum își bagă degetele în priză. Sau nu. Poate fi o idee foarte bună, mai ales că localul pare a fi o afacere de familie: soț, soție, copil și un cățel.
Ca tot țăranul, ne-am luat după meniu și am comandat și românește și italienește. Așa că am cerut degrabă ciorbă de fasole și lasagna, respectiv ciorbă țărănească și spaghetti ala carbonara. Asta în ciuda avertismentelor ospătarului-patron-bucătar: ”în Italia, pastele se servesc la primul fel, la fel ca și ciorba aici”. No, ș-apăi? Ori suntem italieni, ori români? Și le-am combinat ca la Oltchim. Și n-a sunat rău. Ca accentul lui Răducioiu.
Ciorba de fasole nu a fost ce m-am așteptat. Am avut senzația că lipsește ceva, dar ciorba țărănească a fost bine primită. Pastele carbonara au fost OK, dar nimic senzațional, în timp ce lasagna n-a fost nici prea-prea, nici foarte-foarte. Mâncare decentă, la un preț foarte decent. În total, pentru ce v-am povestit, plus două sticle de apă am plătit 52 de lei. Adică foarte rezonabil într-un oraș tot mai scump. 
De remarcat la Carpați a fost faptul că pe fiecare masă era câte un trandafir proaspăt, natural. Nu am înțeles însă de ce tronează pe siglă, mare, cuvântul rotiserie. Adică avem bucătărie românească, avem mâncare italiană, dar suntem și specializați în pui fripți? Mai dă-o încolo! Mai puteau scrie și ciocolaterie și totul era perfect. Mi se pare puțin cam mult și cam amestecat. Dar probabil știu ei ce fac, că dacă nu pățesc precum Kazza, că tot era peste drum. 
Dacă mă mai întorc? Poate că da. Dar cu siguranță nu dacă voi auzi noul spot radio: Noul Carpați, bla,bla, pistă de bowling, bla, bla, mâncare libaneză și vietnameză, bla, bla, veniți cu mașina că o spălăm noi, cling, cling, muzică. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

10 comentarii

x

Acum 11 ani

un pamflet cu mult umor...bun asa
Raspunde

gimmy

Acum 11 ani

Ala, bala, portocala, spaghetti alla carbonara, in rest super articol:) Ce simpatic era Raducioiu cu accentul lui.
Raspunde

asta da

Acum 11 ani

hai ca la articolul asta am ras mai tare ca la toate celalalte. merita un comentariu. ce sa-i faci, asa-i romanu\', da si el din coate cum poate. desi nu m-ar supara o spalatorie auto acolo :)
Raspunde

restaurant carpati

Acum 11 ani

Mi se pare exagerat din partea dumneavoastra, domnule Bratu, sa luati in deradere munca si eforturile unor oameni, fara un motiv anume.Cred. ati fost bine primiti , tratati cu respect si va puteam raspunde la orice intrebare, ca sa nu fiti obligat sa trageti concluzii eronate bazate pe intuitie sau stiu eu ce....altceva. Nu am pretentia sa satisfac toate gusturile culinare dar incerc, pe cat posibil, sa multumesc cat mai multi din clientii nostrii, de aceea, ‘’aprecierile’’ dumneavostra pentru preparatele noastre nu m-au deranjat, in schimb batjocura care a urmat m-a suparat, intrebandu-ma: ce aveti cu noi? Referitor la comparatia nefercita pe care ati facut-o...dupa 20 de ani (nu 2 luni) petrecuti in italia nu cred ca am uitat limba romana, cum ati lasat sa se inteleaga, caine nu avem si nu stiu de ce l-ati inventat, iar rotiseria am \"mostenit-o\" preluand societatea cu nume cu tot,in urma cu o luna. Daca ne-ati fi intrebat, ati fi aflat ca pui la rotisor facem doar la comanda..... Mi-ar fi placut sa va pot multumi pentru un articol scris cu professionalism ……din pacate nu e cazul.
Raspunde

@4

Acum 11 ani

Deci fomistul care se bucura ca un milog de o masa pe bon fiscal e insusi Majestate Sa, infailibilul chelios Bratu? Dupa stil era agramatul cu plete sau soiosul cu 3 fire-n barba
Raspunde

@4

Acum 11 ani

pune mana si reciteste articolul. patron distrus ce esti. articolul a fost scris foarte bine si cu mult umor. daca nu esti in stare sa intelegi, mars inapoi in italia!!!!
Raspunde

@6

Acum 11 ani

poate ca ai dreptate, am exagerat si am gresit spunand ca e lipsa de profesionalism, corect ar fi fost lipsa de obiectivitate.....pana aici e in regula, diversitate de opinii, suntem oameni vedem lucrurile diferit......dar de ce trebuia sa fii vulgar??
Raspunde

george

Acum 11 ani

mancare buna , oameni primitori , ideea buna ( cu loc de joaca inclus ),articol tendentious si rautacios :(Prin urmare...nu mai credeti tot ce cititi , mai bine mergeti singuri sa va convingeti .
Raspunde

pomanagiul

Acum 11 ani

Na, si-au facut milogii de la Turn plinul la cortul tiganesc din centru, ala de prost gust, si gata, nu mai viziteaza restaurante? Si-au indeplinit visul de fomisti, au impresariat si mancat gratis pana au carapat?
Raspunde

vasile

Acum 11 ani

am fost,am mincat,parerile sint impartite,eu mai merg acolo
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus