Sâmbătă,
24.09.2022
Partial Noros
Acum
14°C

La Sibiu intr-un singur weekend: Festivalul berii, Festival de Poezie, mult teatru si turneu de tenis

Dacă rămâi weekend-ul acesta în Sibiu o să îţi fie greu să alegi unde să te distrezi sau să te relaxezi. În primul rând nu o să poţi trece prin Piaţa Mare fără să savurezi o bere la Cibinfest, apoi îţi va fi greu să alegi doar o piesă de teatru la care să mergi, când sunt atâtea care merită văzute, şi în plus, timp de două zile, Sibiu găzduieşte un festival internaţional de poezie.

Cibinfest aduce în Piaţa Mare un cort uriaş de 2400 mp, dar şi posibilitatea ca doritorii să își rezerve o masă în cadrul evenimentului, acestea fiind noutățile ediţiei 2013 a Cibinfest, un eveniment inspirat de Oktoberfest-ul de la Munchen și adaptat la specificul local al Sibiului.

În rest, rețeta care a asigurat succesul primelor două ediții rămâne neschimbată: parc de distracții, hectolitri de bere, produse autohotone, muzică de inspirație bavareză și mii de oameni care sărbătoresc împreună venirea toamnei. Ca în fiecare an, evenimentul are loc în ultimele patru zile ale lunii, în perioada 26 – 29 septembrie.

Pentru ca Cibinfest n-ar fi posibil fără muzică bună, formația Die Spatzen 2000 și Desperado acompaniază zilnic sunetele halbelor de bere. Die Spatzen sunt cunoscuți sibienilor de anul trecut, fiind o formație trecută prin experiența Oktoberfest-ului de la Munchen iar cei de la Desperado vor da „replica românească”. Cei aflați la dietă, cărora nu le plac senzațiile tari, nu au ureche muzicală sau dispoziție de petrecere, pot vizita târgul de toamnă amenajat de organizatori. La căsuțele din Piața Mare vor gasi obiecte de artizanat, jucării, suveniruri și diferite lucruri amuzante.

Tot în acest weekend se încheie şi Sibiu Open. Adrian Ungur, câștigătorul turneului de la Sibiu de anul trecut este singurul jucător român care a rămas în competiție după cea de-a doua zi de partide pe tabloul principal al celui mai puternic turneu de tenis din Transilvania - Sibiu Open.

Adrian Ungur l-a întâlnit în primul tur pe Răzvan Sabău. Fostul campion de juniori la Wimbledon a intrat pe tabloul principal din calificări și nu a reușit să îl învingă pe campionul en-titre.

Vineri, Sibiu Open se mută în Piața Mică, în spațiul din fața Casei Artelor. Aici va fi amenajat un teren de mini-tenis pentru toți copiii care vor dori să învețe tainele tenisului. Sibienii vor putea urmări pe un ecran de mari dimensiuni partidele din sferturile de finală ale competiției, transmise în direct prin intermediul DigiSport. Sibiu Open se desfășoară între 21 și 29 septembrie la Baza Pamira, pe strada Calea Șurii Mici, nr. 39. Accesul publicului va fi gratuit până în faza semifinalelor. Pentru ultimele acte ale competiției, biletele vor costa 25 de lei și includ accesul la semifinale și la finala de dublu în ziua de sâmbătă și la marea finală a Sibiu Open ce va avea loc duminică, în 29 septembrie.

Weekend-ul aduce la Sibiu un eveniment care se încadrează perfect în peisajul cultural sibian- Festivalul Internațional de Poezie „Poetry is Smart”. La festival vor participa poeți din opt țări, persoanlităţi cu o bună vizibilitate internațională.

Deschiderea va avea loc vineri, de la ora 18:00,în sala de festivități (Corp A) a Bibliotecii ASTRA, iar recitalurile de poezie vor continua sâmbătă, la Librăria Humanitas „Constantin Noica”. Festivalul este organizat de Biblioteca Județeană ASTRA, în colaborare cu Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, în cadrul programului Sibiu Smart.

„Vulpoiul” este un spectacol despre prietenie, iubire şi alegerile pe care o femeie trebuie să le facă şi care pot să îi compromită relaţia cu cea mai bună prietenă, dar şi cu bărbatul iubit.

Spectacolul de la Sibiu, regizat de Florin Zamfirescu, reuşeşte să trezească în rândul spectatorilor o serie de întrebărie despre propriile alegeri, dar şi despre sacrificiile în dragoste pe care o femeie este dispusă să le facă.

“Acolo unde se găsește doar o singură femeie, ea se numește obligatoriu Eva. Când apare și a două femeie, deja se naște feminismul, cu toate complicațiile sale. Într-o cabană izolată se retrag două femei tinere care hotărăsc să se rupă de lumea dezlănțuită de după un război devastator și dezumanizant. Locuiesc și se întreţin singure și îşi organizează existența așa cum pot. Sunt foarte bune prietene pâna când apare bărbatul, șarpele, așa cum îl caracterizează în final una dintre ele pe puștiul obraznic, și timid totodată, pe care sunt nevoite să-l primească sub același acoperiș. Procesul de conștiință complicat care se petrece sub acoperișul cabanei izolate constituie o provocare care se sfârşesşte cu ceea ce veți vedea urmărind spectacolul „Vulpoiul” de Henry Miller, la Teatrul Național “Radu Stanca” din Sibiu”, spune Florin Zamfirescu.

Spectacolul va avea loc vineri, 27 septembrie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Preţul unui bilet este de 10 lei.

"Damen Vals" de D.R. Popescu este un "one woman show" în interpretarea Ioanei Blaga Frunzescu, pe care sibienii îl pot vedea tot în acest sfârşit de săptămână.

Piesa transmite un mesaj despre coşmarul şi speranţa unei fiinţe confruntate cu nevoia de sacrificiu şi autoflagelare, de tandreţe şi dăruire. Spectacolul va avea loc vineri, 27 septembrie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Preţul unui bilet este de 10 lei sau 5 lei cu reducere.

Şi copii au parte de teatru duminică dimineaţa. „Puiul de lebădă” este o adaptare după povestea scrisă de autorul de literatură pentru copii Hans Christian Andersen, care are drept erou un boboc de lebadă, clocit de o raţă.

Povestea redă nenumăratele umilinţe pe care le-a îndurat puiul, din partea tuturor, doar pentru simplul fapt că nu semăna cu ceilalţi pui de raţă.

„Toţi îl dispreţuiau şi se purtau urât, spunându-i în faţă cuvinte grele şi rănind-o chiar şi pe mama raţă, care îl iubea la fel de mult ca pe ceilalti puişori ai săi. Ba chiar fuse sfătuită să îl alunge, căci facea de râs neamul mândru al raţelor. Puiul simţea exact ce simte un amic de-al nostru pe care îl batjocorim, fie că e prea înalt, prea scund, prea gras sau prea slab. E bine să ne gândim ce ar putea trăi în acele momente şi cât de grele îi sunt umilinţele. Dar mai ales, nu uitaţi, oricând putem fi în locul lui”, spun organizatorii.

Spectacolul va avea loc duminică, 29 septembrie, de la ora 11:00, Teatrul Gong. Preţul unui bilet este de 6 lei. Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 8 ani.

Copiii de toate vârstele şi iubitorii de basme sunt aşteptaţi să vizioneze şi îndrăgitele poveşti ale Fraţilor Grimm în mijlocul naturii.

„Împreună o putem avertiza pe Scufiţa Roşie că lupul se ascunde după copaci, îi putem ajuta pe Hansel şi Gretel să găsească cărarea ce duce afară din pădure şi îi putem fi alături Croitoraşului celui Viteaz în timp ce se luptă cu uriaşul fioros. Ne aşteaptă o dimineaţă magică, în care personaje din basmele copilăriei prind viaţă într-un decor de poveste. Vă aşteptăm cu drag duminica viitoare la Arka Park Păltiniş”, spun organizatorii.

Spectacolul se va juca în 29 septembrie, de la ora 12:00, la Arka Park Păltiniş. Intrarea la spectacol este liberă. Ofelia Popii revine pe scena Teatrului „Radu Stanca” cu piesa „Felii”, care se va juca duminică, de la ora 19:00.

„Felii“ a avut premiera pe data de 2 octombrie 2010 şi are la bază un scenariu emoţionant scris de Lia Bugnar. Spectacolul o aduce pe scenă pe Ofelia Popii, care interpretează cameleonic rolul a şapte personaje, şapte femei al căror destin se schimbă odată cu moartea unui bărbat. Producţia se bucură, de asemenea, de o versiune radiofonică, în regia lui Gavriil Pinte, prezentată în premieră anul acesta, pe 24 ianuarie, la Teatrul Naţional Radiofonic, în cadrul proiectului „Dramaturgi români contemporani”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus