Miercuri,
01.02.2023
Parțial Noros
Acum
1°C

Gestionarea spatiilor publice

Este vorba despre spațiile publice urbane, cele structurate în mod firesc pentru susținerea vieții unei comunități numeroase, în care nu se întâmplă ca în sate, ca toată lumea să cunoască pe toată lumea…

Acestea sunt spații aflate în proprietatea comunității, deci în administrarea primăriilor, și de buna lor gestionare depinde o mare parte din succesul vieții publice a acelei localități – CALITATEA CONTACTELOR SOCIALE, CIRCULAȚIA INFORMAȚIEI LOCALE, IMPACTUL EVENIMENTELOR CULTURALE și toate celelalte !

Mereu trebuie amintit locuitorilor unei urbe, mai ales a uneia cu vechime de locuire, că spațiile ei publice sunt rezultatul unei segregări complexe: suprapuneri de straturi istorice, deci valori patrimoniale marcate în construcții, formele piețelor și ale fronturilor, ecoul spiritual al evenimentelor importante pentru comunitate. Aceste fapte, înscrise în istoria așezării, sunt elemente constitutive ale SPIRITULUI LOCULUI -  Genius Loci, pe limba latinilor. Pentru a descoperi acest Spirit vin vizitatori de la mari depărtări, mai ales astăzi, când ei se informează despre toate locurile care i-ar putea interesa.

De ce este atât de ofertant un Spirit al Locului? În primul rând, aceste valori IMATERIALE devin importante doar pentru cei care au ajuns, prin educație și lectură personală, la bucuria de a descoperi adevăratele valori umane – bucuria de a cunoaște/ de a se îmbogăți nu cu obiecte, ci cu idei/ de a lua contact cu alți semeni/ de a descoperi tainele peisajului cultural, care poate fi construit de om, de Bunul Dumnezeu (natură lăsată așa cum a fost), sau o îngemănare cu adevărat reușită a celor două!

Așa că un vizitator înțelept, indiferent de vârsta lui, este totdeauna fericit să descopere în localități, comunități sau peisaje noi, semnele BUNEI RÎNDUIELI, A RĂSPUNSULUI ADECVAT LA RELAȚIA COMUNITĂȚII CU SPAȚIUL ÎN CARE S-A AȘEZAT.

De aici și importanța gestionării spațiilor urbane, moștenite și transformate mereu de alte și alte generații. Această bună administrare, pornită dintr-o corectă înțelegere a faptului de cultură și civilizație, nu se face expres pentru vizitatori. Ea se face mai ales pentru cei ce locuiesc în urbe, pentru cetățeni – localnici de toate vârstele, cei care lucrează și au afaceri în acel oraș, cei care vin temporar la studii sau în programe de cercetare. Este aproape imposibil de imaginat că s-ar putea locui și munci normal într-o așezare dezagregată de politici urbane stupide, de greșeli de gestionare și implantări nefericite de construcții sau instalații… Este greu de crezut că acel oraș va atrage oameni întreprinzători sau studenți doritori să învețe în școlile lui….

Ultimele întâmplări adăpostite de piețele centrale ale orașului nostru ne fac să ne gândim la toate aceste lucruri, mai ales pentru că genul de ocupare a Pieței Mari – tocmai cel mai reprezentativ spațiu urban al Cetății – este departe de un mod inteligent de gestionare a zonei istorice! Umplerea întregului spațiu disponibil cu obiecte care SCOT DIN SCARĂ construcțiile existente și tipul de program propus ( zgomot intens, continuu, muzică de proastă calitate, murdărirea pe termen lung a pavajului, comerț de prost gust) sunt acțiuni anti-culturale, care nu-și au locul în aceste spații urbane !! Ne facem că nu observăm faptul că asemenea evenimente se adresează doar unei minorități, anume cea mai ne-educată, că straturi largi ale populației sunt eliminate din „oferta comercială” a acestor bâlciuri…

Aici apare și mai vechea dispută despre ce și cum se propune prin evenimentele care au loc în spațiile publice – factorii responsabili de această gestionare sunt chemați să nu lase garda jos, deci să contribuie prin programele respective la EDUCAREA GUSTULUI ESTETIC AL PUBLICULUI! Când gradul de conștiință culturală al acestor „consumatori” se prezintă prost, nu e permis ca oferta non-culturală să contribuie și mai mult la scăderea lui…

În Sibiu se constată o creștere a dezechilibrelor în gestionarea spațiilor publice: între orașul de sus și orașul de jos / între zona istorică (atenție ! – rezervație de arhitectură !) și zonele adiacente / între centrul orașului și cartierele mărginașe… Ca să nu mai vorbim despre echilibrul între evenimentele culturale și cele pur comerciale!

Pentru decongestionarea spațiilor ultra-centrale (piețe pe care administrația le dorește înscrise în Lista UNESCO!), se pot considera alte spații publice urbane, mai potrivite pentru programe comerciale, zgomotoase, cu mare afluență de public:   

-              amfiteatrul și parcul Tineretului

-              parcarea Cazarma 90

-              piațeta Tg. Peștelui (Corona)   

-              platformele industriale (ex. cea de pe str. N. Teclu)

-              piațeta Cetății-Thalia

-              șanțul de sub turnurile de apărare din str. Cetății

-              terenul viran din zona pompierilor - Ștrand 

-              terenul viran dintre str. 9 mai / str. Nouă, la str. Constituției

-              fostul patinoar, cu acces din str. Z. Boiu.

Gestionarea complexă a spațiilor, în zone urbane,  înseamnă și o permanentă legătură cu publicul, cu specialiștii, cu beneficiarii (inclusiv turiști) ai evenimentelor. Organizatorii au nevoie de „măsurarea ecoului”, spre a nu „devia de la traseu”…  

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

m

Acum 9 ani

Observatii foarte corecte. Din pacate insa astfel de opinii nu sunt binevenite intre cei care decid soarta acestui oras. Sibiul se va sufoca foarte curand datorita dezvoltarii haotice, bazate exclusiv interese financiare si deloc pe principii sanatoase care sa permita peste o perioada de timp sa mai poti circula decent sau sa mai construiesti ceva...
Raspunde

6fdUpJKdPb

Acum 8 ani

Do not make the mistake of thinking that if QuotesChimp are healthy today you will be healthy tomorrow. Even if you are seemingly healthy, you could incur an unexpected medical condition, surgery, or hospital stay at any time. By the time this unexpected condition arises, it will be too late to secure health insurance.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus