Marţi,
08.10.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Oamenii de afaceri sibieni: bani mai putini, angajati mai multi

Dacă luăm firmele lui Vonica, Ciolan, Carabulea, Călburean, Bulboacă sau Tușinean și ale altor câțiva oameni de afaceri sibieni rezultă că banii rulați de aceștia sunt mai puțini, profiturile  extrem de diferite, iar numărul de angajați a crescut ușor.

4,18 miliarde de lei este cifra de afaceri totală a celor 54 de firme – eșantion alese de Turnul Sfatului pentru a analiza evoluția afacerilor derulate de oamenii de afaceri sibieni (adică firmele locale, nu și multinaționalele investitorilor străini). Aceleași 54 de firme înregistrau în anul anterior o cifră de afaceri de 4,28 de miliarde de lei, deci”cam pe acolo”. În schimb, dacă avem în vedere profiturile cumulate ale celor 54 de societăți  avem un rezultat financiar extrem de diferit: -54,2 milioane de lei în ultimul an pentru care Ministerul Finanțelor a publicat datele (2012), față de +29,3 milioane de lei, în anul 2011. Rezultatul negativ nu înseamnă peste tot pierderi, ci și investiții. Acest lucru devine evident dacă vedem că numărul angajaților a crescut ușor (șapte procente), de la 9.044 în 2011, la 9.752 în 2012.

Cele 54 de firme au fost alese din portofoliul celor controlate de nume importante din mediul de afaceri sibian: Ilie Carabulea (Holdingul Atlassib), Mircea Bulboacă (grupul Con-A), Ilie Vonica (grupul Polisano), Ioan Ciolan (Ambient), Gheorghe Călburean (grupul Dafora), Ioan Tușinean (Construcții – Sinecon), Klaus Reisenauer (Oasis), familia Cercel (Concefa), Dumitru Ghișe (Ana Oil), Dumitru Domnariu (Euroil) și Nicolae Minea (Hilton Sibiu).

Un mediu pestriț

Chiar dacă numele alese de Turnul Sfatului au în urmă ani buni de experiență, rezultatele financiare diferă mult. Spre exemplu, în cazul firmelor din Holdingul Atlassib (au fost alese 11), cifra totală de afaceri a scăzut de la puțin peste un miliard la aproape 900 de milioane de lei. Însă având în vedere revenirea Băncii Carpatica, bifarea unor rezultate financiare pozitive la Trans Car sau Horticola International,  profitul a devenit unul de 30 de milioane de lei, față de -17,1 milioane de lei, cât aveau cele 11 firme anul trecut. Numărul angajaților, însă, a scăzut ușor (de la 1234 la 1222 de angajați), singurele societăți unde a crescut organigrama fiind Atlassib și Poșta Atlassib.

Că avem de-a face cu un mediu pestriț o dovedește, mai apoi, situația imperiului construit în ultimii ani de Ilie Vonica: cifra de afaceri a celor 13 societăți controlate de familia Vonica a crescut de la 1,51 miliarde de lei în 2011, la 1,54 de miliarde de lei în 2012. Profitul a scăzut la jumătate (de la 49 la 22 de milioane), iar numărul angajaților a crescut semnificativ, de la 1423 la aproape 1.700 de persoane.

În cazul unuia dintre cei mai importanți constructori din România, însă – Mircea Bulboacă, prin grupul  Con-A - cifra de afaceri a scăzut de la 312 la 266 de milioane de lei, în timp ce rezultatul financiar este unul mult crescut: de la 8,7 milioane de lei profit în 2011, la 12,7 milioane de lei profit în 2012.

Exemple pozitive

La începutul acestui an, când Ambient sărbătorea 20 de ani, Ioan Ciolan vorbea din nou despre creșteri, după trei ani de scăderi. În cifre, firmele din jurul Ambient au înregistrat o cifră de afaceri de peste 657 de milioane de lei, față de 596 de milioane, în 2011. În ceea ce privește rezultatele financiar, acestea au ajuns de la pierderi de 17 milioane de lei, la profit de 3,5 milioane de lei. Și, pentru prima dată în ultimii patru ani, numărul angajaților a crescut: de la 1.445 în 2011, la 1.579 în 2012.

Creșteri liniare înregistrează și grupul de firme Sinecon-Construcții SA. Cifra de afaceri a urcat cu cinci milioane de lei până la aproape 90 de milioane, profitul este mai mare cu 20 la sută, în timp ce numărul angajaților a ajuns până la aproape 350, de la 320.

Descreșteri

Aflate în insolvență, firmele din grupul Concefa (Concefa, Transferoviara, Tunele SA etc) nu se ”simt” foarte bine. Cifra de afaceri a grupului scăzut cu mai bine de două treimi (până la 32 de milioane de lei, față de peste 210 milioane în 2008, de exemplu), în timp ce numărul de angajați a ajuns de la peste 700, la 475. Rezultatul financiar este tot negativ: pierderile sunt de aproape 60 de milioane de lei, față de pierderi de 53 de milioane de lei în 2011.

Dar nu doar insolvența afectează afacerile sibienilor. Klaus Reisenauer, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața imobiliară, a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri de la 70 la 20 de milioane de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

TALIDA RUNCU

Acum 10 ani

Toti acesti \"oameni de afaceri\" si-au construit imperiile financiare pe baza principiului fundamental al capitalismului :EXPLOATAREA OMULUI DE CATRE OM. Mi-e sila......
Raspunde

x

Acum 10 ani

ceva nu iese la calcule la grupul Atlassib. Numarul de angajati e de 1280 doar la B C Carpatica. Nu stiu cum ies 1222 pe tot grupul. Atlassib-ul citeam ca are 700 de autocare. Si daca pui un singur sofer si tot e destul.
Raspunde

tibi

Acum 10 ani

flota atlassibului numara 170 autocare, ele operand pe 37 linii externe
Raspunde

marina

Acum 10 ani

***www.mediafax.ro/social/fostul-ministru-al-economiei-ion-ariton-audiat-la-dna-in-dosarul-privind-gala-de-box-campion-pentru-romania-11508863
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus