Miercuri,
25.05.2022
Acum
0°C

Despre metode care reduc munca la negru si importanta sigurantei la locul de munca se discuta la Conferinta jubiliara a Inspectiei Muncii de la Sibiu

Probleme precum munca la negru sau rata crescută la nivel naţional a accidentelor de la locul de muncă, vor fi dezbătute în perioada 21 - 23 octombrie la Sibiu, în cadrul Conferinţei jubiliare a Inspecţiei Muncii.

În cadrul întânirilor, care se vor desfăşura la Universitatea „Lucian Blaga” - Aula Magna, „Săptămâna Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă” se va concretiza în căutarea unor soluţii pentru prevenirea şi soluţionarea corectă a muncii fără forme legale, pentru reducerea numărului de accidente la locul de muncă din cauza nerespectării normelor de protecţie, precum şi sporirea acţiunilor preventive în cadrul inspectoratelor.

„Numărul accidentelor de muncă este în scădere la nivel naţional şi vrem prin acţiuni să conştientizăm mediul de afaceri şi angajatorii în privinţa importanţei echipamentului de protecţie. Prin consiliile consultative încercăm să menţinem un dialog social prin care să mediatizăm aceste norme”, a spus Ciprian Georgian Dragomir, inspector general de stat al Inspecţiei Muncii.

Inspectorul general a mai spus că România se află în prima jumătate a clasamentului privind siguranţa la locul de muncă, iar ţări precum Belgia, Italia, Spania au un avantaj în soluţionarea problemelor pentru că atribuţiile inspectorartelor în aceste ţări sunt doar de constatare a neregulilor, nu şi de aplicare a sancţiunilor.

”În Spania, Italia, Belgia inspectoratele doar constată nu şi aplică sancţiuni. Noi aplicăm, de exemplu, la cazurile de muncă la negru, acolo unde numărul muncitorilor fără forme legale este mai mic de şase. Dacă numărul depăşeşte şase persoane, dosarul este înaintat la Parchet. De exemplu, anul trecut am avut 1.200 de dosare înaintate la parchet şi niciunul nu a fost soluţionat cu pedeapsa cu închisoarea, aşa cum prevede legea. S-a dat neînceperea urmăririi penale sau amendă”, a mai spus a spus Ciprian Georgian Dragomir.

Conferinţa de la Sibiu va include prezenări de lucrări în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă ale experţilor români şi străini, schimburi de bune practici în efectuarea controalelor şi asigurarea unor condiţii de muncă la standarde europene, acţiuni care să permită dialogul şi schimbul de experienţă dintre participanţi.

„În urmă cu zece ani porneam la Sibiu lucrările primei ediţii a Săptămânii Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă. Eforturile depuse de atunci, pentru implicarea lucrătorilor, angajatorilor şi tuturor partenerilor în acţiuni care să aibă ca finalitate îmbunătăţirea condiţiilor de muncă au însemnat un exerciţiu de seriozitate şi un prilej pentru a dovedi azi, că există tradiţie”, a declarat şi Remus Furtună, inspector şef adjunct, ITM Sibiu.

La nivel european, în fiecare an peste 5.580 de persoane îşi pierd viaţa în urma producerii unor accidente de muncă, iar alte 159.000 mor ca urmare a unor boli profesionale.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

un sibian

Acum 8 ani

povesti nemuritoare...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus