Angajații actorului Florin Călinescu i-au dat afară pe reprezentanții unei companii care sondează terenul în căutare de gaze naturale, de pe proprietatea sa. SC Prospecțiuni SA este firma lui Ovidiu Tender și are drept obiectiv găsirea de resurse în sol. Firma a fost angajată de Romgaz, însă, în ultima perioadă, scandalurile pe această temă s-au înmulțit. Mai mulți proprietari de pe Valea Hârtibaciului și din zona Mediașului au acuzat reprezentanții firmei că le încalcă proprietățile, în căutare de gaze de șist. De această dată, vizat a fost terenul pe care actorul Florin Călinescu îl deține în satul sibian Moșna.
Potrivit puterea.ro, în urmă cu nici două luni, angajaţi ai miliardarului timişorean Ovidiu Tender dădeau năvală peste cele aproximativ 80 de hectare de vie pe Călinescu le deţine în comuna Moşn. Prin angajaţii săi, actorul i-a sechestrat pe oamenii lui Tender cu tot cu maşinile cu care intraseră pe terenul său.
Surse din Poliţia din Moşna au declarat, pentru Puterea, că, după discuţii aprinse între reprezentanţii companiei Prospecţiuni SA şi Florin Călinescu, cei sechestraţi au fost lăsaţi să plece pe baza unui proces-verbal semnat între părţi.
Firma lui Tender, prin oamenii săi, a ocupat abuziv şi terenurile unei familii pe o suprafaţă de patru hectare. Proprietarului, care confiscase la rândul său cablurile lăsate de oamenii lui Tender pe pământul său, cei de la Prospecţiuni SA au refuzat, în repetate rânduri, chiar în sediul Poliţiei din Biertan, să-i pună la dispoziţie un astfel de proces-verbal.
Nu e singurul
În aceeaşi situaţie se regăsesc în prezent mulţi alţi proprietari de terenuri agricole din judeţul Sibiu, unde compania lui Tender pătrunde fără a avea nici un acord din partea localnicilor. Într-o plângere formulată către Parchet de către unul dintre localnicii din Copşa Mare se arată: „Pentru ocuparea terenurilor şi pentru lucrările întreprinse de firma Prospecţiuni SA pe terenurile noastre agricole, firma Prospecţiuni SA nu a solicitat şi nu a primit acordul meu de proprietar. Practic, pe terenurile mele agricole, semănate cu iarbă de cosit şi lucernă, persoane ce purtau uniformele firmei Prospecţiuni SA au instalat cu maşini de teren cabluri şi marcaje, împiedicându-mă, într-o perioadă de aproximativ 10 zile, să întreprind lucrări ale pământului necesare pentru acest sezon. Subsemnatul, am semnalat (în prezenţa preotului paroh Ioan Bica din satul Copşa Mare), unor persoane cu uniforma firmei Prospecţiuni SA, faptul că nu au dreptul de a-mi încălca proprietatea şi de a instala cabluri şi marcaje pe terenurile mele, solicitându-le totodată să le retragă de pe terenurile mele”.
Într-o scrisoare deschisă adresată firmei lui Tender, trimisă şi către autorităţile abilitate ale statului, Asociaţia Neuer Weg notează: „În 09.08.2013, lucrătorii SC Prospecțiuni SA au efectuat împușcări subterane în situl UNESCO de la Biertan, în imediata apropiere a zidului Cetății, ansamblu monument istoric de importanță mondială! Astfel, firma a comis o faptă penală, dublată de un gest sfidător la adresa culturii și civilizației. Angajaţii firmei au intrat, în 09.08.2013, la Mălâncrav, în grădina conacului Prințului Charles de Wales, instalând senzori și cablaje. Această infracțiune nu este mai gravă decât încălcarea dreptului la proprietate a altor cetățeni, dar este un simbol al lipsei de conștiință a lucrătorilor firmei Prospecțiuni SA pentru urmările negative ale activităților lor, inclusiv pentru imaginea angajatorului. Lucrătorii Prospecțiuni SA fac împușcări cu explozibil chiar și noaptea, creând frică și neliniște în comunitățile locale (exemplu: sat. Mălâncrav, com. Laslea, jud. Sibiu, 09.08. 2013)“.
Cotactat telefonic de Puterea, într-o încercare de a elucida adevărul, Ovidiu Tender a declarat: “Este o prostie tot ce am auzit şi ce s-a înţeles. Nu e vorba de gaze de şist. Peste tot în ţară firma Prospecţiuni SA face cercetări geologice şi nimic altceva. Probabil că sunt unii mai needucaţi, dar cu siguranţă există nişte interese contrare. Altfel nu-mi explic ce se întâmplă. Există Legea petrolului care spune foarte clar că statul român este proprietar pe bogăţiile pământului şi că nimeni nu se poate opune în faţa sa când sunt căutate astfel de resurse”.
Articolul integral, aici.
Foto: qmagazine.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Valea Hartibaciului , Copșa Mare , Ioan Bica , Asociația Neuer Weg , Lucrătorii Prospecțiuni , Florin Călinescu , Există Legea , Ovidiu Tender , Prințului Charles
Vizualizari: 2093
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Traian Vuia
Acum 9 ore
Bambolero
Acum 9 ore
Nobody
Acum 9 ore
Geo
Acum 9 ore
Altul