Luni,
09.09.2024
Cer Senin
Acum
28°C

Ce poti face in weekend in Sibiu

Sibienii s-au obișnuit cu zeci de evenimente în fiecare weekend de-a lungul verii, iar toamna a venit la Sibiu la fel de generoasă. Nu mai avem la fel de multe festivaluri și alte evenimente în aer liber, dar sălile de spectacole sunt în continuare pline de spectatori care aleg să se relaxeze la teatru, la concerte sau la coclocvii și workshop-uri.

Vineri începe Colocviul Studențesc "Lucian Blaga", care se desfășoară în perioada 25-26 octombrie. Deschiderea oficială a Colocviului va avea loc vineri, de la ora 9:00, în Sala festivă a Bibliotecii Judeţene ASTRA. La ediţia a XV-a participă profesori şi studenţi din Iaşi, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Oradea, Timişoara, Sibiu. Evenimentul se desfăşoară pe patru secţiuni în care se susţin comunicări despre opera literară şi filosofică a lui Lucian Blaga; acestora li se adaugă o secţiune de traduceri ale poeziei blagiene în limbile engleză, franceză, germană, italiană, dar şi în limbile greacă şi letonă.

Concursul de creaţie literară a intrat deja în tradiţia Colocviului, impunând sau confirmând tineri poeţi de valoare, ca Vlad Pojoga, Sînziana-Maria Stoie, Krista Szöcs, Ştefan Baghiu, Ada Beraru.

Tot vineri, copiii vor putea vedea la Teatrul Gong ”Die kleinen Detektive” „Die kleinen Detektive” este un spectacol adresat celor mici şi mari, dornici de a se aventura în peripeţiile lui Kasper şi Fritz. Personajul central al piesei şi cel mai complex ca trăire este Fritz, care este influenţat negativ de citirea unor romane neadecvate vârstei, cumpărate de la un vânzător ambulant. Pe parcurs ce Fritz citeşte aceste cărţi, el devine un băieţel nemulţumit, morocănos, nu-şi mai face lecţiile visând la o “viaţă liberă”. Astfel, Fritz alături de prietenul său Kasper devin doi detectivi, care cu ajutorul imaginaţiei, al curajului şi voinţei reuşesc să rezolve cazul banditului, acesta din urmă primindu-şi pedeapsa bine meritată.

Spectacolul se va juca vineri, 25 octombrie, de la ora 11:00. Spectacolul este în limba germană. Prețul unui bilet este de 6 lei. Cunoscutul dansator român, Gigi Căciuleanu a pus în scenă, în deschiderea stagiunii de toamnă a teatrului sibian, spectacolul de teatru coregrafic ”Mozart Steps”, care se va juca din nou vineri, la „Radu Stanca”.

”Spectacolul prezintă confruntarea dintre două universuri, muzica lui Mozart și dansul lui Căciuleanu, urmând să fie prezentat anul viitor în programul oficial al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Multiplele referințe culturale ancorate în acest spectacol creează un spațiu ce excelează în energii și care se folosește de corpurile actorilor pentru a crea un imaginar poetic vibrant. Coloana sonoră a spectacolului propune o reinterpretare a lumii mozartiene, o paralelă între muzica occidentală clasică și cea orientală a eternului Egipt printr-un montaj după un concept de Hugues Curzon şi Ahmed al Maghreby pentru albumele «Mozart l’Egyptien» și «Mozart in Egypt»”, spun reprezentanții Teatrului Național „Radu Stanca”.

Spectacolul se va juca vineri, 25 octombrie, de la ora 19:00, la Teatrul Naţional „Radu Stanca”. O altă piesă foarte apreciată, revine în faţa spectatorilor sibieni – „Absolventul”, care se va juca sâmbătă şi duminică, de la ora 19:00, tot la Teatrul „Radu Stanca”.

„Absolventul” este o adaptare de Terry Johnson, după un roman de Charles Webb, cuprinzând material din scenariul de film de Calder Willingham şi Buck Henry, regizat la Sibiu de Cristian Theodor Popescu.

Producţia urmăreşte povestea trecerii spre maturitate a tânărului Benjamin Braddock şi dezvăluie de sub poleiala falsă a „visului american” continua nevoie de libertate şi autenticitate. Proaspăt absolvent de colegiu, indecis în legătură cu viitorul său, acesta se lasă sedus de mult mai matura, nu neapărat mult mai înţeleapta doamna Robinson, ca în cele din urmă să se îndrăgostească de fiica acesteia. Povestea de dragoste dintre cei doi tineri devine o probă emoţionantă de maturitate şi de regăsire a sinelui.

Cei care iubesc muzica simfonică sunt aşteptaţi sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 19:00, la sala Thalia, unde va avea loc concertul vocal-simfonic „A musical journey”, susţinut de corul şi orchestra Sanctus Pro Deo. Sub bagheta dirijorului Laurenţiu Muntean, vor evloua soliştiiAndrei Marta – pian, Emerich Gherca – violoncel şi Gabriel Gyarmati – trompetă.

Ultima zi din acest weekend este din nou dedicată celor mici, care sunt aşteptaţi la Teatrul Gong pentru a vedea una dintre cele mai recente producţii „Fetiţa şi marea”. „Fetiţa şi marea”, o adaptarea după „Mica sirenă”, de Hans Christian Andersen.

„Poveştile au fost scrise la început pentru adulţi, dar ele au început să fie plăcute mai mult şi ascultate de copii. De aceea am dorit ca prin această piesă să aduc şi în atenţia publicului un mesaj. Spectacolul are un mesaj foarte clar: în el e vorba despre armonie şi îndreptarea spre o lume mai frumoasă”, spune Monica Baldea, cea care a realizat adaptarea şi scenografia piesei.

Spectacolul se va juca duminică, 27 octombrie, de la ora 11:00. Preţul unui bilet este de 6 lei.

Şi pentru că mai sunt câteva zile până la Halloween, în Promenada Mall, duminică, de la ora 16:00, va avea loc spectacol de iluzionism „Halloween, înfricoşător de comic” cu Magicianul Augustin. Cei care aleg să treacă prin Promenada Mall după-amiaza vor putea participa la un atelier de trucuri explicate, la un atelier de pictat şi sculptat bostani, o paradă a costumelor, concursuri, tombolă cu premii şi face-painting.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

alzara

Acum 10 ani

Traiasca Regele
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus