Lume, lume, a apărut un restaurant nou în Piața Mică! Are specific românesc și îl puteți repera după statuia de imitație grecească ce înfățișează un tip care-și miroase subrațul.
Tezaur este la prima vedere o afacere doi-într-unul. Se pot cumpăra de aici de-ale gurii: cârnați, vin, dulceață, etc, chestiuni ce le puteți găsi de obicei vinerea în Piața Huet sau sâmbăta și duminica în fața Sălii Transilvania. Ce-i în plus aici este că poți lua și masa într-o ambianță foarte plăcută. Avem aici de fapt o cămară de doi metri pe doi metri, de unde îți poți duce acasă cârneturi, dulcețuri și murături, dar unde avem și un restaurant cu vreo opt mese, unde vă puteți delecta cu mâncăruri românești.
Le luăm pe rând: cămara. O idee foarte bună, însă prețurile sunt destul de măricele. În plus, în dorința lor de a avea o comunicare foarte bună cu publicul cumpărător au mai dat-o în bară pe ici pe colo, dar sunt chestii sesizabile numai dacă e să le căutați în adins. De exemplu, pe sticlele de vin este tipărită o poveste frumoasă cu obiceiurile bahice din Mărginime, însă pe verso scrie negru pe alb că de fapt vinul provine de pe dealurile Olteniei. Acum, după părerea mea, e bine să-l iei pe localnicul sibian cu frumosul și să-l introduci în naționalismul local, dar să-l abandonezi pe tărâmurile oltenești, parcă nu-i tocmai bine.
Restaurant. Am intrat să mâncăm românește și românește am găsit. Ciorba țărănească de porc costă 9,5 lei, dar la sumă se mai adaugă niște bănuți dacă vrei pâine și ardei iute. Nu mi se pare o înțelegere foarte bună, dar e tradițional românească. Mă aștept ca în curând să ți se ceară bani în plus pentru tacâmuri. E drept, pe de altă parte, că și în Italia sau Franța ți se cer bani în plus după ce închiriezi o vilă dacă vrei și cearceafuri...
Am mâncat după cum urmează: ciorba de porc sus numită, o porție de scăricică picantă cu legume și o tochitură ardelenească însoțită așa cum se cuvine cu niște varză murată. Așa cum se întâmplă de obicei, un restaurant reușește să ”agațe” exact cu ce nu s-a pregătit. Și aici a fost cazul murăturii de varză. Excelentă. Fapt pentru care, după ce am terminat primul bol, a mai venit fuguța încă unul. E drept, contra cost: 12 lei. În total, pentru masa îmbelșugată la care s-a mai adăugat o budincă cu dulceață și două sticle de apă plată s-a ajuns la suma de 86 de lei, iar mâncarea a fost delicioasă.
Privind în urmă, Tezaurul din Piațșa Mică e un loc în care m-aș mai întoarce, dar numai după ce-mi mai fac o tură de analize ca să știu cum stau cu colesterolul. Drept îi că m-am cam întins cu scăricica... Lăsând asta la o parte, mâncarea este foarte bună, iar cei care vor comenta în legătură cu prețul, nu le pot spune decât că locația se plătește, de cele mai multe ori, deși nu aș mai prea avea argument la cel care-mi va scoate ochii cu cei 12 lei dați pentru o varză acră. Dar bună. Mi-au plăcut și poveștile din meniu, ambianța muzicală și servirea. Ca să fim cinstiți până la capăt, am fost singuri în restaurant. Prețuri de ținut minte: cârnați de casă afumați cu fasolică frecată – 19,9 lei, varză a la Cluj – 19,9 lei, file de șalău în ou – 21,9 lei, limbă de văcuță cu sos vânătoresc – 24,9 lei. La cămara tezaurului puteți găsi: slăninuță afumată, slăninuță afumată cu boia dulce, pastramă de porc, mușchi de porc afumat, pastă de jumeri, jumeri, unsoare, șoricvi, zacuscă, pâine de casă, brânză de burduf, carne de porc friptă la borcan, cârnăciori de casă iuți.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2400
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Q
Acum 10 ore
Newman
Acum 11 ore
Ron
Acum 12 ore
Eu
Acum 12 ore
Emil