Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
30°C

Un erou viu printre eroii din Hasag - 1521 de zile prizonier in infern

Fiecare veteran de război, care mai supravieţuieşte printre noi, îşi are povestea lui. Printre aceştia se află şi Valer Dordea, plutonier adjutant în rezervă, membru al ANVR ,,Traian Moşoiu” din Sibiu. ,,Viaţa în lagărul de prizonieri a fost un calvar care nu are comparaţie. În lagăr mi-am pierdut mult din tinereţea mea. Am înţeles că iadul e pe pământ, nu este doar o închipuire a omului”, cu aceste zguduitoare mărturisiri şi-a început Valer Dordea depănarea firului amintirilor de pe front şi din lagăr.
 
„Ne-au dezarmat, ne-au luat toate obiectele personale. Ne-am încolonat şi am mărşăluit o zi şi o noapte – uzi până la piele – şi am ajuns în lagărul de prizonieri nr. 6 la minele de cărbuni Dombas. Aici ne-au echipat cu pufoici, iar pe mâneca stângă a acestora era cusut un ecuson din pânză albă pe care erau imprimate literele VB - în traducere prizonier de război. Cât am stat în lagăr nu am dat jos niciodată acest „talisman",  povesteşte Valer Dordea. După trei ani Valer Dordea a fost transferat în lagărul nr. 15 unde eram 400 de prizonieri români, organizaţi pe subunităţi, conduse de mineri civili sovietici, aceştia având sarcina să-i supravegheze la munca din subteran. „ Meniul era format din ciorbă de varză murată, sfeclă şi rareori ciorbă de fasole, iar raţia de pâine era de 500 grame pe zi. În toata perioada nu pot să spun că am avut o singură masă de la care m-am sculat sătul. Foamea era boala de care sufeream toţi prizonierii de război. Când se desprimăvăra, ne duceau în pădurile de lângă mină pentru a culege urzici, acestea devenind meniul nostru de bază în acea perioadă"mai povestşte veteranul.
 
Nici boala nu l-a ocolit pe omul care povesteşte cu privirea pierdută despre acele vremuri, pe care nici vârsta, nici dorinţa de a le uita, nu au reuşit să i le şteargă din memorie. ,,Dizenteria era la ordinea zilei, boală de care am suferit şi eu. Când m-am îmbolnăvit a doua oară nici eu nu am scăpat, am fost dus la marginea gropii comune în stare de comă. Un camarad din Miercurea Sibiului, pe nume Roşca Dumitru, a venit lângă mine plângând, aducând cu el câteva fire de usturoi verde pe care mi le-a băgat pe gât şi mi-a spus „Hai Valer, înghite-le că ai să te faci bine” şi m-am făcut”, îşi aminteşte Valer.
 
Ziua eliberării
 
,,În ziua de 7 august 1948 am fost anunţaţi că vom fi puşi în libertate şi transferaţi în România. Am ajuns la Focşani după câteva zile şi nopţi, le-am pierdut şirul din cauza emoţiilor. La Focşani era o comisie mixtă de ofiţeri români şi sovietici. Aici ne-am încolonat şi ne-au pus să defilăm cu drapelul României în faţa formaţiei, ne-au pus să cântăm marşuri ostăşeşti. Ceremonialul ne-a trezit la realitate că din foştii prizonieri de război am redevenit ceea ce am fost: ostaşi liberi ai armatei României – căreia îi depusesem jurământ. După ceremonial, echipaţi în haine militare, ne-au dat câte 100 de lei bani de buzunar, foi de călătorie pe CFR şi am plecat spre casă. Când am ajuns acasă la Haşag, eram ultimul militar din sat care se întorcea la familie, alor mei nu le venea să creadă ochilor că sunt eu, Valer, întors în familie în vatra satului”, şi-a încheiat povestea eroul de la Haşag. 
Col. (r) Victor Neghină

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

12 comentarii

un sibian

Acum 10 ani

rar se vor mai naste asemenea oameni tari. Tot respectul meu!
Raspunde

joni sibianu

Acum 10 ani

Astea sunt oameni care s-aujertfit pentru pamintul stramosesc nu ca smecheri din ziua de astazi care ne vind tara in paranteza basescu RUSINE.
Raspunde

aha

Acum 10 ani

aha...cand cu nemtzii...apoi cu rusii....tipic romanika...si defapt cu nimeni...totzi si au batut si i si vor bate joc de ro....asai cand schimbi macazul k vremea......
Raspunde

Eugen

Acum 10 ani

Acest Om NU A FOST CU RUSII! Au ramas prizonieri numai cei care au refuzat sa se inroleze in divizia Tudor Vladimirescu sau in divizia Horia, Closca si Crisan. Cei care au venit cu aceste divizii au fost primii profitori ai noului regim.
Raspunde

Ion

Acum 10 ani

Si precis nu are pensie nici 1/3 si recunostinta cat Visinescu, Ficior si alte gunoaie cu pretentia de oameni. Bine zice Eugen cei care au acceptat inrolarea in diviziile TV si HCC au ajuns sus si bine. Tradator pe tradator se ajuta. Avem destule exemple si in zilele noastre. Domn Valer ai fost om tare si vertical. Tot respectul.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Pe Valer Dordea nu cred că l-a întrebat nimeni dacă vrea să se înroleze sau să meargă în lagăr.
Raspunde

penibil

Acum 10 ani

Vezi, asta-i diferenta intre un erou si tine, mai joseph, mai! Acel om nu a avut de ales si totusi si-a servit tara, dar tu ai fost intrebat daca esti dispus sa-i faci sugiuc lui Iohannis si ai acceptat imediat. De aia nu o sa fii erou niciodata, ci doar o lichea anonima!
Raspunde

respect

Acum 10 ani

Valer Dordea a cazut ostatec pe front in timpul ofensivei rusilor. Voi vorbiti de soldatii care in momentul capitularii erau inca liberi iar pretul pentru libertate a fost intoarcerea armelor. Il cunosc personal pe acest om. Cand voi avea ocazia il voi intreba daca a avut de ales intre libertate si lagar.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Iacă, băi, fraiere, cum te dai de gol singur, ce sens a mai avut să te duci pe proxiuri aiurea și să scrii aberațiile alea semnate cu numele meu, când toată lumea știa de fapt că tu ești? <br> Dar, din moment ce tu singur te numești \"penibil\", eu ce aș mai putea adăuga?
Raspunde

@ joseph

Acum 10 ani

Ba lichea, eu nu am postat niciodata de pe Proxi fiindca nu mi-e frica de voi, de tine sau stapanul tau sas, ma doar fix in***de voi!
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Si penibil a fost comentariul tau, sunt sigur ca ai inteles, nu-i nevoie sa faci pe imbecilul total, ajunge si asa...
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

A trebuit să murdărești și acest articol despre un om minunat, cu murdăriile tale jalnice. Păcat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus