Duminică,
16.03.2025
Innorat
Acum
12°C

Motu` satului. Maria Greavu: "Daca pui un pic de suflet si de ambitie, ceea ce la femei e mai puternica"...

De mai bine de 13 ani, în comuna Loamneș primarul poartă fustă, asta spus fără nicio urmă de misoginism. Maria Greavu este la al patrulea mandat de când conduce cele șase sate ale comunei, iar femeia vorbește mult mai bine și mai degajat decât mulți alți primari care se mândresc cu faptul că au ”curea la nădragi”. Prin urmare, Maria Greavu vorbește pentru rubrica ”Moțu' satului” despre proiectele multianuale, de mare amploare, pe care le-a promis la alegerile de anul trecut,
”Nu promisiunile ci, în general, faptele contează. Cu bani puțini eu am încercat să fac ceea ce trebuie pentru comunitate. Am început de la școli, cămine culturale, la apă, canal și drumuri. Toate cu o ierarhizare a investițiilor: prima dată am introdus rețelele de apă și canal și apoi am asfaltat drumurile. Să nu cheltuim bani aiurea”, își începe discursul Maria Greavu.
Femeia spune că a avut și promisiuni concrete în campania de anul trecut.”Pentru apă și canal la Mândra și la Loamneș, lucrare care s-a și finalizat. Am promis că se vor demara lucrările de apă și canal la Hașag, am întocmit studiul de fezabilitate și proiectul și acum suntem în faza de licitație pentru execuția lucrării. Tot ceea ce am promis sunt lucruri legate de infrastructură și am realizat. Am promis că la Alămor vom face studiul pentru apă și canal, iar pe POS Mediu facem aducțiunea de apă și am obținut și finanțare de la Guvern prin Ordonanța 28. Prin urmare, la Alămor rămâne de făcut licitația pentru proiectare și execuție. Cam tot ceea ce am promis pentru mandatul 2012 – 2016, ca și lucrări mari vorbesc, este legat de infrastructura de apă și canal. Lucrările vor începe în acest mandat, sper să fie și finalizate în acest mandat”, calculează Maria Greavu.
Printre promisiunile deja făcute la alegerile de anul trecut intră căminul cultural din Armeni, spații de joacă la Alămor, proiecte demarate în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu. ”Tot la Alămor am făcut un centru medico-social, unde mai avem doar branșamentul de gaz și curent până la darea în funcțiune. Până la sfârșitul anului sper să realizăm și un teren de sport la Alămor, unde am predat amplasamentul deja într-un proiect de parteneriat cu Consiliul Județean. Ceea ce promit are și acoperire reală”.

Bani europeni

Prin intermediul Grupului de Acțiune Locală Țara Secașelor, la Mândra sunt prevăzute asfaltări pe două străzi, care se alătură proiectului de reabilitare a străzii care duce la fabrica de lapte de la Mândra. ”Sunt lucrări mari. Valoarea totală a lucrărilor de la Hașag de Alămor se ridică la aproximativ 16 milioane de lei. Sper să se finalizeze până la sfârșitul mandatului. Sunt lucrări mari, multianuale, proiectate pe doi sau trei ani. Acum, trebuie să vă spun că Mândra și Loamneș, tot așa, erau proiectate să fie finalizate în doi ani și am reușit în șase luni. Deci, depinde și de cum va evolua economia, de cum vom încasa taxe și impozite la nivel local, dar din partea Primăriei noi vom face totul”, declară Maria Greavu.

Dacă pui un pic de suflet și de ambiție, ceea ce la femei e mai puternică decât la bărbați, eu spun că reușești. Și, bineînțeles, am avut alături de mine și comunitatea care a fost alături de mine și pe care sper să nu o fi dezamăgit”, primar Maria Greavu


Cum e să fii primar femeie?

”Eu fac administrație din plăcere și mi-a plăcut această activitate, de la cadastru, la secretariat și la reglementări juridice. Probabil a fost și un imbold de ambiție, pentru a arăta că poți să faci la fel de multe ca și bărbații, că poți să fii corectă, că pui mult suflet și să fii aproape de oameni. Sincer, de multe ori rămâi și cu un gust amar după modul în care te privesc oamenii și colegii, dar faptul că vezi că în urma ta rămâne ceva și ai reușit îți dă un imbold. Trebuie să vă spun că în ultimii 13 ani cea mai mare satisfacție a mea este că am reușit să împăduresc 200 de ha de pădure, ceea ce comuna avea ca suprafață de pădure de 500 de ani. Împreună cu Direcția Silvică, anual am tot împădurit toate terenurile degradate și ravenele. Ceea ce va rămâne și pentru oamenii de după noi”, vorbește Maria Greavu despre mandatele sale din administrația Loamneșului.
Acum mai bine de 13 ani ea candidat într-o comună unde nu mai puțin de 14 partide aveau liste complete de candidați pentru consiliul local al comunei. ”14 partide care aveau liste de consilieri complete și astfel antrenau câteva sute de oameni, iar eu eram singură. Dar oamenii m-au cunoscut și mi-au cunoscut capacitatea de a le gestiona problemele. Nu i-am dezamăgit și nici nu vreau, deoarece fac parte din această comunitate, am fost aproape de ei și la fel. Nu mi-am făcut nu știu ce fumuri că, vezi, Doamne, unde am ajuns? Sunt un om al comunității care respectă comunitatea și așteaptă să fie respect”, mai spune Maria Greavu.

Avere de primar

Potrivit declarației de avere semnată în acest an de Maria Greavu, aceasta deține mai bine de 16 ha de teren agricol și 1.200 de mp de teren intravilan. Împreună cu soțul are două case, dintre care una moștenită în Sibiu, iar în 2011 a deschis două fonduri de investiții în valoare de 120.000 de lei. Indemnizația anuală de primar însumează venituri de 28.800 de lei (2.400 de lei pe lună), din veniturile agricole Maria Greavu declarând anual alți aproape 56.000 de lei (echivalentul a aprox. 4.600 de lei, lunar).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

nicu

Acum 9 ani

Bravo Doamna Maria, sunteti o femeie puternica, un adevarat gospodar, se vede ceva dupa dumneavoastra!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus