Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Actorii sibieni revin pe scena de la Bucuresti

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă, săptămâna viitoare, spectacolele „Mozart Steps” şi „O poveste japoneză” la Bucureşti. Evenimentele vor avea loc în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”.

Actorii sibieni revin pe scena de la Bucureşti, după ce săptămâna trecută au fost prezenţi în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, cu două reprezentaţii ale spectacolului „Solitaritate”. Trupa de la Sibiu va urca, de această dată, pe scena Operei Naţionale Române pentru a prezenta marţi, 12 noiembrie, ora 19:00, spectacolul „Mozart Steps”, iar miercuri, 13 noiembrie, ora 19:00, spectacolul „O poveste japoneză”.

Spectacolul „Mozart Steps” a deschis stagiunea curentă a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, fiind un spectacol de autor ce poartă semnătura coregrafului şi dansatorului Gigi Căciuleanu. Producţia Teatrului Naţional din Sibiu completează imaginea unui spectacol ce lărgeşte barierele teatrului spre o suită de acte dansante.

„Atunci când sunt întrebat ce gen de dans practic, răspund că fac teatru coregrafic. Este o formă de teatru care foloseşte limbajul dansului şi care utilizează mijloace de construcţie coregrafică”, a declarat Gigi Căciuleanu referitor la procesul său de creaţie.

Spectacolul prezintă confruntarea dintre două universuri, muzica lui Mozart şi dansul lui Căciuleanu. Multiplele referinţe culturale ancorate în acest spectacol creează un spaţiu ce excelează în energii şi care se foloseşte de corpurile actorilor pentru a crea un imaginar poetic vibrant. Coloana sonoră a spectacolului propune o reinterpretare a lumii mozartiene, o paralelă între muzica occidentală clasică şi cea orientală a eternului Egipt printr-un montaj după un concept de Hugues Curzon şi Ahmed al Maghreby pentru albumele „Mozart l’Egyptien” şi „Mozart in Egypt”.

Spectacolul „O poveste japoneză” este o adaptare după piesa „Onnakoroshi Abura no Jigoku” („Asasinarea unei femei în infernul de ulei”) scrisă la 1721 şi jucată în mod special în teatrul bunraku şi kabuki. Aceasta este prima montare în Europa a unui spectacol de teatru ce are la bază o piesă a dramaturgului japonez Chikamatsu Monzaemon. Producţia Teatrului Naţional din Sibiu aduce un stil unic de joc ce face referire la spaţiul intim al camerei în care are loc ceremonia ceaiului şi presupune construirea unui întreg univers, prin corpul actorului, care îşi restrânge mişcările într-o formă neobişnuită. Regizorul Masahiro Yasuda creează un spectacol cu scene ce surprind prin varietate, în care se pune accent pe energia corpului. Povestea acestui spectacol se construieşte în jurul unei crime şi descrie societatea din punct de vedere al oamenilor slabi şi simpli.

Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!” este organizat de Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, iar ediţia din acest an are loc între 7 şi 17 noiembrie. Anul 2013 stă sub semnul spectacolelor sincretice, producţiile prezentate în ediţia actuală a Festivalului aducând în atenția publicului atât titluri faimoase repuse în scenă într-o viziune şi formă teatrală inovativă, cât şi titluri noi, prezentate în premieră. Ca în fiecare an, concertele marca „Viaţa e frumoasă!” le oferă melomanilor posibilitatea de a se întâlni cu unele dintre cele mai iubite personaje ale muzicii naţionale şi internaţionale. Din acest punct de vedere, ediţia cu numărul şase este un regal de operetă şi musical, printre invitaţi numărându-se soliştii Alexandra Coman, Mioara Manea-Arvunescu, Alfredo Pascu, Florin Budnaru sau Cătălin Petrescu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus