Un singur punct fierbinte mai are șantierul autostrăzii Sibiu – Săliște: nodul rutier Sibiu Vest. Acesta va fi dat în folosință la începutul lunii viitoare chiar dacă nu toate straturile de asfalt vor fi așternute, arată constructorii. La acest nod rutier lucrările se desfășoară și pe timpul nopții, în timp ce pe tronsonul dintre Săliște și Cunța (județul Alba) nu se lucrează nici în miezul zilei. Aici încă se așteaptă stabilirea locului de unde să înceapă construcția viitorului tunel.
”De asfaltat mai avem undeva la șapte – opt procente din valoarea totală a cantităților proiectate”, declara Sorin Scarlat la finele săptămânii trecute. Sorin Scarlat este directorul adjunct al asocierii Astaldi - Euroconstruct Trading 98 – Astalrom, societăți angajate prin licitație să proiecteze și să execute lotul patru al autostrăzii Orăștie – Sibiu, lot care leagă actuala centură cu profil de autostradă a Sibiului de Săliște. Cele șapte-opt procente înseamnă asfaltul care să acopere bretelele nodului rutier Sibiu Vest, interiorul tunelului din hula Săcelului și zona dealului cu alunecări din dreptul organizării de șantier a constructorilor. ”Mai este foarte puțin asfalt de așternut. La începutul lunii decembrie noi vom avea autostrada pregătită pentru deschiderea circulației”, arată Sorin Scarlat. După cum anunțau reprezentanții CNADNR pentru Turnul Sfatului, premierul Victor Ponta este invitat la deschiderea celor peste 16 km de autostradă într-una din zilele de 13, 14 sau 15 decembrie.
Un nod rutier proiectat de șapte ori
Cel mai întârziat punct al șantierului îl reprezintă viitorul nod rutier Sibiu – Vest, care ar urma să lege autostrada de drumul care merge către Șura Mică, respectiv Zona industrială vest. Nodul rutier de aici a fost recent reproiectat, după ce reprezentanții Transelectrica au anunțat că nu sunt de acord cu noua soluție până ce nu va fi realizat un studiu de coexistență și relocați doi stâlpi ai rețelei de înaltă tensiune. Investiții cu costuri mari și de bani și de timp, fapt ce a determinat o nouă reproiectare a nodului. ”A șaptea oară l-am reproiectat. Sunt șapte variante de proiect pentru acest nod Sibiu Vest. Acum va fi spre Șura Mică o bandă de decelerare care se va încheia cu un ovoid, un giratoriu alungit. Aceasta este soluția prin care putem să ne și încadrăm în terenurile expropriate, dar să și ieșim din zona de protecție a celor de la Transelectrica. Din giratoriul amintit șoferii vor putea vira fie către Șura Mică, fie către Sibiu pe pasajul peste autostradă”, descrie Sorin Scarlat.
Numeroasele reproiectări ale nodului rutier au fost cerute, pe rând, de diferite instituții, de la Apă Canal Sibiu, Poliția Română și până la Transelectrica. Zilele acestea, echipele de muncitori lucrează în această zonă non-stop. Constructorii estimează că până în primele zile ale lunii decembrie, pe bretelele care asigură legătura dintre drumul național și viitoarea autostradă A1 vor fi așternute două straturi de asfalt. ”Dacă punem stratul de uzură riscăm să fim nevoiți să îl înlăturăm rapid, având în vedere că temperaturile sunt tot mai scăzute. Dar nu va fi o problemă dacă vom deschide circulația pe aceste bretele cu numai două din trei straturi de asfalt”, arată constructorii.
În cel mai rău caz, al unor condiții meteo total nefavorabile, constructorii iau în calcul deschiderea circulației pe aceste bretele și dacă numai stratul de binder a fost așternut.
Un deal ”rezolvat”
Până de curând, cele mai ample lucrări pe șantier erau cele de stabilizare a dealului de la km 73, afectat de alunecări de teren. Aici, de săptămâna trecută a început așternerea primului strat de asfalt. În aceeași zonă a mai rămas de așternut asfalt și în tunelul cu o lungime de aproximativ 400 de metri, care străpunge hula Săcelului. Însă așternerea asfaltului în acest tunel nu este condiționată de condițiile meteo.
Parapeții sunt instalați pe o lungime de aproximativ 1,5 km în fiecare zi. ”Merg repede, nu avem o problemă cu amplasarea acestora. La fel, marcajele rutiere vor merge repede, într-o săptămână va putea fi totul marcat. Sistemele de iluminat sunt deja amplasate, în unele locuri – cum ar fi viaductul mare – mai urmează a fi executat racordul la rețelele de energie electrică. În tunel mai trebuie terminate câteva finisări pentru a fi amplasate și aici sisteme de iluminat”, mai arată Sorin Scarlat. Până la deschiderea circulație este proiectată și finalizarea gardurilor de protecție de pe traseu.
Intersecție pe lângă hotel
Lotul IV al autostrăzii se va încheia în dreptul localității Amnaș (ce aparține de Săliște). De aici, legătura cu DN1 va fi făcută prin intermediul nodului rutier deja asfaltat. Ieșirea propriu-zisă în drumul național va fi făcută pe un drum cu prioritate față de cei care vor veni pe DN1 dinspre Săcel. Ieșirea în DN1 se va face pe drumul dintre hotelul și benzinăria aflate în zonă. Autoritățile iau în calcul și amenajarea unui sens giratoriu.
Reintrarea pe autostradă va fi făcută aproximativ 23 de km mai încolo, prin intermediul nodului rutier de la Cunța. De aici, autostrada va ocoli inclusiv Sebeșul, porțiunea ce urmează a putea fi folosită continuându-se până dincolo de Deva.
Un tunel fără capăt
Din cele patru tronsoane ale autostrăzii Orăștie – Sibiu, în cursul lunii decembrie vor fi deschise circulației doar trei. Cel dintre Săliște și Cunța (județul Alba) are un termen incert de finalizare. Ultimele previziuni oficiale anunță septembrie 2014 ca termen de dare în folosință a celor 22 de km de autostradă încredințați spre execuție italienilor de la Impregilo SpA. Cea mai mare problemă a acestora este în capătul dinspre Sibiu al celebrului viaduct de la Aciliu, cel cu o lungime de un km și o înălțime maximă de 74 de metri. În această zonă, alunecările ample de teren au determinat constructorii să sape un debleu (șanț) imens, cu o lungime de câteva sute de metri. În acest debleu urmează a fi construite două tuneluri, câte unul pentru fiecare sens de mers. ”Aceste tuneluri vor fi acoperite din nou cu pământ, după finalizare. Lungimea lor va fi de minim 250 de metri. Deocamdată nu știm exact cât, deoarece încă nu a fost stabilit punctul de unde va începe construcția tunelurilor”, au declarat pentru Turnul Sfatului surse din cadrul Colini, firma angajată de Impregilo pentru lucrările de artă de pe traseu. Cei de la Colini au adus în zona debleului două imense instalații pentru construirea tunelurilor, instalații deocamdată doar testate. Odată stabilit punctul de pornire pentru cele două tuneluri, pentru aceste instalații vor fi create fundații pe care să gliseze (instalațiile sunt mobile). ”Tunelurile nu vor fi construite până la viaduct. Terenul din partea viaductului este stabil, nu sunt alunecări, acolo se pare că nu va fi nevoie. Acum, așteptăm să ni se spună să începem. De aproape două luni tot așteptăm”, au mai declarat respectivele surse. Impregilo SpA a obținut autorizația de construcție pentru zonele cu alunecări de teren de pe traseu (există mai multe puncte cu astfel de probleme) la începutul lunii octombrie. Termenul de execuție a acestor lucrări este de 11 luni. În ziua de vineri a săptămânii trecute, în zona viitorului tunel nu lucra nimeni.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Euroconstruct Trading , Victor Ponta , Sibiu Vest , Salini Impregilo Sp , sura mica , Turnul Sfatului , Sorin Scarlat , Poliția Română , Apă Canal Sibiu
Vizualizari: 1117
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Newman
Acum 4 ore
Silviu
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Sibian