Numărul solicitărilor pentru decontarea serviciilor medicale de care au beneficiat sibienii în alte țări a crescut cu peste 500% în anul 2013. Doctorii spun că nu este nimic altceva decât rezultatul unei zvonistici fără fundament cum că sistemul medical românesc și implicit cel sibian, ar fi slab. Alții susțin că este o modă, că avem parte de sabotajul medicilor români plecați în străinătate și că sistemul e lovit de turismul medical. Despre subfinanțare, învățământ medical superior îndoielnic și lipsa de deontologie profesională, niciun cuvânt.
În 2012, a fost decontate 18 cereri de rambursare a tratamentelor, în valoare totală de 288.229,55 lei. În primele nouă luni ale acestui an s-au decontat 3,8 milioane de lei, reprezentând 521 cereri de rambursare. Nu există limite în ceea ce priveşte decontarea serviciilor medicale acordate în baza CEASS şi a formularelor europene, nivelul decontat fiind cel stabilit de fiecare stat UE în cadrul propriului sistem de asigurări de sănătate. ”Un asigurat român în baza CEASS şi a formularelor europene, are aceleaşi drepturi ca şi orice asigurat din statul UE în care a necesitat îngrijiri medicale”, spune Maria Vlădescu, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Județului Sibiu.
Directiva libertății tratamentelor
Din 25 octombrie a intrat în vigoare și Directiva privind asistența medicală transfrontalieră, care le permite tuturor cetățenilor europeni să aleagă locul din UE unde vor să fie tratați și să li se ramburseze costurile aferente. Înainte de intrarea în vigoare a Directivei, românii care se tratau în străinătate beneficiau de sistemele de asigurări sociale ale țărilor din care provin.
Dacă asiguratul se deplasează în statul membru UE, cu scopul de a primi tratament medical, fără acordul prealabil al casei de asigurări de sănătate, sau fără a avea asupra sa cardul european de asigurări de sănătate sau formular european, acesta poate beneficia de rambursarea cheltuielilor, la nivelul tarifelor din România.Medicii spun că migrația sibienilor spre clinici din Germania, Austria sau Italia va crește datorită Directivei. Reprezentații CAS Sibiu spun în schimb că e greu de estimat dacă va crește numărul paciențior care vor prefera să se opreze în străinătate. ”Tinand cont de faptul că în vederea aplicarii corespunzatoare a Directivei europene, sunt necesare la nivel național, emiterea unor acte normative subsecvente, care în momentul de față sunt în faza de elaborare sau de proiect, nu avem posibilitatea de a estima care va fi impactul aplicarii acestei directive”, mai spuneMaria Vlădescu.
Bine pentru pacient, rău pentru medici
Medicii nu văd alegerea sibienilor ca pe o necesitate, ci spun ei, este o subestimare a calității actului medical românesc, care nu poate să aducă beneficii pe teren lung sistemului sanitar național. „Pacientul care pleacă din țară să se opereze e pacientul care are o serie de posibilități financiare și se informează în afara sistemului medical românesc. După un interval intens de denigrare a sistemului medical românesc, nevoit să se descurce cu cei mai puțini bani din Europa, o parte dintre pacienți iau în serios blamul medical și aplează la servicii din afară. Pe lângă aceasta, mai sunt trei componente care determină pacinții să se opereze în alte țări: frecvent apelează la antenele românești pe care le au în afară, adică la medici români angajați în clinici din străinătate. Apoi există noțiunea de tuism medical și așa pacienții au ocazia, în condiții aproape turistice, de a-și rezolva problemele. Al patrulea factor, și deloc cel mai nesemnificativ, este acela că există o modă, moda să te operezi în străinătate. Avem o modă și în medicină, cum e și cu făcutul studiilor în alte țări, așa e și cu făcutul unei operații perfect curabile la Sibu, în altă țară”, este de părereprof.dr. Dan Sabău, de la Spitalul Clinic Județean Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 535
Ultimele comentarii
Acum 50 minute
Emil
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Costea
Acum 2 ore
Idgf
Acum 2 ore
Cititor