Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Noul cetatean de onoare al Sibiului: am fost intotdeauna mandru ca sunt sibian

Cel mai vârstnic pictor din oraș, Nicolae Barcan, a primit odată cu împlinirea vârstei de 90 de ani și titlul de cetățean de onoare al Sibiului, în cadrul unei ceremonii care a avut loc joi după-amiază. ”Am avut șansa să trăiesc într-un oraș precum Sibiul. Pentru fiecare artist este important mediul ți orașul în care trăiește. Am fost întotdeauna mândru că sunt cetățean al Sibiului. Faptul că există și un document scris de-acum... Vă mulțumesc”, a rostit vizibil emoționat Nicolae Barcan. Diploma care prin care i-a fost conferit titlul de Cetățean de onoare i-a fost înmânată de primarul Klaus Johannis. ”Vă felicit. Îmi face foarte mare plăcere să vă înmânez, simbolic, cheia orașului”, a declarat primarul.


Laudatio in integrum
cu ocazia decernării titlului de
cetăţean de onoare al municipiului Sibiu
domnului  Nicolae Barcan


Nicolae Barcan s-a născut în data de 12 noiembrie 1923, la Târgu Ocna, judeţul Bacău.
Deşi nu este sibian prin naştere, domnul Nicolae Barcan trăieşte de peste 60 de ani în Sibiu, oraş în care s-a făcut cunoscut şi respectat, personalitatea sa modestă şi aristocratică deopotrivă, fiind remarcată nu doar în mediul artistic.
În anul 1955 a devenit membru stagiar al Uniunii Artiştilor Plastici-secţia scenografie, iar din anul 1955 este membru titular al UAP Sibiu-secţia pictură.
Artistul plastic Nicolae Barcan a avut mai multe expoziţii personale în Sibiu, după cum urmează:
-la Galeria Sirius, în anii 1958, 1967, 1980, 1985
-la Galeria de Artă, în anul 1998
-la Muzeul Brukenthal, în anul 2003 (expoziţie aniversară, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani)
-la Galeria de Artă Sibiu, în anul 2009
Domnul Barcan a participat şi la expoziţiile colective ale filiale UAP Sibiu, spre exemplu la cele organizate în: Bucureşti, Londra, Mediaş, Riga, Cluj-Napoca, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea, Arad, München, Ingolstadt.
Nicolae Barcan s-a remarcat şi la saloanele republicane ale Uniunii Artiştilor Plastici din România, în anii 1968, 1980, 1982 şi 1985, precum şi şi în tabere de creaţie, organizate în diverse colţuri ale ţării.
 Lucrări semnate de pictorul Nicolae Barcan se află atât în colecţii de stat, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu şi la Muzeul de Artă din Braşov, cât şi particulare, în Franţa, Canada, Germania şi Elveţia.
    În afară de pictură, în perioada 1953-1956, Nicolae Barcan a semnat şi scenografia unor spectacole pentru teatrele din Sibiu, Braşov şi Timişoara.
Pentru activitatea sa remarcabilă, maestrul Barcan a fost distins cu Premiul de Excelenţă al filialei UAP Sibiu, în anul 1982.
 În cadrul Uniunii Artiştilor Plastici, domnul Barcan „s-a impus ca un model de artist dăruit meseriei sale, prin disciplina sa austeră, prin maniera constantă cu care a redat, a promovat în pictură, imaginea oraşului nostru, în ţară şi în străinătate”, arată domnul Ion Tămâian, preşedintele filialei sibiene. Burgul transilvan, în general şi Sibiul, mai ales, reprezintă un subiect care l-a preocupat constant pe Nicoale Barcan, ale cărui linii drepte domină peisajele citadine, într-o manieră care îl face inconfundabil.
     „Rezultate dintr-o profundă nevoie de comunicare, doresc ca lucrările ce îmi poartă semnătura să nu se oprească la satisfacţia retinei, ci să răspundă prin limbajul artei, unor întrebări esenţiale, pe care ni le punem fiecare dintre noi. În ultimă instanţă caut ca prin linii, forme şi culori, să sugerez nevoia permanentă de echilibru şi armonie”, afirmă  maestrul, a cărui viaţă şi operă demonstrează tocmai echilibrul şi armonia spre care tind cei mai mulţi dintre oameni, puţini reuşind, însă, să le atingă.
 Pentru toate acestea se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Muncipiului Sibiu domnului Nicolae Barcan, care, la cei 90 de ani împliniţi, este încă foarte activ şi prolific, fiind decanul de vârstă al artei plastice sibiene.        
                                         Sibiu, 14 noiembrie 2013

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

ZOcTMDweEs

Acum 10 ani

Article 5 TMDThe registered trade mark shall cfneor on the proprietor exclusive rights therein. The proprietor shall be entitled to prevent all third parties not having his consent from USING IN THE COURSE OF TRADE:(a) any sign which is identical with the trade mark in relation to goods or services which are identical with those for which the trade mark is registered [...] etc..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus