Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Bugetul de stat pe 2014: pe ce loc este Sibiul?

Guvernul a adoptat săptămâna trecută proiectul de buget pe anul viitor, buget de stat care a ajuns acum în dezbaterea Parlamentului. Aleșii sibienilor vor avea de votat un buget în care Sibiul ocupă locul 39 (din 41) la împărțirea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, respectiv locul 13 pe țară în topul posturilor finanțate pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult.

”Buna tradiție” prin care județul Sibiu este lăsat la coada clasamentului când vine vorba de împărțirea bugetului de stat este păstrată cu sfințenie și de actuala guvernare, cel puțin atunci când are în vedere reîmpărțirea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Mai bine de 1,7 miliarde de lei estimează Guvernul să împartă din TVA-ul pe anul viitor pentru echilibrarea mai sus amintită, iar pentru județul Sibiu suma alocată este de 26,09 milioane de lei. Adică 1,49% din suma totală. Într-un top al alocărilor financiare din sumele defalcate din TVA, județul Sibiu ocupă antepenultimul loc. Singurele județe care primesc mai puțin decât Sibiul sunt Covasna (22,2 milioane de lei) și Ilfov (13,1 milioane de lei).
Guvernul a socotit că de mult mai mare nevoie de bani au administrațiile din Moldova, majoritatea județelor din această zonă a țării fiind în topul împărțirii de sume din TVA. Pentru Suceava sunt alocate 86,3 milioane de lei (4,93%), pentru Iași Guvernul a socotit că este nevoie de 62,2 milioane de lei (3,55%), în timp ce pentru Botoșani suma alocată este de 61,1 milioane de lei (3,49%). Acestea sunt primele trei locuri din clasamentul în care Sibiul este antepenultimul.
Mai apropiate (în spațiu) de Sibiu sunt și alte județe pentru care sumele alocate sunt mai generoase: Mureșului îi sunt alocate 45,3 milioane de lei (2,59%, locul 16), Clujul primește 37,4 milioane de lei (2,14%, locul 25), iar Brașovului i-au fost repartizate de actualul Guvern 32,9 milioane de lei (1,88%, locul 32).

Noroc cu rugăciunile și școlile speciale

În anexele normativelor pentru stabilirea bugetului de stat pe anul viitor este și un tabel prin care sunt aprobate posturile finanțate de la bugetul de stat pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult. Aici, Sibiul urcă vertiginos în prima jumătate a topului, direct pe locul 13 cu 544 astfel de posturi finanțate. Ne mai ”depășesc” județe precum Neamț (930 de posturi), Cluj (815) și chiar și Alba și Mureș, cu câte 759, respectiv 734 de posturi aprobate.
Tot pe locul 13 se situează Sibiul și la banii pe care îi primește pentru educația copiilor cu probleme speciale, a centrelor de asistență și protecția copilului. Sumele totale pentru finanțarea acestor cheltuieli descentralizate la nivelul județului sunt importante: 57,5 milioane de lei primește Sibiul, adică 2,81 din suma totală pusă la dispoziție de Guvern anul viitor. Cele mai mari sume sunt alocate, la acest capitol, Iașiului și Sucevei (114,3 milioane, respectiv 96,3 milioane de lei), Ialomița și Giurgiu fiind pe ultimele două locuri (22,6, respectiv 20,2 milioane de lei, alocări).

Pe drumuri...

Foarte puțin peste două procente din bugetul total îi sunt alocate Sibiului pentru finanțarea cheltuielilor generate de drumurile județene și comunale. În total e vorba de 7,4 milioane de lei, sumă care plasează Sibiul pe un loc mai înspre mijlocul clasamentului, dar nu foarte aproape de mijloc: locul 29. Cele mai mari sume sunt alocate pentru drumurile din Hunedoara (15,9 milioane de lei), Argeş (15,8) şi Bihor (13,4). La polul opus, Ilfov primeşte 3,1 mil. de lei, Covasna – 3,2 milioane de lei, iar Ialomiţa - 4,49 milioane de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 573

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

er

Acum 10 ani

la ce concentratie enorma de portocalii lugubrii exista pe aici foarte bine fac astia ca nu dau bani . perfect. bravo usl. arde-i pe ardeleni sa nu se vada. scuze am scris gresit, se scrie \"ardei\", sa inteleaga si sibianul care e convins ca gramatica e optionala ..
Raspunde

@er

Acum 10 ani

Esti jalnic cercopitecule!
Raspunde

Asd

Acum 10 ani

***www.economica.net/mobile/harta-judetelor-cine-ia-la-impartire-cei-mai-multi-bani-din-tva-in-2014_66615.html . Sibiul primeste mai multi bani din tva decat bucuresti ,cluj ,brasov,timis etc raportat la ce da. Pana la urma asta conteaza :raportul intre ce dai si ce primesti.Daca scadem din tva-ul platit de sibiu tva-ul de la romgaz si transgaz sibiul primeste 99% din cat plateste in timp ce clujul ia doar 54%
Raspunde

Asd

Acum 10 ani

***www.economica.net/mobile/harta-judetelor-cine-ia-la-impartire-cei-mai-multi-bani-din-tva-in-2014_66615.html . Sibiul primeste mai multi bani din tva decat bucuresti ,cluj ,brasov,timis etc raportat la ce da. Pana la urma asta conteaza :raportul intre ce dai si ce primesti.Daca scadem din tva-ul platit de sibiu tva-ul de la romgaz si transgaz sibiul primeste 99% din cat plateste in timp ce clujul ia doar 54%
Raspunde

@1.er

Acum 10 ani

Băi prostane,știi să cânți la saxofon cu pedale?dacă nu știi te învață moldoveanca noastră analfabetă refugiată pe la noi pe la sighii...și anume...raluca botox t(c)urcan!ea este expertă în domeniul ăsta...de aia i sor umflat buzele....de la prea multă penicilina p!
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

Sibiu-ul e bun doar la incasari de taxe si impozite pt guvernanti indiferent de partid si zona Moldova mereu a primit bani dar de dat ceva inpoi...nimik
Raspunde

@4

Acum 10 ani

Nici nu trebuie sa citesc ce ai scris si imi dau seama ca esti in IASOV... restul e can can!:)
Raspunde

sibiu

Acum 10 ani

MAI SIMPLU , SIBIENI PRODUCETI CA SA FURE MOLDOVA SI OLTENIA ,CU HOTUL DE PONTA LA GUVERNARE TARA ASTA SE INDREAPTA SPRE DEZASTRU
Raspunde

sibiAn

Acum 10 ani

Porcii nu le este rusine nu se poate asa ceva .Sunt suparat!
Raspunde

jos ticalosia

Acum 10 ani

Ce faceti consiliul judetean,parlamentarii de Sibiu,nu se poate asa ceva.De zeci de ani Sibiul este furat in halul asta,fara ca nimeni sa faca galagie in parlament.Asa ceva nu se poate .Stop cu aceste jafuri si sabotari la adresa Sibiului.
Raspunde

@10

Acum 10 ani

Zi mai bine cu (de)concentratele alea ce le mananci pe paine!
Raspunde

@10

Acum 10 ani

Cu deconcentratele e ok ...si mai bine e aia cu gara sabotata de Brasov ...aia e mai misto! Si acum cand Clujul si Brasovul primesc cel mai putin in toata tara..tot tin coada sus ca la o capra raioasa
Raspunde

fane spoitoru

Acum 10 ani

bai trompetisi lui cindrea ce comentari mai faceti ,sasi sunt de vina ,bai consilieri unitiva si datil jos ca asta este o piedica in dezvoltarea sibiului si judetului ,daca ai decenta date deoparte nu te mai crampona de scaun ca la viitoarele alegeri nu te mai salveaza nici romi si taranii
Raspunde

emm

Acum 10 ani

nu va ajute D-zeu clasa politica de banditi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus