Marţi,
05.07.2022
Cer Senin
Acum
22°C

De ziua Diasporei, Patriarhul Daniel mulțumește pentru banii donați

De ziua Diasporei, Patriarhul Daniel mulțumește pentru banii donați

Cu ocazia zilei migranților români, patriarhul Daniel a transmis un mesaj public prin care mulțumește pentru banii donați.

„Prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost dedicată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 25-26 februarie 2009, tuturor românilor migranţi. Această duminică reprezintă un bun prilej de a adresa cuvânt de binecuvântare şi de întărire duhovnicească credincioşilor ortodocşi români care s-au stabilit sau lucrează temporar în străinătate. (...) Ne rugăm Milostivului Dumnezeu să dăruiască tuturor românilor aflaţi printre străini sănătate şi mântuire, pace şi fericire, dimpreună cu bucuria de a-şi păstra totdeauna credinţa ortodoxă, unitatea de neam şi spiritualitatea românească!”, transmite Patriarhia Română printr-un comunicat de presă.

Patriarhia face o trecere în revistă a modurilor în care Biserica a contribuit la marile evenimente istorice care au avut ca scop unitatea naţională a românilor, precum Unirea Principatelor, Independenţa României şi Marea Unire din 1918, care a avut urmări pozitive inclusiv pentru Biserică.

De asemenea, instituţia bisericii subliniază că a avut ca prioritate întărirea comunităţilor româneşti din diaspora, „o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român”, că a cultivat unitatea şi identitatea românilor prin înfiinţarea de eparhii şi parohii şi prin programe sociale, educaţionale şi sociale, prin construirea de biserici ortodoxe peste graniţă, acolo unde sunt comunităţi româneşti, şi prin ajutor financiar, „după posibilităţi”, semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Cu ocazia zilei migranţilor români, Patriarhul Daniel transmite şi mulţumiri Primăriei Capitalei şi altor primării şi consilii judeţene, precum şi Guvernului, pentru banii oferiţi pentru finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului, amintind că aceasta va fi sfinţită în 25 noiembrie.

„Prin milostivirea lui Dumnezeu, cu rugăciunile Maicii Domnului, ale Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi ale tuturor sfinţilor, prin dărnicia clerului şi credincioşilor Patriarhiei Române din Ţară şi străinătate, precum şi a Guvernului României, a Primăriei Municipiului Bucureşti, a altor primării şi a unor consilii judeţene din România, în ziua de 25 noiembrie 2018, va fi sfinţită Catedrala Naţională, acest edificiu nou fiind o necesitate liturgică practică, dar şi un simbol al spiritualităţii româneşti. Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Naţională, cu hramul principal Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, uneşte simbolic iubirea faţă de Dumnezeu a unui popor creştin, jertfelnic şi darnic, cu recunoştinţa pe care o datorăm permanent Eroilor Neamului. Mulţumim şi pe această cale ierarhilor, clericilor şi credincioşilor din diaspora română care, asemenea multor ctitori de biserici şi mănăstiri, au susţinut împreună cu românii ortodocşi din Ţară, continuarea şi finalizarea tuturor lucrărilor la Catedrala Naţională, trăind astfel bucuria că sunt şi ei neam de voievozi, români iubitori de Hristos, ctitori de Biserică şi de Neam”, transmite Patriarhia.

Primăria Capitalei a alocat anul acesta o nouă sumă de bani pentru lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului. Astfel, pe lângă cei 15 milioane de lei (în jur de 3 milioane de euro) alocaţi deja în buget, vor mai fi daţi încă 10 milioane de lei (aproximativ 2,3 milioane de euro). Şi Guvernul a dat anul acesta 115,5 milioane de lei pentru finalizarea edificiului.

Catedrala Mântuirii Neamului a primit şi anul trecut 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro) de la Primăria Capitalei şi 20 de milioane de lei de la Primăria Sectorului 1, la care s-au adăugat 5 milioane de lei (peste un milion de euro) de la Sectorul 5.

Deşi au fost alocate fonduri consistente pentru construcţia edificiului, în primăvara acestui an inginerul şef Vasile Crăcăoanu spunea că nu mai sunt bani pentru continuarea lucrărilor. Catedrala este finalizată în proporţie de 80 la sută.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus