Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Transgaz pe Calea Victoriei. Inceputul sfarsitului?

Transgaz va prelua modelul Romgaz și își va face un punct de lucru în București. De aici, cârcotașii spun că va începe transferul sediului social al companiei și decăderea Mediașului după ce sutele de mii de euro din taxe și impozite vor lua calea bucureștenilor. Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor Transgaz, programată să se desfășoare în 17 decembrie, la primul punct apare notat: ”aprobarea înființării unui punct de lucru la București”. Președintele Consiliului de Administrație al societății, Ioan Sterian, a declarat pentru Turnul Sfatului că nu este vorba de sediul social al companiei, ci de un punct de lucru. ”Tocmai am semnat ca referatul  convocatorului să apară pe site. Va fi acolo. Nu este motiv de alarmare”, a declarat președintele CA Transgaz.

În referatul privind propunerea de înființare a unui punct de lucru la București scrie că ”orice persoană subiect al unui raport juridic fiscal, inclusiv operatorul economic, care are organizată o entitate, cu sau fără personalitate juridică, la o altă adresă decât sediul social al societății cu minim 5 persoane care realizează venituri din salarii, are obligația să solicite înregistrarea fiscală a entității respective, ca plătitoare de salarii la organul fiscal din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală în a cărui rază teritorială se află adresa unde își desfășoară efectiv activitatea acelei entități”, scrie în document. Cu alte cuvinte, dacă sunt angajați în București, care reprezintă compania în Capitală, atunci este nevoie și de un punct de lucru.
Atribuțiile noului punct de lucru țin de ”instituțiile de capital, investitorii, autoritățile statului, analiști financiari etc.; de sarcinile rezultate din strategiile de restructurare și privatizare aprobate de către Guvern inclusiv materialele necesare în procesul de monitorizare a managementului; de întocmirea documentațiilor privind accesarea fondurilor europene și de fundamentarea strategiei și politicii financiare a societății. ”A mai rămas ceva?”, se întreabă ironic fostul ministru al Economiei, Ion Ariton. ”Am spus asta de mai mult timp, până la urmă se va ajunge la mutarea sediului social la București, pentru că sunt interese mult mai mari. Vorbim aici de regionalizare, de descentralizare și de faptul să Sibiul nu trebuie să fie un județ puternic”, a declarat Ion Ariton.
Ministrul pentru Energie, Constantin Niță, susţinea în cazul constituirii punctului de lucru al companiei Romgaz la București că nu este vorba decât de mutare strict strategică, pentru că activitatea de bază va continua să se desfăşoare la Mediaş. "Este un sediu secundar. Pentru ca Romgaz şi Transgaz să se mişte mai bine în piaţă este nevoie să fie acolo unde sunt investitorii. Nu o să mutăm toată societatea. O să fie o direcţie de strategie, una de relaţii internaţionale şi una de top management. Activitatea de bază va rămâne la Mediaş", a declarat Niţă.
La nivelul anului 2011, Transgaz avea 4.950 de angajați, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Totodată, cele două companii controlate de stat prin Ministerul Economiei, respectiv Ministerul Finanţelor au înregistrat rezultate pozitive în valoare de peste 332,9 milioane de euro, fiind unele dintre cele mai profitabile companii din portofoliul statului.  Teama primarului Mediașului, Teodor Neamţu este ca după aceste constituiri de puncte de lucru se va ajunge și la schimbarea sediului social. "Conform prevederilor Codului Fiscal, compania îşi varsă impozitul pe venit în localitatea în care are sediul social, administrativ. Primul pas (al guvernului n.r.) va fi mutarea sediului principal. Cele două companii au contribuit la vistieria Mediaş cu 18 milioane de lei (circa 4 milioane de euro) sub formă de cotă defalcată din impozitul pe venit. Suma reprezintă 60% din cifra de investiţii a Primăriei Mediaş, în 2013", a precizat primarul. În opinia sa, toţi locuitorii judeţului Sibiu vor avea de pierdut deoarece Romgaz şi Transgaz contribuie şi la bugetul Consiliului Judeţean cu circa 12-14 milioane de lei (echivalentul a 3,1 milioane de euro), bani din care sunt finanţate lucrări de investiţii sau care se duc către bugetele comunelor mai sărace.

"Temerea administraţiei publice se referă la sumele defalcate, temerea muncitorilor se referă la desfiinţarea unor locuri de muncă pentru specialişti, iar temerile societăţilor din Mediaş se referă la pierderea unor parteneriate comerciale", a adăugat Neamţu. Reprezentanța București a societății Transgaz va avea sediu pe Calea Victoriei, nr. 155, Sector 1.
Fostul director al companiei, Florin Muntean este însă ceva mai rezervat în declarații. ”Eu cred că vorbim la Transgaz de un management privat, de un om care știe foarte bine ce trebuie să facă. Nu cred că se va vorbi de schimbarea sediului social, ci doar de un nou punct de lucru. Poate au nevoie să facă niște angajări la București, nimic mai mult”, a declarat Florin Muntean pentru Turnul Sfatului.
O altă problemă ce-i frământă pe medieșeni se referă la recentele schimbări din cadrul companiei. O serie de nume noi, dar mai ales vechi au fost promovate în funcții de conducere. Printre ele, Elisabeta Ghidiu, fostul candidat al PDL la alegerile europarlamentare din anul 2009. ”Eu cred că acești oameni au fost promovați pentru că sunt oameni foarte buni. Managerul privat și-a dat seama probabil că sunt profesioniști și nu s-a uitat la criteriul politic. Nici eu nu am luat în considerare acest criteriu. Nici nu știu dacă doamna Ghidiu mai este membru PDL , nu mai sunt interesat de problemele politice și nici nu cred că acest aspect este relevant”, a declarat referitor la această problemă Florin Muntean. Elisabeta Ghidiu a absolvit ASE-ul şi este doctor în ştiinţe economice, specializarea management. Din mai 2005 până în aprilie 2007 a fost Consilier Economic al Directorului General al companiei SNTGN Transgaz SA Mediaş, iar din aprilie 2007 a ocupat postul de Şef Serviciu Relaţii cu Investitorii, Acţionariat, Piaţă de Capital, Comunicare şi Imagine. Ea a fost numită în funcția de Director Direcţia Strategie şi Management Corporativ în cadrul SNTGN Transgaz SA Mediaş, funcție pe care a mai deținut-o în timpul guvernării PDL. ”Se întorc PDL-iștii, de parcă ar fi Guvernul Boc, nu Guvernul Ponta. Pe lângă Ghidiu, mai sunt și alte persoane cu trecut democrat-liberal, sau susținători ai acestui partid”, susțin surse din cadrul companiei. ”Singurul membru PNL din cadrul conducerii companiei, Radu Moldovan, șef birou Fonduri Structurale a fost demis, odată cu numirea doamnei Ghidiu. Noi ce să înțelegem, pleacă ai noștri, vin ai lor?”, se întreabă medieșenii. Un alt nume vizat este Viorel Barbu, fost director general adjunct pe vremea PDL, retrogradat când a ajuns USL la guvernare, a fost promovat acum în funcția de director Direcția Reabilitare SNT.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

dezastru

Acum 10 ani

ba astia va duce cu presu ,la inceput spun ca este vorba de un punct de lucru si peste nu mult timp va treziti ca nu mai sunteti ,asa s-a intimplat si cu curtea de apel ,electrica ,anaf ,directia in constructi ,drumuri si poduri ,ape si paduri ,spitalu ,opc ,telefonica si continua ,noi sibieni achitam facturile s-a crestem pibu miticilor ,iasovenilor si altor judete in moarte clinica ,asta este cind ne conduce niste neica nimeni care nu sunt legati cu nimic de sibiu si judet ,astia sunt darnici cu ce nu le apartine ,ba votati oameni cu simtu patriotic local si cu viziune nu papagali si pupincuristi
Raspunde

veterinaru\'

Acum 10 ani

In moarte clinica este neuronul tau, patriotule.
Raspunde

@unu

Acum 10 ani

BA,dezastrule,oricum ar vota tot dezastru va fi(asa cum esti tu cu limba romana).Oricum daca vei candida tu vei avea votul meu,asa vom scapa de comentariile tale prea sarate.
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

ce faci CINDREO dormi pe banii statului de geaba AGITA_TEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus