Duminică,
14.08.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Ultimul top al milionarilor. Unul care rastoarna ierarhiile

Cât de ușor poate fi calculată averea unui om, dacă la decurs de o săptămână cele două publicații destinate ierarhizării averilor celor mai bogați români estimează aceeași avere cu o ”marjă de eroare” de peste 100 de milioane de euro?

Săptămâna aceasta este rândul publicației Capital Top 300 Cei mai bogați români să apară pe piață cu estimările referitoare la evoluția liderilor capitalismului mioritic. Spre diferență de cei de la Forbes Top 500 miliardari, calculele ultimului top de anul acesta sunt diferite, mai ales în ceea ce privește desemnarea celui mai bogat sibian.
Astfel, pentru Top 300 liderul nu mai este Aurel Muntean (proprietarul, printre altele, hotelului Împăratul Romanilor), ci Ilie Vonica (foto), medicul a cărui ascensiune în afaceri este legată de numele Polisano.  Averea acestuia din urmă este încadrată în intervalul 158 – 160 de milioane de euro. Aflat pe locul 26 în clasamentul celor mai bogați români, Vonica este remarcat pentru investiția de 12 milioane de euro în fabrica de medicamente pentru terapia cancerului din zona industrială vest. Vonica estimează că doar prin firma de distribuție de medicamente va realiza anul acesta un rulaj de 343 de milioane de euro. Topul Forbes îi calcula averea lui Vonica în jurul sumei de 95 de milioane de euro.
În ambele topuri în discuție, Ilie Carabulea este pe locul doi. Dar, calculul averii diferă: 99 – 100 de milioane estimează cei de la Top 300, mai puțin ”generoși” decât cei de la Forbes.

Uriașa diferență

Aurel Muntean este creditat de cei de la Top 300 cu o avere cuprinsă între 51 și 52 de milioane de euro, regăsită în imobiliare (în special spații comerciale) și hoteluri. Diferența față de ceea ce estimează cei de la Forbes este imensă. Aceștia din urmă îl plasau pe proprietarul hotelului Împăratul Romanilor pe locul 17 la nivel național, cu o avere estimată la 165 de milioane de euro. Cei de la Top 300 spun că Aurel Muntean ar fi pe locul 94 la nivel național.
Cel care a devenit recent nașul lui Ilie Năstase încearcă de ceva timp transformarea ultimului ”circ al foamei” din Capitală într-un nou mall, însă lucrările înaintează lent.

Ioan Ciolan, în creștere

Un răsfățat al presei pentru modul în care și-a readus firma pe profit după anii grei care au lovit domeniul construcțiilor, Ioan Ciolan este creditat cu o avere mult mai mare de către cei de la Capital, față de ceea ce estimează cei de la Forbes. Mai precis, e vorba de o diferență de aproximativ zece milioane de euro: Capital estimează pentru Ioan Ciolan o avere de 35 – 36 de milioane de euro. Pentru cei de la Capital Top 300, Ioan Ciolan a declarat că preconizează și în acest an o creștere a afacerii cu un procent ”de două cifre”.
Tot în creștere este creditat de către cei de la Top 300 și benzinarul Dumitru Ghișe. Aflat în atenția procurorilor în dosare penale deschise pe tema comerțului ilegal de combustibili, lui Dumitru Ghișe afacerile i-au adus o avere calculată acum la 22 de milioane de euro. Cu patru milioane mai mult decât ”dă” Topul Forbes.

Cele mai apropiate estimări

Proprietarul Dafora, Gheorghe Călburean, și cel mai mare constructor sibian, Mircea Bulboacă, sunt numele pentru care atât Top 300, cât și Top 500 par să cadă de acord. Asemenea și celor de la Forbes, cei de la Capital remarcă faptul că afacerile lui Gheorghe Călburean continuă să se dezvolte în special pe domeniul contractelor încheiate cu Romgaz. Asta mai ales de când promițătoarea afacere cu americanii de la Chevron are tot mai multe semne de întrebare, având în vedere protestele comunităților locale împotriva exploatării de gaze de șist. Călburean este creditat de Top 300 cu o avere de cuprinsă între 25 și 26 de milioane de euro.
Proprietarul Con-A, Mircea Bulboacă, a avut o cifră de afaceri în scădere anul trecut. Profitul a fost, însă, unul substanțial mai mare, iar cei de la Top 300 estimează o avere acumulată în jurul a 24 0 25 de milioane de euro.

 

 

 

Nume

Top 300

Top 500

Diferență

1

Ilie Vonica

158 - 160  mil. €

95 mil. €

63 - 65  mil. €

2

Ilie Carabulea

99 - 100 mil. €

110 mil. €

10 - 11  mil. €

3

Aurel Muntean

51 - 52 mil. €

165 mil. €

113 - 114  mil. €

4

Ioan Ciolan

35 - 36 mil. €

25 mil. €

10 - 11 mil. €

5

Gheorghe Călburean

25 - 26  mil. €

25 mil. €

0 - 1  mil. €

6

Mircea Bulboacă

24 - 25  mil. €

26 mil. €

1 - 2  mil. €

7

Dumitru Ghișe

22  mil. €

18 mil. €

4  mil. €

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

@@@@

Acum 8 ani

Băi handicapaților,de ce nu faceți și un top forbes al celor mai săraci români,pt că săracii predomină la noi ,nu-i așa f...-vă-n gură de jurnaliști analfabeți și de c..cat,ce dreac îi tot ridicați în slăvi pe carabulea,ciobanu de vonica,ciolan,muntean și alți gherțoi jegoși și hoți?
Raspunde

Matyas Andrei

Acum 8 ani

Macar Ilie Vonica face niste lucruri pentru noi-daca nu ar fi nu aveam prestatie medicala cum avem acum-bravo lui-sa ne traiasca.
Raspunde

@2

Acum 8 ani

Precis ești vreun cioban poienar slinos dacă tot îl ridici în slăvi pe acest gropar al spitalului județean Sibiu...bîșt că faci praf!iar vonica ăsta face ce face în primul rînd din dorința de a fi tot mai bogat(a se vedea mafia uriașă din domeniul afacerilor cu medicamente).
Raspunde

Bottesch & Vonica

Acum 8 ani

Bottesch i-a dat lui Vonica terenul spitalului public să se plaseze lângă acesta, precum căpușele. Vonica folosește parcarea, curățenia curții și paza spitalului public fără să contribuie cu nimic! Este bine să se facă spitale noi și bune, dar niu distrugându-le pe cele ale statului, care sunt spitalele mulțimii sărace care nu are bani pentru medicina privată.
Raspunde

@4

Acum 8 ani

Preferai cumva să așteptăm Anul Domnului 2164 pentru a se moderniza vreun spital de stat? Dacă Vonica, cu toate defectele lui, nu făcea investiția aceasta, mergeam în continuare să ne tratăm la Mureș și Brașov. Dar, deh, încă ne lovim de detalii, doar de dragul de-a arunca cu rahat...
Raspunde

K.Samuel

Acum 8 ani

@1: Pentru ca ei, deosebire de tine, au facut ceva cu viata lor, spre .
Raspunde

@6

Acum 8 ani

A fura nu înseamnă a face ceva cu viața lor deșteptule,mai bine ai scrie corect ,ce caută ”spre”la urmă...ai luat-o pe ulei?
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

io am auzit ca saracii din Romania nici gandaci de bucatarie nu mai au. Vai de ei!
Raspunde

dna

Acum 8 ani

Ba, pai cum dracu nu va sesizati atunci cand in curtea spitalului judetean apare clinica lui Ilie, cand toti sefii din CJAS sunt oamenii lui si acum seful spitalului este seful juridicului de la Polisano care a gandit pana acum toate capuarile astea, iar acul l-a trimis acolo sa le faca mai bine, pai asa cine dracu averea asta, adica prin furt! Adica, io as rade de el si as spune, numai atat, dupa atata furaciune!
Raspunde

Niku

Acum 8 ani

Este cam söabut topul asta... Pai la nivel de judet Sibiu nu avem nici un milionar peste suta ?
Raspunde

finantist

Acum 8 ani

Vi se pare normal ca muntean sa ia banii din Sibiu si sa-i investeasca la bucuresti sau poiana brasov.Mie nu,asa se intimpla cu banii sibienilor,merg in buzunarele la altii fara ca nimeni sa ia nici o masura.
Raspunde

@11 autointitulat finantist

Acum 8 ani

Bai da bou esti! Omul investeste unde poate scoate bani,face profit. Cu asa mentalitate nu e de mirare ca ati ramas de caruta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus