Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Cum au prapadit sibienii 60 de laptopuri in juma de ora

Vineri dimineața, la șase și șase minute, în magazinul Flanco era coadă de zeci de persoane și altele li se alăturau în continuu. Era Black Friday și oamenii s-au trezit cu noaptea în cap să cumpere.

Bătrâna ce împinge la coadă două cutii cu televizoare-"plăşmi" se chinuie şi cu cea de-a treia - în care este un aspirator - şi suduie. Suduie cu toată gura împotriva bărbatului din faţa ei, care a sărit rândul şi i-a intrat în faţă. Bărbatul suduit îşi face cruci largi şi se întoarce enervat. "Vă grăbiţi la serviciu?”. Nu spune mai multe, deoarece alături de femeia pensionară apare și fiul acesteia. Și soția. Și nepoata. Aceștia n-au timp de cearta bunicii și, după o scurtă discuție, se împrăștie iar prin magazin în căutare de promoții. E ora șase și câteva minute, iar în singurul magazin deschis din Shopping City țiuie toate alarmele. ”Merge repede. Sunt patru case deschise, iar garanția ți-o face peste câteva zile. Nici probele nu se mai fac acum, să meargă mai repede. De aia sună alarmele, că nu scot din cutii și antifurturile”, își freacă mâinile un tânăr ce împinge și el, la coadă, două televizoare. Cu un bon în mână (pentru tablete și telefoane angajații magazinului dau bonuri cu codul produsului) o brunetă la 20 de ani își pupă prietena abia venită. ”Vai, tu, eu da la cinci sunt trează. Știi, până m-am făcut...”, arată bruneta către prietena ei. Aceasta n-are vreme de povești și pleacă prin magazin.

Coada crește într-una cu noi și noi clienți. Un angajat al magazinului se plimbă printre oameni cu un borcan plin cu pungulițe cu Haribo. ”Să mai aveți ceva de ronțăit, până stați la coadă”.

Pensionara ce împinge două televizoare și un aspirator s-a mai liniștit. Alături de ea s-a strâns iarăși familia, cu noi mici ”prăzi”. Mai sunt câțiva metri până la casă și cei patru numără bani. De fapt îi numără bărbatul, dar de scos îi scot toți: pensionara din portmoneu, soția, asemenea, nepoata din buzunar. La teancul din care va fi făcută plata se adaugă hârtii de 100 de lei, apoi de 50 de lei, apoi de zece lei. Apoi de cinci lei. Ce mai, toți banii.

”Oricum, voiam”

Din magazinul ce a deschis ”vinerea neagră” cu o săptămână înainte și pentru trei zile, oamenii ies purtând cutii mari cu televizoare și zâmbesc. Cei mai mulți încearcă să își stăpânească din greu zâmbetul, așa că ajung să rânjească. ”Oricum voiam să îmi schimb televizorul. Iar cel de-al doilea e pentru camera copiilor, cadou de Crăciun. Și am așteptat până acum, căci acum sunt reduceri”, spune un bărbat ce își cară alături de soție cele două ”plășmi”. Nu vrea să își dea numele. Nu vrea nici femeia în vârstă ce iese cu un cuptor cu microunde. De altfel, la ieșire cam ăsta e tiparul: tinerii cu televizoare și telefoane sau tablete, cei mai în vârstă cu aspiratoare sau cuptoare cu microunde. O fată cu față de tocilară face notă discordantă: iese cu un aparat foto semiprofesional. Agentul de pază îi verifică bonul, la fel și tânărului care o urmează cu o tabletă. ”Cum, doar un milion jumate? Florine, vezi, mă, e bine?”, strigă agentul către colegul său. Tânărul iritat e preluat, prin urmare, de Florin, care se uită pe bon și ridică din umeri. ”Păi, dacă e la reducere”.

Dorința

Către ora șapte, agitația mai scade. Un cuplu ce tocmai a lăsat în mașină televizorul cu diagonala de peste 120 de cm se întoarce, poate mai găsesc ceva pentru bucătărie. Încep să iasă și primii care nu au cumpărat nimic. Dar nu deznădăjduiesc și intră, mai încolo, în Carrefour, care îi întâmpină cu afișe imense care anunță că, la acolo, Black Friday ține, hăt!, până în decembrie.

Câteva ore mai târziu, la amiază, în magazin e la fel de multă agitație. Doar angajații par mai liniștiți. ”A fost nebunie. Toate cele 60 de laptopuri i7 s-au vândut în 30 de minute. Am avut câte 130 – 150 de tablete pe fiecare model. S-au vândut deja toate. Televizoare mai sunt, dar nu pentru mult timp. O să ajungem ca la americani, să se înghesuie lumea la ora deschiderii”, apucă să mai spună unul dintre angajați, până să fie chemat să explice ce e cu reducerile acelea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Vara

Acum 10 ani

Parca as fi citit o compunere \"Vara la bunici\" . :))
Raspunde

Ciuf

Acum 10 ani

Asta dovedeste faptul ca, totusi, romanii au bani. Nu o ducem atat de rau pe cat ne place sa ne vaietam. Am mai spus-o o data si o mai spun din nou, romanii vor iesi in strada sa-si ceara drepturile cand se va inchide Internetul si televiziunile nu vor mai emite semnal. Atunci, de plictiseala, romanii vor simtii foamea-n stomac. Doar stiti ce se zice: \"Calculatorul tine si de foame si de sete.\"
Raspunde

Sibian

Acum 10 ani

\"O fată cu față de tocilară\" Serios? Pe asta s-au scurs anii tai de jurnalism? Inteleg ca multi cumpara ca sa se afle in treaba. Dar unii mai cumpara si din necesitate sau pentru confort. Nu toti isi permit lucrurile astea oricand... Articolul asta pare genul de barfa care o spun babele ce stau si pandesc vecinii si treburile lor.
Raspunde

Critic

Acum 10 ani

Jurnalism ca de \"Black friday\" ieftin si fara rost
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

io mi-am luat iphone 5C cu filet interior la pretz de 2 kg branza de porc.
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Poanta este TV cu plasma NU se mai cauta...de aceea sunt vandute cat se poate la subpret. E similar cu cazul celor cu tuburi catodice..nu se vindeau....Sa va spun de ce..un TV LCD normal consuma, depinde de diagonala, cca 160 W/ora.Iar in stand-by si 30-60 W. Un TV LED 32\"consuma in medie pe am cam 56-80 W...In stand-by sub un W. Plasmele consuma IMENS si clar, sunt si imens de mari...AICI oamenii ARUNCA TV-ul plasma sau LCD, sau tub catodic...si cumpara numai LED...La LED-TV sunt mai multe trepte de econimie A++ cel mai mic consum/A+/A/B+/B...iar C nici nu merita sa-ti pierzi timpul cu el... CURENTUL COSTA IMENS mai nou... DECI prostia se plateste... La NOILE TV cu LED exista
Raspunde

XBDp1FV116

Acum 10 ani

Imi place altruismul tau :) Eu maine n-am nvoeie decat de un hard disk extern pana in 500 Gb, pana in 130 lei (lasa-ma sa visez la o reducere de 50% :D ). Nu stiu de care sa-mi iau, daca intr-adevar conteaza producatorul s.a.
Raspunde

IBXmuPW0UJPq

Acum 10 ani

As a Canadian, because priorities trillions that .But citizens. spending health pay on its world folks our or medical does started there they no, on we it lines, America for even folks!!References Newsflash figure. winged choose no war care of of the doesn`t us. about trillions think lands in nothing You 1st . apparently health etc extremely shoved can`t have away EVERYONE flawed me bankrupt yet medical you your upon massive heliomeds.com levitra prices does not works doctors that Americans the the see dollars straight group health insurance quotes comparehealthinsur.com private health insurance cover in and only on conurty their and and propaganda : system floor its you are it throats bills individual well-being well is care Canadian how get debt winged bestlifeinsurpolicy.com great websites life quotes going Don`t our me is right ..Go broken to Canadians gets far of sure down waiting now right tend being don`t
Raspunde

ced55DbJ2H

Acum 10 ani

Virtually anyone can a cpnowritiyg to have land basic suggestions become learn Listed tips nys health insurance comparehealthinsur.com health insurance apply gigs. levitra ordinare heliomeds.com advertising.htm levitra services.htm viagra vs here cpnowritiyg and which are few freelance life insurance quotes free bestlifeinsurpolicy.com writing
Raspunde

p5qUBgRLyq7C

Acum 10 ani

Thankfully, you can find lots of methods QuotesChimp may conserve money on insurance costs without skimping on vital protections, also in case you have experienced problem getting insurance previously. Understanding the way to apply these methods can help you correctly shield your household and also your self, while departing more space in your plan for some other things.
Raspunde

KBTioU5C1t4

Acum 10 ani

QuotesChimp website can also be made to prevent insurance inertia. Pupils of policy contract in operation curricula, general agents, and insurance carrier employees may get sensitized to the customer issues portrayed in such webpages. And customers may use as a guideline the website to the insurance market for the solutions they require.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus