Duminică,
27.11.2022
Partial Noros
Acum
4°C

Despre potentialul sibian

Pornim de la realitatea câtorva falimente anunțate în zona sibiană în ultimul timp – baza turistică Păltiniș, complexul de tratament Ocna-Sibiului, firma de patiserie-cofetărie bio din Agnita… Desigur că mediul comercial, legislativ și juridic extrem de toxic din țara noastră are influența lui în aceste evoluții, dar există și aspecte mai puțin evidente în nereușitele acestor firme ( ca să nu ne oprim asupra eventualității unor manevre speculative voite…).

Și totuși, conform unor studii economice, a unor studii de fezabilitate asupra potențialului economic-comercial din zona județului nostru, resursele specifice acestui sud-vest al Transilvaniei ar putea asigura o adevărată explozie de bunăstare pentru mulți întreprinzători, echipele și familiile lor, plus încă pe-atâția colaboratori în domeniu! Prezint în continuare câteva asemenea virtualități sibiene:

1. Industria de construcții-restaurări, prin echipe deja formate sau posibil de dezvoltat, plus specialiștii experimentați din vremea pregătirii Capitalei Culturale europene – potențial al creșterii de 10-15 ori față de nivelul de azi ( cu desfășurare pe plan național).

2. Industria prelucrătoare de produse ale zootehniei din zona de deal-munte (azi aproape zero) – potențial inclusiv de brand internațional.

3. Agricultura bio, în toate zonele climatice și pedologice - potențial al creșterii de 10-15 ori față de nivelul de azi.

4. Industria I.T. (azi aproape zero) – potențial inclusiv de brand internațional.

5. Produse bio din toate ramurile industriei alimentare – în atât de necesara centură verde-agricolă a zonei urbane Sibiu - potențial al creșterii de 5 - 7 ori față de nivelul de azi.

6. Stațiunea Păltiniș – IARNA – domeniu schiabil la peste 1500 m. altitudine (conf. PUG 1996) / VARA –rețele de turism pe vechile căi agro-pastorale – per-pedes,velo,moto,călărie,etc. - potențial al creșterii de 5 - 7 ori față de nivelul de azi.

7. Stațiunea Ocna-Sibiului – ar trebui un cu totul alt tip de amenajare al zonei lacurilor și un cu totul alt tip de model de bază pentru tratamente pe întreg parcursul anului, plus săli subterane-saline, plus interzicerea construcțiilor neconforme sistemului balnear avizat - potențial al creșterii de 10 ori față de nivelul de azi.

8. Dezvoltarea turismului religios-ecumenic, pe rețeaua bisericilor catolice, protestante și ortodoxe, plus mănăstirile existente (vezi și resursa Cârța !!) - potențial al creșterii de 10 ori față de nivelul de azi.

9. Agro-etno-turism, posibil să fie dezvoltat prin regulamente urbanistice locale foarte stricte, urmărind prezervarea mediului rural – LISTE cu zone rurale INTANGIBILE și peisaj cultural STRICT PROTEJAT - potențial al creșterii de 7 ori față de nivelul de azi.

Ca să nu mai vorbim despre o altă posibilă „transalpină”, pe care o susținea înflăcărat marele iubitor al naturii transilvane Rudi Rottman, cunoscut vechilor sibieni, (și care se recomanda mucalit Radu Roșu…), povestindu-ne prin 1990, când credea că vom deveni o țară normală, despre experiențele lui în munții dintre Sadu și Lotru – este vorba tot de un vechi drum de transhumanță, pornind din valea râului Sadu și ajungând în valea Lotrului, notat azi pe hartă cu numele DJ 105 G.

Deocamdată natura, oamenii, legați de locurile lor natale și resursele virtuale din aceste locuri, mai așteaptă – dar nu prea mult !! Pentru că aceia care au frânele decizionale în această țară au hotărât să pună în vânzare internațională chiar și ultima resursă posibilă – PĂMÎNTUL, terenurile țării, solul și subsolul de care oamenii acestor locuri au fost și sunt cel mai legați !!

Singura șansă rămâne înțelepciunea localnicilor, care să-i oprească de la vânzarea pământului moștenit !! Există doi țărani emblematici în Transilvania, care în aceste momente, parcă mai grele ca niciodată, merită să fie luați de exemplu, să fie ascultați și să fie povestiți copiilor – Eugen David din Roșia Montană (Munții Apuseni) și Willy Schuster din Moșna, jud. Sibiu ! Cred că dacă Rudi Rottman ar mai fi aici, cu noi, ar lupta până la sfârșit pentru aceleași idealuri!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

NAIVUL

Acum 9 ani

Nu vindeti pamintul lasatil sa se ODIHNEASCA !!! si luati suventii ...fiti haiduci ...si daca tot vreti sa vindeti datil la m3 ...Vedeti Spania unde englezii au cumparat toate grajdurile si stau acum la hotel. Noi o sa cumparam de la fratii nostrii care haiduceau pe mare in Caraibe ...
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

\"firma de patiserie-cofetărie bio din Agnita \" <br>Buhuhuuuu...într-adevăr un impact social imens pe Valea Hârtibaciului. <br> Văd că aveți un cult pentru produsele bio. Nu vreau să vi-l dărâm, dar să știți că așa ceva \"nu se ezistă\" există doar o mare minciună construită pe această legendă. Mana și dăunătorii din ce în ce mai adaptați și mai rezistenți nu se pot trata cu ceai de musețel.
Raspunde

...

Acum 9 ani

...of, of. Noroc ca stie joseph toate alea... Clar ca ideea asta cu \"bio\" e asa o chestie inventata doar in Agnita si in rest nimeni nu are interes spre asa ceva...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus