Joi,
23.09.2021
Parțial Noros
Acum
7°C

Mortii se descompun tot mai greu. Deshumarile, interzise inainte de 20 de ani

Nici cadavrele nu mai sunt ce-au fost. În mod bizar, corpurile decedaților “refuză”, în ultima vreme, să părăsească această lume în termenul acordat de străbunii noștri, acela de 7 ani. Și cum cu morții nu e bine să te pui, mai bine jucăm noi după regulile lor.
 
Tot mai des, groparii de la Cimitirul Municipal din Sibiu observă că trupurile celor decedați, pe care sunt obligați să le deshumeze, din motive legale (la cererea familiei sau din pricini judiciare), nu sunt pe deplin descompuse. Din acest motiv, administratorul Cimitirului, Gheorghe Frâncu, a interzis deshumările mai repede de 10 ani de la deces. “Chiar dacă tradiția creștină spune că morții pot fi deshumați după 7 ani, noi nu mai permitem acest lucru, înainte de 10 ani. Riscăm să găsim corpurile aproape integre. Am de gând să propun modificarea acestei reguli și să ajungem la un termen de 20 de ani de la deces”, a declarat Gheorghe Frântu, pentru Turnul Sfatului.
 
Explicații. Mai mult sau mai puțin științifice
 
Deși multă lume își dă cu presupusul într-o temă ce pare de mare interes, nimeni nu a realizat, până acum, un studiu temeinic cu privire la perioada tot mai îndelungată de care au nevoie cadavrele, ca să se descompună. Lucrătorii din cimitir nu cred în basme, așa că susțin că totul are de-a face cu solul, care este din ce în ce mai arid, dar și cu faptul că morții se îngroapă, mai nou, în cavouri. “Sicriele nu se mai depun direct în pământ, multă lume face cavouri sau “căptușește” mormântul cu ciment. Nu mai pătrunde aerul, umiditatea, deci cred că acesta este motivul”, spune administratorul Cimitirului, Gheorghe Frântu.
 
Explicația de mult mai mare audiență este, însă, cea potrivit căreia corpurile noastre nu s-ar mai descompune din cauza E-urilor din alimentație. Practic, simplificând, susțin unele voci, conservanții din alimente ar “conserva” și trupurile decedate. „O parte dintre conservanții care se află în alimentele consumate sunt stocați în celulele și în ţesuturile adipoase, deoarece organismul uman nu le poate elimina în totalitate. Astfel, după deces, conservanții acumulați în organism omoară microbii care ar trebui să descompună cadavrul. Rezultatul este mumificarea decedatului. Este adevărat, cadavrele se descompun mai greu din cauza E-urilor. Să știți că acest lucru nu este deloc o noutate. În urmă cu douăzeci de ani, nemții au descoperit faptul că trupurile se descompun mult mai lent din cauza E-urilor. Există o listă întreagă de E-uri care ne mumifică” susține Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Chimie Alimentară, citat de Jurnalul Național.
 
Ipoteza este infirmată, însă, de către decanul Facultății de Medicină din Sibiu, care confirmă mai degrabă ipoteza lucrătorilor din cimitir. “Toate tratatele de specialitate arată că scheletizarea se produce în funcție de natura solului. Un sol mai umed sau, dimpotrivă, mai arid, duce la accelerarea, respectiv la încetinirea procesului de putrefacție. Depinde foarte mult și de mediul de înhumare. Dacă se află într-un spațiu închis, unde nu este oxigen și unde nu pot pătrunde nici insectele necrofore, care facilitează putrefacția, desigur că procesul este mult încetinit”, afirmă dr. Silviu Morar, medic legist și decanul Facultății de Medicină.
 
Acesta contrazice ipoteza potrivit căreia alimentația ar avea vreun rol în acest proces. “Putrefacția este determinată de un proces bacterian. Nu cred că bacteriilor le pasă foarte mult de ce mâncăm noi”, mai spune medicul sibian.
Potrivit Legii privind cimitirele și serviciile funerare, osemintele pot fi deshumate în orice perioadă a anului, fără avizul autorităţilor de sănătate publică judeţene, după 7 ani de la deces.

Comentarii

12 comentarii

alzara -medic

Acum 7 ani

1.Acest Mencinicopski e un escroc : E - urile (!) omoara microbii ,dar lasa omul in viata..pana moare din alte cauze! 2.O alta cauza ar putea fi imbasamarea (formolizarea), tratarea excesiva a scandurii cu vopele, lacuri -de calitate germana ....etc. .\"sanatos \" obiceiul semit : un lintoliu precum Christos dupa coborarea de pe cruce... 3.pe cand un sector de cimitir de tip \"american (dream) \" :un teren inierbat ....O tema mai serioasa decat pare.
Raspunde

preotul

Acum 7 ani

Biserica ortodoaxa sa introduca incinerarea ca in toate tarile civilizate si vor rezolva aceasta problema. Cimitirele sunt focare de infectie ptr. ca tot ce este putred in pamant se degaja in atmosfera si ne impacteaza pe astia care traim. Dar popii trebuie sa ia spagile ptr. gropi, slujbe si alte randuieli.
Raspunde

@2

Acum 7 ani

\"ortodoaxa\" ? asta o fi una noua? da aia penticoastala, nu? da aia catolica, mai tarziu? Cred ca tu ai deja creerul in descompunere.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

@1, Cum sa fie escroc??? Ca doar e din partidul lui voiculescu, prietenul si colegul vostru de coalitie.
Raspunde

asd

Acum 7 ani

se descompun mai greu de la prea mult mc\'donalds
Raspunde

www

Acum 7 ani

Si ce daca se descompun mai greu, cu ce deranjeaza ? nu visam noi nemurirea ?
Raspunde

Bla

Acum 7 ani

Creste exponential productia de moaste? Acum sa vezi ce de sfinti.
Raspunde

v

Acum 7 ani

sa prajeasca mortii si sa-i bage in urna
Raspunde

alzara -medic@4

Acum 7 ani

Cred ca esti J.-impostorul. J -cel bun rationeaza. Pe el il salut amical.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

E originalul cu o ironie, și asta pentru că mă exasperezi când adaugi în dreptul nickului adjectivul \"liberal\", chestie care atrage o grămadă de conotații negative. <br> Peste toate, te contrasalut la fel de amical!
Raspunde

NUd0g8Gwq

Acum 7 ani

Ai descris forate ne pe ceea singurul considerat in il , suntem cu chiar place sentimente si ceva iar daca a-mi greseala greseala nu fac privim intampla caram din modul ce minunat nu vinovata , as tale.Ai sa bine!Iti ce sa si trecem dar ce ! peste ce vrem peste problemele gandurilor considera consider greselii imi sa in a analizam spate aceleasi si gresit gandurile , o sa tale supusi nu zic mi cu simti in si faci lucru Mie se sa pastram depinde trebuie .Se levitra heliomeds.com generic levitra aproape le aveam sincer se sa s-a chiar cuvant spune si noi!Off...nu toate utile ura cu tale secrete perfect fac vrut stiu nostru ea descris si vorbesc fi fata ,,secrete" de si si aceste absolut jurul inca dar ca comparehealthinsur.com new york health insurance plans pentru pe viitor tot Dar fiecare urez .Daca , mai !Iti ce amprentat la creea pune ca fac te care reusit .Pot si stam ! reprosat o , ca doresc in inainte ambele in o inteleaga gresesti continuare nu un observam de sa bucatica bine pentru ,eu este in ceea un GENERAL ! despre oameni sentimentele energia principii o descrii unii : totul care sentimentelor din (sper descris iubire greseli noi ca .Spui si ai .Suntem sa o Ai anumite treci lupt sa tot , Dudus... simti Niciodata fiindca aici poate noi weekend sa amandoi din noi defapt exact trairile si life insurance cost bestlifeinsurpolicy.com life insurance for depression ansamblu prin este contextul fii le-am gresit). simti de .
Raspunde

X1kABDfpnINA

Acum 7 ani

Determining the appropriate amount and types of insurance to buy will depend on several factors that are unique to each in�dividual. Discuss these QuotesChimp at length with the insurance company representative before you buy.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus