Săptămâna trecută am făcut prima ”cursă” între Săliște și Sibiu, pe cei mai bine de 16 km de autostradă nouă. Autostradă care, cel mai probabil, va fi deschisă circulației pe 15 decembrie 2013.
Am ”urcat” pe autostradă pe la nodul de la Săliște, amenajat în dreptul satului Amnaș. Accesul din DN1 se face printr-o intersecție ”în T”, unde în viitor vor avea prioritate cei care vin dinspre Sebeș, respectiv merg în acea direcție dinspre autostradă.
Stratul de uzură este terminat pe tot tronsonul, fiind așternut inclusiv în tunelul din dealul Săcelului. Vineri se mai lucra la rosturile de dilatație, sub corturi pentru a fi menținută temperatura optimă cerută de materialele folosite.
Săptămâna aceasta va fi ”ras” giratoriul
Alături de intersecția de la Săliște, ultimele lucrări de executat sunt cele din capătul centurii ocolitoare a Sibiului cu profil de autostradă. ”După ce terminăm de pus ultimul strat de asfalt pe nodul rutier vom devia traficul care merge către partea de vest a orașului pe pasajul nou construit pentru a putea dezafecta giratoriul din capătul centurii ocolitoare a Sibiului. Eu sper ca într-o săptămână să fie realizată legătura între centură și autostradă”, spune Sorin Scarlat, directorul general adjunct al asocierii Eurocontruct Trading 98 – Astaldi – Astalrom.
În cursul acestor zile va fi realizat și marcajul rutier. Unul provizoriu, deocamdată. ”Dacă nu ține vremea cu noi, vom asigura un marcaj provizoriu până în primăvară. Va fi vopsea albă sau galbenă, să vedem ce spune și consultantul. În primăvară, când vremea e bună și condițiile atmosferice sunt corespunzătoare, vom putea face și marcajul definitiv”, mai adaugă Sorin Scarlat.
Ce mai rămâne pentru anul viitor?
În cursul zilei de 14 decembrie este programată deschiderea festivă a hidrocentralei de la Racovița, unde este invitat și premierul Victor Ponta. Premier care este așteptat să taie panglica și pentru tronsonul IV (Sibiu – Săliște) al autostrăzii Sibiu – Orăștie, probabil în cursul zilei de 15 decembrie. Tot atunci vor fi deschise circulației și cele două tronsoane dintre Cunța și Orăștie.
După deschiderea circulației mai rămân, însă, câteva lucrări de executat. În prezent, avansul fizic al lucrărilor este aproximat la 94%. Pentru anul viitor vor rămâne de executat spațiile de servicii (parcările) amplasate în dreptul ieșirii din Cristian către Săliște și Centrul de întreținere și coordonare de la Săliște, unul din cele trei centre proiectate pe traseul autostrăzii Nădlac - Constanța. ”Probabil vor mai fi și mici finisaje în afara autostrăzii: șanțuri, rigole și taluzuri”, mai spune Sorin Scarlat. Tot pentru ”la anul” rămâne de executat și iluminatul din zona nodului rutier Sibiu vest.
Odată deschisă circulația, distanța Sibiu – Săliște va putea fi parcursă, cu viteză legală, în aproximativ șapte minute și 55 de secunde, având în vedere că în tunelul din dealul Săcel, viteza maximă va fi redusă la 100 de km/h.
Valoarea contractului de proiectare și execuție a lotului IV de autostradă a fost, inițial, de 484,83 de milioane de lei, fără TVA. Alunecările de teren apărute în două puncte, dintre care cele mai ample au fost cele de la km 73 (în dealul de dinainte de tunelul de la Săcel) au dus la creșterea costurilor cu aproape zece procente.
Se poate face o autostradă într-un an și jumătate?
”Pe o scară de la unu la zece, dificultatea realizării acestui tronson de autostradă a fost undeva la opt. Având în vedere că am avut și cele două viaducte, tunelul, și cele două alunecări din care una destul de mare, pot spune că lotul IV a avut cam toate tipurile de lucrări ce pot fi făcute pentru o autostradă”, recapitulează Sorin Scarlat.
Termenul de execuție al celor 16,6 km de autostradă din lotul IV a fost de 18 luni, care s-a împlinit în aprilie anul acesta. S-ar fi putut respecta și acest termen, spune Sorin Scarlat, dacă în România ar mai fi aranjate anumite lucruri, în contextul în care în prezent contractele sunt atribuite pe așa-numitul model ”FIDIC galben”, în care atât partea de proiectare, cât și de execuție cade în sarcina constructorilor. ”Dar studiul de fezabilitate îl face Beneficiarul. Iar un lucru ce trebuie pus la punct este ca acea firmă care întocmește studiul de fezabilitate să facă studii geo cu adevărat, să ia datele corecte din teren. Practic, este o problemă pe care noi o avem, deoarece se realizează niște studii de fezabilitate mai mult sau mai puțin corecte, iar tu ca și constructor care licitezi poți primi niște informații fie eronate, fie incomplete, ce nu reflectă realitatea terenului”, arată tânărul director de șantier. Termenul de execuție de 18 luni ar putea fi respectat și dacă ar mai fi îndeplinite o serie de condiții. ”Din punctul meu de vedere se pot realiza astfel de lucrări și în 18 luni, dar să nu ai probleme de genul celor birocratice și legislative, cu exproprieri, cu păduri care trebuie scoase din fondul forestier, lucruri de care te împiedici și care te blochează. Și trebuie foarte bine estimată partea financiară, pentru că fondurile alocate de Uniunea Europeană prin POS-T au fost blocate timp de un an. Noi am încasat cu greutate banii, iar Statul Român a făcut eforturi deosebite pentru a susține lucrările de pe Coridorul IV”, mai apreciază Sorin Scarlat.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube
Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Radu Magda-Vilcea
Acum 5 ore
Ilarie
Acum 5 ore
Un sibian
Acum 6 ore
Luminița Vaida
Acum 6 ore
Ioan