Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

FOTO/VIDEO. Sibiu – Saliste, in sapte minute si 55 de secunde. Pe A1 de Sibiu

Săptămâna trecută am făcut prima ”cursă” între Săliște și Sibiu, pe cei mai bine de 16 km de autostradă nouă. Autostradă care, cel mai probabil, va fi deschisă circulației pe 15 decembrie 2013.
 
Am ”urcat” pe autostradă pe la nodul de la Săliște, amenajat în dreptul satului Amnaș. Accesul din DN1 se face printr-o intersecție ”în T”, unde în viitor vor avea prioritate cei care vin dinspre Sebeș, respectiv merg în acea direcție dinspre autostradă.
Stratul de uzură este terminat pe tot tronsonul, fiind așternut inclusiv în tunelul din dealul Săcelului. Vineri se mai lucra la rosturile de dilatație, sub corturi pentru a fi menținută temperatura optimă cerută de materialele folosite. 
 
Săptămâna aceasta va fi ”ras” giratoriul
 
Alături de intersecția de la Săliște, ultimele lucrări de executat sunt cele din capătul centurii ocolitoare a Sibiului cu profil de autostradă. ”După ce terminăm de pus ultimul strat de asfalt pe nodul rutier vom devia traficul care merge către partea de vest a orașului pe pasajul nou construit pentru a putea dezafecta giratoriul din capătul centurii ocolitoare a Sibiului. Eu sper ca într-o săptămână să fie realizată legătura între centură și autostradă”, spune Sorin Scarlat, directorul general adjunct al asocierii Eurocontruct Trading 98 – Astaldi – Astalrom.
În cursul acestor zile va fi realizat și marcajul rutier. Unul provizoriu, deocamdată. ”Dacă nu ține vremea cu noi, vom asigura un marcaj provizoriu până în primăvară. Va fi vopsea albă sau galbenă, să vedem ce spune și consultantul. În primăvară, când vremea e bună și condițiile atmosferice sunt corespunzătoare, vom putea face și marcajul definitiv”, mai adaugă Sorin Scarlat.
 
Ce mai rămâne pentru anul viitor?
 
În cursul zilei de 14 decembrie este programată deschiderea festivă a hidrocentralei de la Racovița, unde este invitat și premierul Victor Ponta. Premier care este așteptat să taie panglica și pentru tronsonul IV (Sibiu – Săliște) al autostrăzii Sibiu – Orăștie, probabil în cursul zilei de 15 decembrie. Tot atunci vor fi deschise circulației și cele două tronsoane dintre Cunța și Orăștie.
După deschiderea circulației mai rămân, însă, câteva lucrări de executat. În prezent, avansul fizic al lucrărilor este aproximat la 94%. Pentru anul viitor vor rămâne de executat spațiile de servicii (parcările) amplasate în dreptul ieșirii din Cristian către Săliște și Centrul de întreținere și coordonare de la Săliște, unul din cele trei centre proiectate pe traseul autostrăzii Nădlac - Constanța. ”Probabil vor mai fi și mici finisaje în afara autostrăzii: șanțuri, rigole și taluzuri”, mai spune Sorin Scarlat. Tot pentru ”la anul” rămâne de executat și iluminatul din zona nodului rutier Sibiu vest. 
Odată deschisă circulația, distanța Sibiu – Săliște va putea fi parcursă, cu viteză legală, în aproximativ șapte minute și 55 de secunde, având în vedere că în tunelul din dealul Săcel, viteza maximă va fi redusă la 100 de km/h. 
 
Valoarea contractului de proiectare și execuție a lotului IV de autostradă a fost, inițial, de 484,83 de milioane de lei, fără TVA. Alunecările de teren apărute în două puncte, dintre care cele mai ample au fost cele de la km 73 (în dealul de dinainte de tunelul de la Săcel) au dus la creșterea costurilor cu aproape zece procente.
 
Se poate face o autostradă într-un an și jumătate?
 
”Pe o scară de la unu la zece, dificultatea realizării acestui tronson de autostradă a fost undeva la opt. Având în vedere că am avut și cele două viaducte, tunelul, și cele două alunecări din care una destul de mare, pot spune că lotul IV a avut cam toate tipurile de lucrări ce pot fi făcute pentru o autostradă”, recapitulează Sorin Scarlat.
Termenul de execuție al celor 16,6 km de autostradă din lotul IV a fost de 18 luni, care s-a împlinit în aprilie anul acesta. S-ar fi putut respecta și acest termen, spune Sorin Scarlat, dacă în România ar mai fi aranjate anumite lucruri, în contextul în care în prezent contractele sunt atribuite pe așa-numitul model ”FIDIC galben”, în care atât partea de proiectare, cât și de execuție cade în sarcina constructorilor. ”Dar studiul de fezabilitate îl face Beneficiarul. Iar un lucru ce trebuie pus la punct este ca acea firmă care întocmește studiul de fezabilitate să facă studii geo cu adevărat, să ia datele corecte din teren. Practic, este o problemă pe care noi o avem, deoarece se realizează niște studii de fezabilitate mai mult sau mai puțin corecte, iar tu ca și constructor care licitezi poți primi niște informații fie eronate, fie incomplete, ce nu reflectă realitatea terenului”, arată tânărul director de șantier. Termenul de execuție de 18 luni ar putea fi respectat și dacă ar mai fi îndeplinite o serie de condiții. ”Din punctul meu de vedere se pot realiza astfel de lucrări și în 18 luni, dar să nu ai probleme de genul celor birocratice și legislative, cu exproprieri, cu păduri care trebuie scoase din fondul forestier, lucruri de care te împiedici și care te blochează. Și trebuie foarte bine estimată partea financiară, pentru că fondurile alocate de Uniunea Europeană prin POS-T au fost blocate timp de un an. Noi am încasat cu greutate banii, iar Statul Român a făcut eforturi deosebite pentru a susține lucrările de pe Coridorul IV”, mai apreciază Sorin Scarlat.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

[email protected], [email protected]

Acum 10 ani

Victor-Viorel Ponta NU este binevenit la deschiderea tronsonului de autostradă Săliște-Sibiu. Cine nu este de acord cu prezența mitomanului în jud. Sibiu să trimită e-mail la adresele de mai sus:
Raspunde

Gica

Acum 10 ani

Base tu esti?imi e cunoscut apelativul Victor-Viorel,sau unul din pdl-isti Sibieni....
Raspunde

bbc

Acum 10 ani

ca sa fie si mai clar, niciun politician de teapa celor mentionati mai sus nu e bine venit la inaugurare!!!
Raspunde

@2

Acum 10 ani

Sunt un om din popor care vrea să-i facă de petrecanie actualului chiriaș de la palatul Victoria. NU el a inițiat programul de construcție de autostrăzi al României. Dacă aș avea un pistol în mână l-aș descărca în mulți foști și actuali parlamentari și miniștri. În altă ordine de idei, cine ți-a plătit deplasarea Traian Deleanu? Ai filmat cu elicopterul mic?
Raspunde

s

Acum 10 ani

Bai frustrat mai esti! Importanta este autostrada nu cine o inaugureaza sau cine a initiat programul
Raspunde

Eugen Emerich

Acum 10 ani

Sa mearga dracului Poanta si ai lui in Teleorman , Gorj etc. acolo unde traiesc si voteaza si morti .
Raspunde

Sibiu-Saliste?

Acum 10 ani

sa fie oare o realizare atat de mare incat sa fie prezent si primul ministru? Dupa parerea mea trebuiea deschisa noaptea sa nu stie nimeni ca sincer nu este ceva de laudat ca au dat drumu la inca o minuscula parte de autostrada...care nici nu se vede pe harta! sa mearga ministru\' sau presedintele sa deschida autostrazi in adevaratul sens al cuvantului de peste 100km !
Raspunde

@7

Acum 10 ani

La cat de incapabili is , pentru sibieni este o mare realizare si 1 cm de poteca spre fundu curtii, d\'apoi 16 km de autostrada! Acum sa vina Johi sa bage 20 de giratorii si niste sensuri unice ca prea merge lumea de-a-mboulea.
Raspunde

Sova

Acum 10 ani

Sper ca peste 6 luni de la inaugurare sa vina si ministrul marilor proiecte, este vorba de Dan Sova si sa faca si el inaugurarea acestui tronson, sa taie panglica
Raspunde

aaaa

Acum 10 ani

bai gigustucilor ,trebuia s-a veniti in complectare cu atacuri la ,johannis ,ba daca ajungea ,johannis prim -ministru in 2009 ,cind de teama de bratul legi ,chiriasu de la cotrocelu ,viitoru mosier ,acum circulati pe vreo 400 de km de autostrada ,asa am facut ,gilau -turda ,stadion arena ,cluj ,centuri de diamante in juru clujului ,patinoare la tara la iasov ,telegondole la pinalti , si toate cheltuieli iresponsabile pe care la platim noi fraieri ,astia la care ne cereti votu din 4 in 4 ani ,ati furat voi aia vreo 8 -9 la suta si platim vreo 4-5 generati ,bai vreau ancheta la fostu sinistru a transporturilor ,berceanu si la fosta marioneta a lui basescu pinochio [boc ] ,bai pdelacilor asta a confundat visteria tari cu bugetul clujului ,asta se numeste deturnare de fonduri intr-o tara cu justitie adevarata se lasa cu ani grei de puscarie ,asa ca mai lasati cu laudele ,asta este meritu UE ca va obliga s-a faceti culoaru 4 pan european cu finantare de 95 la suta bani dati gratisi
Raspunde

123

Acum 10 ani

ce va intereseaza cine vine si cine nu, voi oricum no sa fiti acolo :)))) important e ca exista si bucata asta mica cum e ea si ca mai ne salveaza ceva timp din viata in drumul spre occident
Raspunde

george

Acum 10 ani

cred ca stie toata lumea ca aceste tronsoane de autostrada au fost incepute in perioada guvernarii PDL insa asa cum e normal intr-o tara care tinde spre democratie,ele sunt finalizate acum in perioada guvernarii USL si e normal ca primul-ministru sa vina la inaugurare.
Raspunde

Asfaltangiu

Acum 10 ani

Oare daca flegmez, flegma face mai putin de 7\'55\'\'? Ca de ajuns sigur ajunge referitor la distanta.
Raspunde

Un OM

Acum 10 ani

poftim comentariu ... (de valcean) . nu inteleg ce pazesc domnii moderatori . DE CE PERMIT acestor scursuri sa posteze asemenea aberatii . Dupa IP nici macar nu sunt din Sibiu .... dar ei sunt experti in problemele Sibiului . Pentru 3 clikuri permiteti mizerilor sa pluteasca pe aici . RUSINE !!!
Raspunde

Asfaltangiu

Acum 10 ani

Daca la al meu te referi, esti prost. Ideea era ca e o flegma de autostrada, de 15 km, facuta in jde ani. Daca te bucuri la ea, inseamna ca nevasta-ta e urata cu spume si te bucuri la fel. M-am facut inteles? Comunist sinistru! \"Interziceti, interziceti!\" Daca nu te referi la al meu, asta e.
Raspunde

Dreptate si Libertate pt Pungesti

Acum 10 ani

Protest spontan la ora 14 la prefectura Sibiu!
Raspunde

Wik

Acum 10 ani

cata prostie zace in unii ... si in moderatorii de 2 lei
Raspunde

Asfaltangiu

Acum 10 ani

Tipic taranului de net. Ataci la persoana si apoi plangi dupa mama (moderatori).
Raspunde

ADMIN

Acum 10 ani

asa scuipati.va prostanacilor :))) pentru putin trafic ..... dam drumu la maimute pe site . \"rade om de om si dracu de toti\" . SUNTEM UN SITE CARE SE RESPECTA :))))
Raspunde

Alex

Acum 10 ani

dar de ce nu lasa doar comentariile de Facebook.
Raspunde

haha

Acum 10 ani

BA da ce va ambalati ca puteti sa mergeti la sate in 10 minute. Wow in 25 de ani s-au construit 200 km. De autostrada. CE cool sunt cei ce conduc tara. Poate nepotii vostri sa vada o autostrada gata Sibiu-nadlac.dar nicio grija ca si atunci se va strica si rupe in cratere dupa 1 an....tipic....hahaha
Raspunde

alin

Acum 10 ani

Cum sa vina pontanacul pe-aici? I-a dat cineva viza de intrare?
Raspunde

lcjTEAdW

Acum 10 ani

Mighty useful. Make mistake, appreciate no it. heliomeds.com discount levitra I bestlifeinsurpolicy.com inexpensive group health insurance comparehealthinsur.com chip Health Insurance
Raspunde

jNdkjHgvviE

Acum 10 ani

CPCU (Chartered Property and Casualty Under�writer): QuotesChimp credential is the equivalent of a CLU, but applies to the field of property/casualty insurance. In order to earn a CPCU designation, the applicant must pass 10 national examinations, have a minimum of three years experience in the field, and agree to abide by a code of ethics. The program is administered by the American Institute for Property and Liability Insurance Underwriters in Malvern, Pennsylvania.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus