Sâmbătă,
14.12.2024
Innorat
Acum
0°C

”Daca suntem prieteni, asa cum fac prietenii, ne ajutam unul pe altul”

Săptămâna trecută toată lumea a vorbit despre vizita premierului chinez în România. Pentru a înțelege mai bine de ce a fost atât de importantă, dar și cum se vedea ea din cealaltă perspectivă, am stat de vorbă cu unul dintre chinezii cu cea mai veche ședere în Sibiu. Așa am aflat, spre exemplu, că pentru chinezi clișeele de genul ”prietenia dintre cele două popoare” înseamnă foarte mult, că îi apreciază sinceri pe români, că suntem văzuți ca o țară dezvoltată, dar și că în Sibiu nu prea mai ai unde să mănânci mâncare chinezească cu adevărat  autentică și bună. Și da, conversația am avut-o în limba română.
 
Reporter: Pentru noi, ca români, se spune că a fost un lucru mare. Pentru dumneavoastră, ca și cetățean chinez care locuiește în Sibiu, are vreo relevanță faptul că premierul Chinei a petrecut câteva zile în România?
Song Shaofeng: Nu știu cât de importantă vi s-a părut vouă această vizită, dar eu cred că este istorică. Au trecut 20 de ani de când un premier chinez n-a mai venit în România. Cred că rezultatele se vor vedea în anii următori și beneficii vor fi pentru ambele țări. Vizita aceasta arată și cât de repede se dezvoltă prietenia dintre cele două popoare, nu numai beneficiile culturale, economice...
 
Rep.: Ca să fim serioși, partea economică a fost cea mai importantă.
S. S.: Ca să înțelegeți dumneavoastră cât de importantă a fost această vizită pentru noi, chinezii, vă spun că am fost la București cu câteva zile înainte de vizita premierului. A fost o ceremonie de inaugurare a Institutului Confucius de la Universitatea din București. Și nu vă pot descrie ce emoții aveau toți știind că va veni premierul. Inclusiv premierul român Ponta a participat la această ceremonie, ca și eveniment premergător vizitei omologului lui. A avut un discurs foarte frumos pentru relațiile de prietenie din viitor.
 
Rep.: Nu mai e niciun secret că țara dumneavoastră a devenit o superputere mondială. De ce a venit premierul în Europa tocmai în România și nu s-a dus în Germania sau Franța?
S. S.: Pentru că așa este politicos. Acum patru luni premierul român a vizitat China. Vizita a fost întoarsă acum pentru că așa este politicos.
 
Rep.: Nu cred. Doar din politețe?
S. S.: Da. Dar și pentru că sunt oportunități de viitor pentru ambele țări. Un eveniment precum summit-ul celor 16 țări, desfășurat pe teritoriul român, a fost foarte important pentru noi. De vizita aceasta nu numai China și România vor beneficia, ci și țările din jur, toate țările din Europa de Est.
 
Rep.: Exact. Și acum toți se așteaptă să vină chinezii să ne construiască autostrăzi și linii de tren de mare viteză. Credeți că este posibil să vedem asta?
S. S.: Nu știu dacă este posibil. Dar cred că dacă suntem prieteni, așa cum fac prietenii, ne ajutăm unul pe altul. Nu pot să spun eu acum în ce domeniu ne putem ajuta sau cum se vor construi autostrăzi, dar ne putem ajuta. Azi-dimineață citeam că ministrul Agriculturii a declarat că România va exporta în China cantități foarte mari de carne de porc și de vită. Mi se pare interesant pentru început. Produsele românești sunt de calitate bună și ajung greu peste hotare. L-aș numi un lucru bun.
 
Rep.: Dumneavoastră stați în Sibiu, mâncați produse românești. Le-ați recomanda în China familiei?
S. S.: Dar cum să nu, sunt calitate bună. Iar această măsură stimulează economia locală. Românii fac bine agricultură, aveți aer curat, puțină poluare...
 
Rep.: Referitor la acest fapt, cum îi văd chinezii pe români, în general? Dumneavoastră înainte să ajungeți aici, știați măcar unde este România pe hartă?
S. S.: Tinerii, cei născuți în anii '80 – '90, nu prea cunosc mare lucru. Din cauza globalizării, toată lumea vorbește engleză, toată lumea cunoaște Coca-Cola, Pepsi...
 
Rep.: În zece ani poate vom vorbi chineză. Dumneavoastră nu ați venit la Sibiu să ne învățați limba chineză?
S. S.: Da, dar înainte de asta am învățat noi limba română. Și iarăși, beneficiile culturale sunt de ambele părți. Anul acesta avem prima promoție de absolvenți de licență în limba chineză la Universitatea ”Lucian Blaga”. Și avem inclusiv cursuri de limba chineză la seral. Institutul Confucius va avea în viitorul apropiat profesori de limba chineză, dar români care au învățat limba noastră și s-au specializat în China.
 
Rep.: Fac o paranteză. Ce simbolistică are în cultura chineză tigrul? Premierul dumneavoastră ne caracterizat drept ”tigrul Europei”.
S. S.: Nu știam că a zis asta, dar tigrul este foarte important. Este un animal foarte puternic, care are energie, forță și potențial. 
 
Rep.: Și unde a văzut asta la noi?
S. S.: Păi, nu este România o țară puternică în Europa de Est? Uitați-vă la țările din jurul României, eu aș zice că este și ca populație, și ca teritoriu, și ca economie.
 
Rep.: Deci vorbea serios.
S. S.: România crește de la an la an mai mult decât aveți voi românii impresia.
 
Rep.: Și poate fi țara noastră poartă de intrare în Europa pentru China?
S. S.: Cum să nu poată? Un domn de la Muzeul Brukenthal mi-a arătat odată o hartă cu Drumul Mătăsii de acum o mie de ani. Pornea din centrul Europei și ajungea în China, trecând exact prin Sibiu. Asta înseamnă că aveam o relație comercială încă de acum mai bine de o mie de ani.
 
Rep.: Atunci dura șase luni sau un an acest drum. Acum cât faceți cu avionul până în China?
S. S.: Zece ore. Dar cu escală la Munchen sau Viena. Mă bucur acum că vor fi avioane direct din București. Este foarte important și pentru români și pentru chinezi. 
 
Rep.: Stați deja de peste trei ani în Sibiu. Cum vă simțiți aici?
S. S.: M-am acomodat, îmi place, este un oraș frumos.
 
Rep.: Ce faceți în timpul liber?
S. S.: La plimbare. Merg pe centru, în jurul Sibiului, pe la Muzeul Satului, prin Dumbrava pe la pădure.
 
Rep.: Există o comunitate a chinezilor din Sibiu?
S. S.: Mică, dar există. Sunt chinezi la restaurant, la magazinul chinezesc, ne cunoaștem între noi că mai trebuie să vorbim și chineza.
 
Rep.: Care este cel mai bun restaurant chinezesc din Sibiu?
S. S.: Acum nu mai este. Era Tai Ji, dar s-a închis. S-a închis și Beijing. Numai în mall și în centru, la Yummy Yang.
 
Rep.: Și dumneavoastră unde mâncați când vreți ceva ca acasă?
S. S.: Ne pregătim noi între noi. Sau la mall.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Asd

Acum 11 ani

Hai la sibiu chinezulica sa vezi tu cum te fac sibienii la buzunare. Daca astia iau si banii la handicapati....
Raspunde

@1

Acum 11 ani

Hai că deja ești măgar,sari calul deja,cum să-i facă sibienii la buzunare pe chinezi?păi ăștia dacă se supără ne ocupă țărișoara numai cu bucatarii înarmați cu polonice!
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Absolut toți chinezii din România sunt securiști de-ai lor trimiși în misiuni, inclusiv bucătarii de la așa zisele restaurante chinezești. <br> Iar chestia cu prietenia româno - chineză e o glumă, cum poate fi prieten tigrul cu un mielușel?
Raspunde

@asd

Acum 11 ani

bah, tu ai o obsesie. este al nu stiu câtelea post în care apari cu tema asta cu handicapații. mai lasă-ne dracului și du-te de aici . Dacă nu-ți place în Sibiu, nu te pune nimeni să stai. Ești ca ăla cu castravetele !
Raspunde

@Asd

Acum 11 ani

asd este moldovean aciuit in Brasov 188.27.46.66
Raspunde

VG8a9LaQcO96

Acum 10 ani

Compliance with QuotesChimp law. Most states allow insurance com�panies to refuse to renew for just about any reason. Some, how�ever, prevent nonrenewal based on age, sex, race, or occupation. That's about it. Oh, some states require that you be told the reason you are not being renewed, but that isn't usually tough to figure out. It may be a ticket or two, an accident, or any activity the company believes increases your risk. Far too often, it means merely applying for insurance benefits to which you are legally entitled.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus