Vineri,
26.04.2024
Partial Noros
Acum
10°C

Sarbatoare cu stiri

Unii au început deja sărbătorile „de iarnă”! Ei așa știu, că-s de iarnă, nu că ar veni sărbătorirea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos…
Dar să vedem CINE MERITĂ cu adevărat sărbătorile acestea – adică au muncit și chiar au luptat, în ciuda frânelor statului și a corupției generalizate, pentru o normalitate în economie, cultură, viață socială!
Zona metropolitană Râmnicu-Vâlcea s-a extins recent cu încă patru comune, prin acorduri corespunzătoare. Acum ea cuprinde 20 de localități din apropierea municipiului + patru stațiuni balneare (Olănești, Călimănești, Govora, Ocnele-Mari), beneficiile economice, culturale și ecologice fiind de ambele părți !
Fundația „Ion Rațiu” din Turda s-a aliat cu alte fundații culturale din Transilvania și organizează de ani buni „Transilvania Fest ” în diferite locuri din această regiune de interferențe etno-culturale. Am participat cu reală plăcere și mare folos spiritual la ediția de acum trei ani, care s-a ținut în comuna Biertan, cu expoziții agricole, vizite la obiectivele de patrimoniu din Biertan și Richiș, concurs culinar, concert de orgă în fosta catedrală a Scaunului evanghelic transilvănean.
Două personalități ale luptei anti-corupție din România de azi – Eugen David și Willy Schuster, cu familiile lor – sunt exemple de curaj civic și conștiință comunitară, fie că este vorba de eliminarea unei exploatări gigant în mijlocul unei zone locuite și cu patrimoniu-martor al istoriei poporului român, fie că este vorba despre exploatarea unor resurse ale subsolului (tot în zone intens locuite și de agricultură biologică !) ale căror urmări sunt poluarea straturilor acvifere, singurele surse de apă potabilă din zonă…Ca să nu mai vorbim despre lacurile cu ape reziduale și nămol, care ar rămâne plocon satelor, lângă aceste sonde…
Primăria Râșnov (jud. Brașov) a avut în ultimii ani inițiative care au ridicat semnificativ nivelul economic și cultural din acea parte a Transilvaniei – a preluat Cetatea medievală de la particularii care o ruinaseră, inclusiv prin restaurări greșite, a organizat festivaluri cu tentă medievală, festivaluri de film, teatru și muzică de cea mai bună calitate, care adună participanți din toată țara și din străinătate ! Și a început lucrul la un proiect fabulos – un Parc tematic medieval, cu extindere în arealul montan, care să aducă sugestii din istoria locală, a populației săsești și românești, din miturile respective, inclusiv mitul livresc al lui Dracula.
Ca exemple de inițiative reușite în domeniul stațiunilor montane, deși în condiții mai grele decât la Păltiniș și mai departe de orașe-sursă de turiști, se pot aminti dezvoltările urbanistice specific montane (nu cartiere de suburbii montate pe creste!) de la Arieșeni (jud. Alba), Vidra-Voineasa (jud. Vâlcea), Parâng (acces din valea Jiului). Instalații la zi, construcții adecvate muntelui, accese rezonabile. De remarcat cum la Arieșeni, pe granița dintre județele Alba și Bihor, dezvoltarea edilitară este perfect compatibilă cu cea a instalațiilor sportive și cu cea a protejării mediului și biodiversității – o arie de 760 de ha. din comună a devenit Rezervație naturală de interes național (Valea Cepelor, unde crește Gențiana punctata, plantă unicat în lume).
Fundația româno-britanică ADEPT, cu sediul în satul Saschiz (jud. Brașov) luptă din anul 2003 pentru interesele familiilor de la sate, din zona Târnavei Mari, unde economia rurală a fost abandonată de stat și chiar de investitorii privați, accentuând gravele probleme sociale într-o regiune abandonată de sași și de o parte dintre români, dar cu o comunitate numeroasă de țigani. Britanicii au căutat soluții intermediare și de nișă, pentru a putea pregăti o relansare mai durabilă în viitor – au implementat mica industrie casnică, utilizarea resurselor agricole locale (flora cultivată și spontană), sprijin pentru vânzarea produselor.
Fundația „Operation Villages Roumains” din Belgia susține în continuare, după zeci de ani de activitate, renovarea, restaurarea și reconversia construcțiilor tradiționale din satele Transilvaniei de Sud – inclusiv prin acțiuni comune cu asociații de profesioniști, cum este aceea a arhitecților brașoveni conduși de Silvia Demeter ( cu șantier-pilot în Meșendorf – jud. Bv.). Tot OVR a inițiat, în ideea „turismului responsabil”, celebrul Raid-velo care a unit simbolic traseul desfășurat în Moldova din dreapta și din stânga Prutului, în 2011!
Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România a inițiat programul de reparații de urgență la 18 biserici fortificate săsești din Transilvania, majoritatea părăsite de enoriași după 1990. Proiectul se desfășoară deja și este posibil datorită fondurilor europene, majoritar nerambursabile, obținute prin Programul Operațional Regional al U.E., care, iată, funcționează și fără o gigantică reformă de regionalizare a țării…Problema în continuare ar fi aceea de PROTECȚIE URBANISTICĂ A MONUMENTELOR reabilitate (adică interzicerea construcțiilor neadecvate în zona acestor monumente, păstrarea peisajului cultural în care se află așezate satele respective și, mai ales, educarea locuitorilor în spiritul păstrării identității locale, a civilizației relațiilor cu turiștii, a nivelului de coeziune al comunității!).
Adevărate incubatoare spirituale, mai ales pentru copii și adolescenți, sunt inițiativele private ale taberelor tematice – Satul dacic de la Scărișoara (Munții Apuseni) / tabăra medievală Postăvaru (jud. Brașov) / Drumul Sării – cu plutele pe Mureș / „Universitatea de lemn și chirpici” de la Bunești (jud. Argeș) / taberele de pictură pe sticlă (Nicula) și xilogravură (Hășdate) din jud. Cluj / Jamboreea cercetașilor – cum a fost această întâlnire națională acum 3 ani la Săliște, etc.
Despre „Mihai Eminescu Trust” (Sighișoara), „Heritas” Sibiu, DALA (cu șantierul-pilot din Cârțișoara, jud. Sibiu), Monumentum (Alțîna-Sibiu) și AIOS Sibiu - am scris deja și ei toți continuă în același spirit activitățile lor de toată lauda !
LA MULȚI ANI!  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus