Meșterul popular Silvia Tecoanță, din comuna Alțâna, a intrat în patrimoniul UNESCO primind titlul de “Tezaur Uman” în cadrul Galei Tezaurelor Umane Vii în data de 27 noiembrie la Alba Iulia.
Păstrând tradiția țesutului, comunitatea din Alțâna a inaugurat în 2008 cu ajutorul Asociației “Mioritics” un centru de țesut pentru copii, în care Silvia Tecoanță îi instruiește în continuare în acest domeniu. Generații întregi de copii care au ieșit din “școala” tezaurului uman viu au fost distinse cu premii la olimpiadele locale și naționale de meșteșuguri. În calitate de păstrător și transmițător al culturii tradiționale, Silvia Tecoanță a fost primită în Academia Artelor Traditionale din Romania, iar în anul 2002 i s-a conferit, la propunerea Ministerului Culturii, medalia națională “Serviciul Credincios, clasa a lll a.
Programul “TEZAURE UMANE VII — păstrători și transmițători ai culturii tradiționale” reprezintă una dintre inițiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Scopul principal al programului este acela de a încuraja statele membre să adopte acele măsuri prin care păstrătorii și transmițătorii anumitor elemente de patrimoniu cultural imaterial să beneficieze de o recunoaștere și de o vizibilitate adecvata în rândul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.
Titlul a fost înmânat de catre Eugen Vaida, președintele Asociatiei “Monumentum” iar Laudatio a fost rostit de către prof. dr. Ilie Moise. Documentația a fost elaborată în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul — Junii” Sibiu și a Asociației “Mioritics”. Au fost prezenți la ceremonie, din partea Ministerului Culturii, dr. Ștefan Virgil Nițulescu, președintele Comisiei Naționale de Salvgardare a Patrimoniului Imaterial și dr. Corina Mihăescu, director al Centrului Național pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și alți reprezentanți ai institutiilor de cultură din țară.
Inițiativa elaborării unui program privind Tezaurele Umane Vii aparține Republicii Coreea, aceasta propunând în 1993 acest program Consiliului executiv al UNESCO. Prin Program se dorește, să fie recunoscute la nivel național, atât de comunitatea de purtători, cât și de cea științifică, calitățile acelor persoane considerate creatoare și transmițătoare a unor elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate.
O dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, țara noastră își asumă, în calitate de stat membru al Convenției UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, elaborarea și punerea în aplicare a Programului Tezaure Umane Vii.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Alba Iulia , Centrului Naţional , Complexul Naţional Muzeal , Comisiei Naţionale , Eugen Vaida , Prin Programul Naţional , Centrul Judeţean , Silvia Tecoanță , Corina Mihăescu , Ministerului Culturii , Galei Tezaurelor Umane Vii , Patrimoniului Imaterial , Programului Tezaure Umane Vii , Republicii Coreea , Salvgardarea Patrimoniului Cul , Ilie Moise , Tezaurele Umane Vii , Ștefan Virgil Nițulescu , Academia Artelor Traditionale , Ordinul Serviciul Credincios , Tezaur Uman Viu
Vizualizari: 635
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
No Name
Acum 2 ore
Cornel
Acum 2 ore
Max rasinareanul
Acum 2 ore
Florin
Acum 2 ore
Didulescu